[6n] olej skrzyni biegów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
bartini6
Początkujący
Początkujący

Post autor: bartini6 »

uszczelniacz wybieraka niedawno został wymieniony a z olejem to pewnie kupie ten Castrol

Byłem w serwisie VW z tą skrzynią biegów... mechanik mi powiedział że zrobiłem najgłupszą rzecz jaką się dałoz tym olejem ATF... :banghead: . Teraz muszę kupić olej, wypłukać stary i ponownie zalać świeżym. Bedzie to kosztowne:(
b
bartini6
Początkujący
Początkujący

co by było jak bym wlał do skrzyni biegów olej 70w80??? nadal mam problem z biegam po rozgrzaniu się auta, na zimnym biegi działają jak masełko. czyli za bardzo rozrzedza się olej i do tego jeszcze do automatycznych skrzyni biegów. za 75w90 muszę zapłacić 150 zł za 3 lity a za 70w80 mogę mieć za 8 zł xD. niestety muszę szukać oszczędności na każdym kroku bo rodzice już obcinają kieszonkowe a o pracy ani słychu ani dychu
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

bartini6 szkoda tych 8 zł. Albo właściwy albo nie ruszaj.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

bartini6

po remoncie skrzyni zalałem 80W90 czyli gęsty minerał do tylnych mostów w lecie spoko ale w niskich temperaturach był zbyt g ęsty także doczekał się wymiany wraz z simeringiem wybieraka... :commando:
Co do oleju 75W90 to ostatnio taki zalałem jest to Elf 75W80 NSJ GL-4 za bańkę 5 L zapłaciłem 150 zł. znośna cena , skrzynia pracuje idealnie.:good: także 75W80 jest tu jakąś alternatywą chociaż nie jest zalecany przez producenta i nie chwalony przez forumowych kolegów. Ja jednak podpisuję się pod tym olejem i mogę go pochwalić. :beach:

Kolego skąd masz taki tani olej 75W80?? co to za marka??? żebyś czasem nie wlał jakiegoś bubla do skrzyni.
civic r18a2/407 1,6 HDi
b
bartini6
Początkujący
Początkujący

olej mogę zakupić w sklepie motoryzacyjnym z tym że jest on do opla combo. moj ojciec kupil ostatnio i zaczęło mnie to zastanawiać czy nie podszedł by

co do mojej skrzyni biegów to zastanawia mnie to że po rozgrzaniu się auta zaczynają biegi szwankować. na zimnym to jest masełko. dlatego szukam gęstszego oleju a też szkoda mi wywalać niepotrzebnie kasy bo okaże się to samo
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Kurcze panowie!
Temat o oleju do skrzyni biegów powinien się ograniczyć do jednego posta :closedeyes:

[quote=""turzol""]do skrzyn zalewamy tylko i wyłącznie oryginalny olej o oznaczeniach [size=99px]G060726A2[/size].[/quote]

Wiemy jak wrażliwe są skrzynie są w Polo, lejemy ori, albo żaden, nie cudujemy!
Jeśli są jakieś problemy ze skrzynią to właśnie wina niewłaściwego doboru oleju lub niedopilnowanego na czas wycieku...
b
bartini6
Początkujący
Początkujący

czyli nadal będę jeździł na oleju ATF hehe. 150 zł to nie mam w obecnej chwili. jak będzie praca to będzie dokładka do auta
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: LukSc »

Panowie Powiedzcie mi co jaki czas wymienia się olej w skrzyni biegów? posiadam polo 6n z 96 roku o poj 1.0. jak kupiłem tak jeżdze zadnych wycieków nie ma. a z 70 tyś bez wymiany juz. doradzcie czy należy go wymienic? :buba:
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
b
bartini6
Początkujący
Początkujący

z tego co wiem to olej w skrzyni wymienia się co 60 tys.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Instrukcja VW nie przewiduje wymiany oleju w manualu. Ale jak wymienisz co 100-150 tysiecy bo będzie spoko.
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

LukSc
jeśli masz skrzynie automatyczną to tak co 60 tys. km, natomiast w przypadku manualnej VW nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni, ale zaleca sprawdzać stan i w razie konieczności uzupełniać ubytek - to tyle jesli chodzi o informacjie od aso

ale na zdrowy rozum biorąc przypuszczam, ze VW nie przewidział tego ze tymi autami bedzie sie jeździć po ok 16 lat... wiec olej w skrzyni po 16 latach pewnie już super olejem nie jest dlatego też jestem zdania ze co 100 tys. wydatek 150 zł nikomu jaj nie urwie :crazy:
b
bartini6
Początkujący
Początkujący

hehe kolega LukSc ma wielkie szczęście że jego skrzynia nie cieknie... u mnie to leje się z każdej śruby i każdego łączenia, w dodaku dowiedziałem się że to nie jest oryginalna skrzynia od mojego autabo jest na stary wybierak tzn. stały metalowy pręt a nie na linki tak jak przewidziano na moje auto. dlatego miałem męczarnie z linkami żeby ustawić odpowiednie biegi. pewnie wleje do niej olej 70w80 i zobaczę co będzie dalej. jak ja szlag trafi to kupie inna bo i tak już innego wyjścia niema, nie uszczelnię wycieków bo musiał bym rozpoławiać ją a nie wiem czy to coś da

a i jeszcze jedno. od początku zauważyłem że na 1,2,3 i 4 biegu jak puszczam gaz i auto zaczyna zwalniać to w skrzyni słychać taki dziwny dźwięk jak by skończony most w samochodzie, coś dziwnie wyje. pewnie przychodzi czas na tą skrzynie. też tak sądzicie??
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

bartini6 coś musi byćna rzeczy bo ja osobiście nie słyszę żadnego dzwięku ze skrzyni biegów która mam w swoim aucie a także jest ona na wybierak :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
b
bartini6
Początkujący
Początkujący

jak będzie mnie dalej ta skrzynia denerwowała to kupie jakaś porządną używaną
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum