Brak swiateł stopu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Strainger
Newbie
Newbie

Brak swiateł stopu

Post autor: Strainger »

Witam,

Znów zwracam się do was o pomoc.

dziś po zaparkowaniu mojego polo na parkingu, chciałem coś wyciągnąć z bagażnika i zauważyłem ze po wyłączeniu silnika świecą mi sie światła stopu (wszystkie 3). Poszedłem do auta wcisnąłem kilka razy chamulec i to samo, następnie włączyłem silnik i wcisnąłem hamulec kilkukrotnie - dalej sie świeci, wyłączyłem silnik i się wyłączyły. po 2-3 h wróciłem do auta i zauważyłem że jak wciskam hamulec wogóle sie nie świecą. Hamulec nożny jest jakby twardszy.
Co mam począć bop nie moge sie poruszać polóweczką bez stopów w korkach.
czekam na szybka podpowiedz.. :banghead: :banghead: :banghead:

Pozdrawiam....
u
under
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: under »

Stawiam na czujnik świateł stopu. Poniżej masz manuala co z nim zrobić. Wyjmij, obejrzyj, może się da naprawić. Umiejscowiony jest w pedale stopu.
viewtopic.php?f=25&t=3948
Obrazek
underside2nd -> under
Polo 6N2 1,4MPI 8V 2000r 15\'\'-195/45/15 & Golf MK4 1,4 16V 1998r 17\'\'-215/45/17
[color=
Awatar użytkownika
Strainger
Newbie
Newbie

Wielkie dzięki kolego jutro sprawdze może uda mi sie naprawićk, ale zastanawiam sie czy to że mam twardszy pedał hamulaca ma jakieś znaczenie i czy ewentualnie moe mieć na to wpływ zepsuty czyjnik?

Pozdro...
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""Strainger""]zastanawiam sie czy to że mam twardszy pedał hamulaca ma jakieś znaczenie[/quote]

czy twardszy pedał masz po wciśnięciu kilka razy przy wyłączonym silniku? bo jeśli tak to normalne :)
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
Strainger
Newbie
Newbie

Wiem, że to normalne jak mam wyłączony silnik, ale jak owa sytuacja nastąpiła to nawet jak wcisnę pedał hamulca gdy silnik jest włączony to wydaje mi sie, a wręcz pewnien jeste, że jest twardszy.

Nie wiem czy ma to związek z czujnikiem czy może pompka hamulcowa albo jeszcze coś innego?

-- Wto Lip 14, 2009 7:00 pm --

No rzeczywiście wyczyściłem czujnik hamulca i światełko dział, co prawda u mnie czujnik był inny bniz na załączonym obrazku ale zasada działania chyba podobna. dzieki za info jeszcze raz.

Tylko z drugiej strony teraz mam inny problem tzn. mam zablokowane jedno koło z przodu (chyba), nie wiem co począć - nawet do mechanika nie dojadę. kurcze pomocy HELP, HELP!! :banghead: :bow: :niewiem:
Awatar użytkownika
Gepard
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Gepard »

Witam,

powiedzcie mi czy przy tego typu awariach nie zaświecają się wam jakieś kontrolki na liczniku??
miałem podobny problem, gdy żarówka od stopu mi się spaliła ( to wtedy nie miałem żadnego światła stopu) to zaświecała się kontrolka od świec żarowych. Nie wiem czy ma to jakiś związek??

pozdro
POLO CLASSIC - Maluch wsród Limuzyn
2012 Ślesin
2013 Ślesin
2014 Ślesin
u
under
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: under »

U mnie w 6N2 jak wysiadły żarówki od stopu, bądź czujnik, zapalała się kontrolka EPC.
Obrazek
underside2nd -> under
Polo 6N2 1,4MPI 8V 2000r 15\'\'-195/45/15 & Golf MK4 1,4 16V 1998r 17\'\'-215/45/17
[color=
p
przemek08
Newbie
Newbie

Post autor: przemek08 »

Witam.

Mam taki sam problem, nie pali mi się światło stopu nad tylnimi drzwiami w vw polo 6n2 2001r. Zrobiłem tak jak piszecie na forum bo myslałem że jest to winna czujnika (krańcówki) znajdującej się nad pedałem hamulcu. Wyciągnąlem wyłącznik, rozebrałem żeby wyczyścić styki bo trochę zaśniedziały preparatem Kontakt S sprawdziłem miernikiem ale ma przejście ta krańcówka i to nie jest przyczyna tego problemu. Myślę ze może bezpiecznik, bo nie chcę mi się wierzyć żeby światło wysiadło bo przecież żarówki LED.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”