Model samochodu: Polo 6n
Rocznik: 1994-1999
Potrzebne materiały:
- uszczelka typu D lub P
- denaturat
- szmatka
Czas wykonania: 20min
Sposób wykonania:
Wielu z was narzeka na wiatr który przedziera się do wnętrza kabiny przez nieszczelne dzwi. Rozwiązanie to nie jest lekarstwem na wszytko ale znacznie poprawia komfort jazdy eliminując dużą część problemu.
Drzwi uszczelnia od zewnątrz uszczelka która z biegiem czasu nie przylega już tak dokładnie do ramy.

Bierzemy denaturat i bardzo dokładnie czyścimy/odtłuszczamy miejsce za uszczelką, od błotnika, wzdłuż szyby do końca uszczelki. Następnie bierzemy wcześniej kupioną uszczelkę typu D lub P ( ja zastosowałem D - ładnie siedzi)...........

............ i przyklejamy równo powoli, kawałek po kawałku na całej odtłuszczanej powierzchni zaznaczonej poniżej z ukierunkowaniem aby była przyklejona blisko krawędzi drzwi.

nie dociskając mocno jej do przyklejanej powierzchni. Po prostu nie za słabo żeby nie odpadła ani nie za mocno. Uzyskując na końcu taki efekt :

Jeśli po przyklejeniu widzimy ze wszytko dobrze leży, wtedy należy przejechać mocno w celu prawidłowego jej zamocowania.
Zamykamy drzwi i można jechać na jazdę testową.

Jak każdy widzi dodatkowa uszczelka wypycha starą aby tamta lepiej przylegała do drzwi. Od taka prosta rzecz. U mnie się poprawiło ale nie wiem czy u każdego będzie super. Trwałość ?... nie mam pojęcia

Pozdro!