[6N] problem z pompą Lucasa, szarpie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mik99
Newbie
Newbie

[6N] problem z pompą Lucasa, szarpie

Post autor: mik99 »

Witajcie
Ostatnio naszego AEF'a męczy pewien problem. Daje się wyczuć zauważalne szarpnięcia silnikiem w okolicach obrotów 1800-2200. Poniżej i powyżej tej granicy jest ok. wygląda to tak. Jadę sobie powiedzmy 80km/h na 5 biegu. Przyśpieszam silnik wchodzi na obroty rzędu 2000 i czuć szarpanie. Po przekroczeniu tej granicy obrotów jest już wszystko ok. Auto zarówno na ciepłym czy zimnym silniku odpala idealnie. Pracuje też równo tylko czasami z 1000obrt/min obroty się podbijają tak na 1200 na jałowym.

Motor 1.9D AEF pompa LUcas
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

mialem podobnie i jeszcze kopcil do tego tylko na mniejszych obrotach tak od 1200 do 2000 winny byl jakis zawor na pompie odpowiedzialny za zmiane kąta wtrysku
Awatar użytkownika
klocek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: klocek »

ja mialem tak samo tylko ze do tego jak byl cieply to odpalic bylo bardzo ciezko, koszt naprawy takiej pompy 800zł, przynajmniej tak u mnie mechanik powiedział, zalozylem pompe bosha dalem za nią 200zł i 100 za zalozenie jej bo cos tam trzeba bylo delikatnie przerobic ale teraz jest wszystko ok i zauwazylem ze mi mniej pali i to o jakies 0.5l, na 40l zrobilem 803 km co daje spalanie juz ponizej 5l gdzie jakies 40% to byla jazda po miescie a i w trasie nie raz zdazalo sie jechac 160km/h wiec jestem bardzo zadowolony
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”