Witam!
Zastanawiam się czy istnieje możliwość zamontowania zegarów z obrotkiem w diselku. Jeśli tak, to czy da się go jakoś przeskalować? Wiem, że jest manual, ale do silników diesla nie znalazłem. Ma ktoś pomysł czy i ewentualnie jak to zrobić?
mówimy o normalnie zeskalowanym obrotku? Bo jeśli normalny ma skalę do 6-8 tys, to dla diesla max byłby już przy 4, mam rację? Jeśli da się podłączyć, to czy da się wyskalować?
obrotek od benzyny nie bedzie dzialal, trzeba go przerobic (kiedys na elektrodzie widzialem temat, jak dobrze pamietam trzeba pozmieniac kondensatory na inne) , dodatkowo musisz kupic alternator z wyjsciem W (mozna tez samemu zrobic, trzeba sie chyba podpiac pod diode)
kiedys na allegro widzialem dodatkowy obrotomierz do diesla (cos w stylu f&f :crazy: ) podlaczalo sie go pod wyjscie W i mial mozliwisc kalibracji
Jestem bardzo zainteresowany właśnie taką modyfikacją!
Jeśli ktoś już znalazł jakieś konkretne materiały to bardzo proszę o sznurki do stron gdzie coś na ten temat jest napisane.
Z góry wielkie dzięki
cyfrowy jakoś mnie nie urządza... ale ten analogowy... jakby tylko montaż nie był kłopotliwy (choć instrukcja wydaje się jasna) i jakby ten cały sensor (który jest konieczny a którego tam nie ma) był łatwo dostępny, to można się nad tym zastanowić...
taki magnetyczny czujnik może by z "licznika" rowerowego pasował, bo tam też jest na kole magnesik i czujnik do ramy mocowany
tylko ze kolo pasowe na które montuje się ten magnes może mieć inny wymiar niż producent sobie obmyślił i obrotomierz będzie przekłamywał, a odległości montażu magnesu od środka koła nie podali(magnesu też na zdjęciach nie widzę)
[quote=""Marcin86c""]tylko ze kolo pasowe na które montuje się ten magnes może mieć inny wymiar niż producent sobie obmyślił i obrotomierz będzie przekłamywał, [/quote]
Wydaje mi się, że mylisz obrotomierz z prędkościomierzem. Główna różnica to chyba taka, że w obrotku wymiar koła nie ma znaczenia (a obrót czy dużego czy małego trwa raczej tyle samo) - o ile zliczamy obroty bezpośrednio wału czy koła wału - obojętnie jakiego rozmiaru... :roll: