wymiana oleju polo 1.7 sdi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

n
napsterr
Newbie
Newbie

wymiana oleju polo 1.7 sdi

Post autor: napsterr »

Witam wszystkich! Mam pytanie szukałem na tym forum ale nie znalazłem info ile oleju wchodzi do skrzyni biegów w 1.7 sdi bo chciałbym wymienić olej no i jeszcze może jaki olej polecacie! Nie ruszał bym może oleju ale przy wymianie w silniku zauważyłem że skrzynia jest spocona wiec nie chciał bym by tam nie było nic! Ale też słyszałem opinie jak dla mnie bardzo dziwna że w tych skrzyniach się oleju nie wymienia tylko dolewa? trochę dziwne jak dla mnie ale chętnie zapoznam się z opinią innych w tej sprawie.
Awatar użytkownika
_Maniek_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _Maniek_ »

Oleju jak powiedział mi mój majster od skrzyni biegów ma być 3,1 litra, ale przy skrzyni w 1,9d, Jeżeli w 1,9d i w 1,7sdi są takie same to masz odpowiedź.
Pilnuj poziomu oleju bo jak tym skrzyniom brakuje to lubią lecieć.
Teraz 2,0 TDCI bliżej ziemi i tylko 136kM i 340Nm
n
napsterr
Newbie
Newbie

No chyba nie są takie same dziś rozmawiałem w sklepie z częściami i pan sprzedawca ma taki katalog i stwierdził że tam były dwa rodzaje skrzyni albo wchodzi 1,9 litra lub jeśli jest ta druga skrzynia 2,9l. A olej drogi bo mobila 50 zł za litr. Ale to tyle co się w sklepie dowiedziałem
Awatar użytkownika
KamaPL
Newbie
Newbie

Post autor: KamaPL »

Następujące informacje podaje książka Sam naprawiam:
Obrazek
Kup 4 litry jak bedziesz nalewał to zalej do korka wlewu i powinno być ok.
Awatar użytkownika
_Maniek_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _Maniek_ »

No kolega KamaPL potwierdził 3,1 litra
Teraz 2,0 TDCI bliżej ziemi i tylko 136kM i 340Nm
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

w sdi na tej skrzyni tam nie ma tego korka. Przynajmniej u mnie nie bylo jak patrzylem za to byl od przodu jakis korek na duzy imbus ale czy ten sam ? Nie odrecilem bo nie mialem klucza.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
n
napsterr
Newbie
Newbie

Powiem tak dokonałem wymiany i jak wyżej napisałem facet w sklepie miał racje weszło 2,9l imbus musiałem specjalnie kupić rozmiar 17 taki sam do spustu i do nalewania. I u mnie inaczej są korki niż kolega pokazał w tej serwisówce wlałem olej Hipol 75W90 semisyntetyk i mam nadzieje że będzie wszytko dobrze! No cóż okazuje się że mimo tego samego silnika mamy różne skrzynie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”