VW Up! - nowy model VW

Ciekawostki i nowości ze świata motoryzacji.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
kuba686
Początkujący
Początkujący

Post autor: kuba686 »

Piękne autko! Kolory świetnie dobrane, widze nawet podgrzewane fotele są ;)
Moja srebrna strzała! (9N)

viewtopic.php?f=31&t=44549
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Powiem Wam, że spalanie jest piękne. Po Gdańsku można zejść poniżej 5 litrów.
Moje 1,4 TDI może się schować.
Ogólnie dobry zakup.
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

byłem na jeździe testowej UP-em 75 koni i powiem wam, że mimo włączonej klimy idzie jak szatan. Spalanie co prawda na małym dystansie ale wyświetlało mi 7,5L w Warszawie. Ogólnie autko miało sporo bajerów we wnętrzu, bo skórę na kierownicy, lewarku zmiany biegów i ręcznego, troche aluminium i naprawdę odnosi się wrażenie, że to nie jest tanie miejskie autko tylko solidnie wykonane autko jakiejś wyższej klasy. No nie wiem takie jest moje subiektywne odczucie. Fotele troche słabo trzymaja na boki (choć po półkubłach z 86c2f trudno mi dogodzić) ale za to mają super zagłówki, które mimo braku regulacji są super wygodne. Strasznie przeszkadza dźwięk silnika, no dla mnie to jak szczoteczka do zębów, taki nieprzyjemny "furkot". System podpowiadania jak oszczędnie jeździć jest troszkę dziwny, zanim zdążę ruszyć to już mi wyświetla że mam na 3 jechać. Jak ktoś lubi zamulać silnikiem to może mu to będzie odpowiadalo...
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

jhosef wrzucaj wątek z upem na forum :good:
Byłem ostatnio w salonie VW widziałem czerwonego upa i powiem że zdjęcia nie oddają jego uroku, niestety nie było okazji się przejechać :)
Dla anty-przykładu widziałem wczoraj zaparkowanego pod blokiem moich rodzicieli Foxa i nie dziwię się że toto się w ogóle nie sprzedawało, ktoś w VW musiał w ogóle upaść na gowę by to w Europie sprzedawać :grin:
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

[quote=""Skfarek""]jhosef wrzucaj wątek z upem na forum :good:
Byłem ostatnio w salonie VW widziałem czerwonego upa i powiem że zdjęcia nie oddają jego uroku, niestety nie było okazji się przejechać :)
Dla anty-przykładu widziałem wczoraj zaparkowanego pod blokiem moich rodzicieli Foxa i nie dziwię się że toto się w ogóle nie sprzedawało, ktoś w VW musiał w ogóle upaść na gowę by to w Europie sprzedawać :grin:[/quote]
Fakt, na zdjęciach nie wygląda tak uroczo ja w realu. Ogólnie fajna pchła. Warto z ciekawości zobaczyć go na żywo. Uważam, że cena jest bardzo adekwatna do jakości. Te auto ciężko jest skonfigurować na cenę wyższą niż 50 tysięcy.

System nawigacyjny jest bardzo ciekawy.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iAxRW9tuMoo[/youtube]

Fox rzeczywiście był brzydki w środku i na zewnątrz a cenę miał bardzo zbliżoną do Polo.

Oglądaliśmy pobieżnie skodę - bo salon był zamknięty. Jest zrobiona jeszcze taniej. Strasznie tandetnie wygląda gril, przesadzony do tego małego auta. Wnętrze jest zmienione mało ale tylko na minus. Kolorowy kokpit jest zamieniony na ala skórę - wygląda to tak sobie.

W podstawowych wersjach jest bieeeeeeednie. Mało tego, nie można rozbudowywać wyposażenia.
Tylna klapa metalowa odbiera temu urok.
Awatar użytkownika
rzezin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rzezin »

mnie natomiast zastanawia jakie będą różnice w cenie miedzy VW up! , Skoda Citigo a Seatem Mii
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

a ja jakoś nie moge sie do tych upów przekonać, na fotach jak je oglądałem to mi sie wydawalo ze bedzie fajne, cos na wzór lupo, natomiast teraz jak je widze na zywo to nie podchodzi mi to auto zupełnie :? poczekam na gt może dodatkowe smaczki z tej wersji dodadzą uroku :)
Awatar użytkownika
Wojciechus

huh, nawet nie wiedziałem, że plan GT-ka wejdzie w życie ;) no ale patrzę, że 110 KM chcą mu pod maskę włożyć, stylistycznie też wygląda w porządku ;) mam nadzieje, że to 110KM będzie miało 4 cylindy i będzie brzmiało trochę lepiej niż jednostka standardowa.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Patrząc na ilość miejsca pod machą będzie miało 3.

A co jest jedną z największych zalet Up-a?

Spalanie proszę Państwa. Ten bolid po Gdańsku schodzi do 4,5 litra. Moje 1,4 TDI może się schować...
Awatar użytkownika
Wojciechus

[quote=""jhosef""]Patrząc na ilość miejsca pod machą będzie miało 3.

A co jest jedną z największych zalet Up-a?

Spalanie proszę Państwa. Ten bolid po Gdańsku schodzi do 4,5 litra. Moje 1,4 TDI może się schować...[/quote]

Masz wersję 60 czy 75 koni?

BTW, wolę żeby palił nawet te 1,5L więcej jak moje 86c2f i przynajmniej brzmiał jak silnik ;) ten dźwięk up'a odbiera totalnie przyjemność z jazdy - nie wiem czy tylko ja na to zwracam uwagę?:P
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

75 KM.

A ja tam wolę auto za którym się ludzie oglądają :)

Ja sam mam 3 cylindry i jakoś nie narzekam. Z resztą auto ma jechać a nie ryczeć. A jak ma ryczeć to niech ma 3 cyfrową liczbę koni z 2 na przodzie min.
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

3 cylindrówki akurat maja fajny warkot wg mnie, to niektóre nowoczesne 4 cylindrowe motory sa tak wyciszone tlumikami ze chodza jak suszarki, wszystko jest kwestią gustu
Awatar użytkownika
Wojciechus

mi się właśnie bardzo podobało w starych polo że one mimo silnika 1.3 miały dość basowe brzmienie. Teraz mi tego strasznie brakuje, bo auta są tak powyciszane, że się jeździ jak suszarką.

jhosef, musisz dość oszczędnie jeździć tym 75 KM, bo na jeździe testowej mi 7,5 wyświetlało po mieście no ale wiadomo, że go przydusiłem troszkę, bo przyspiesza fantastycznie.
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

A ja wyczytałem, że ten silnik 1.0 należy do nowej rodziny, która zastąpi dotychczasowe małe silniki benzynowe, również budzące narzekania 1.2 TSI. Czyżby mieli już dość problemów z tym silnikiem i po 2 latach wyrzucali na śmietnik? Nowy będzie miał rozrząd na pasku.
http://blog.caranddriver.com/we-sample- ... ne-series/

jhosef, to ja mam jakąś wersję "eksportową" 6R, skoro mam gniazdko 12V w bagażniku i automatyczną temperaturę w climatic ;) Z tym gniazdkiem mnie zaskoczyłeś, że wycofali.
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

woolfik bo masz pewnie rocznik 2009-2010. Wówczas była jeszcze półautomat co zdążyłem zauważyć.

Jeszcze jedna rzecz mnie rozwaliła w nowym polo. Zauważyłem dopiero ostatnio jak ze szwagrem jechaliśmy w kilka osób.
Niestety z tyłu jest mniej wygodnie jak w 9N3, mniej miejsca nad głową i włosami trę o podsufitkę.
Ale to nie to. Tapicerka na tylnych drzwiach jest inna niż z przodu. Tzn materiał nie jest rzucony na gąbkę ale na twardy, tandetny plastik. Z przodu jest miękko, z tyłu beton...

Ogólnie narzekałem na fordy, że są pod kierowce robione a z tyłu to niech będzie nędza. Niestety to samo zaczyna się w VW.

Widzieliście nową Jettę?

Jeśli nie to radzę zobaczyć. Polo jest lepiej wykończone od tej meksykańskiej tandety...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawostki Motoryzacyjne”