[9n3] 1.4 tdi brak mocy i dziwna praca silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
heyah-banana11
Newbie
Newbie

[9n3] 1.4 tdi brak mocy i dziwna praca silnika

Post autor: heyah-banana11 »

Witam,

mam problem z dieslem. mianowicie podczas podroży na majówkę wszystko szło normalnie, auto zachowywało się standardowo.
Problem zaczał się podczas powrotu, trasa ok 120km, nastepnie krotki postój, i ponownie 120 km.
Oczywiscie silnik zawsze studzony po dłuższej trasie. Zauważyłem brak mocy silnika, powyzej 120km/h przypieswzał bardzo powoli, a wrecz nawet stał w miejscu. Zmiana biegów u mnie to zawsze w granicach 2500rpm i na niskich biegach problem ledwo zauwazalny. Natomiast powyżej 2500rpm silnik pracuje inaczej niż zwykle, znalazlem chyba post ktory jest najblizszy problemowi.
viewtopic.php?f=186&t=17127
Jeszcze nie poczyniłem żadnych kroków ku poprawy sytuacji i w związku z tym moje pyutanie o ewentualne podpowiedzi i pomoc.
Dodam ze przed wyjazdem ON był z Neste (nigdy nie miałem problemu) oraz na chwile przed osiągnieciem domu Lotos (wtedy problem już istniał i nie przeszedł po tankowaniu).

Polo entuzjasta
Michał
Ostatnio zmieniony 02 maja 2012, 9:43 przez heyah-banana11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Najprawdopodobniej częsta przypadłość TDI czyli Notlauf :) Przerabiałem to w Passacie TDI 1Z. Sprawdź wężyki od podciśnienia do N75 i najlepiej jakbyś podłączył pod kompa.. bo powodem moze być też przepływka albo sam zawór N75.
h
heyah-banana11
Newbie
Newbie

Rozumiem, ze raczej nie jestem w stanie zrobić tego samodzielnie przez swoj komputer oraz kabel ODB2 (jak się nie myle).
Kupilem cos takiego kiedys ale chyba ktos mnie uswiadomił ze to taka zabawka...
Awatar użytkownika
Mati_9N
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Sprawdź w takim razie czy nie ma żadnych błędów a jeśli tak to jakie
h
heyah-banana11
Newbie
Newbie

Gdzie można dodawać tagi? :-)

Polo podłączone za pomocą ELM27 oraz PCMSCAN który nie znalazł żadnych błędów a kontrolka silnika świeciła się na zielono z napisem OK. W poniedziałek wymieniam olej oraz filtry bo to już rok się zbliża, może jakas szansa że było coś w ropie i mogło się przypchać... gdyby ktos miał pomysł to fajnie, niemniej jednak dam znać czy coroczna wymiana oleju i innych rzeczy przynisola efekt.

Coroczny serwis prkatycznie bez rezultatów. Gość mechanik podpiął pod komputer jemu też nie wykazało żadnego błędu. Zaproponował magiczna buteleczke z magicznym plynem oraz tankowanie do pełna na dobrej stacji . plyn ma za zadanie przeczyścić pompo wtryski. Narazie zrobiłem ok 20km wiec nie moge powiedziec nic wiecej

Witam poraz kolejny - dzisiaj wywalilo mi kontrolkę silnika MIL.
Po podpieciu do komputera wykryto Błąd P0299 - Chwilowe zwiększenie mocy turbodoładowania za mała wartość
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”