Moderatorzy: Global Moderator, Moderator
Opis znalazłem na jakimś forum pisali że działa.Najprostrza klima i to bardzo wydajna to taka:
Mieszkałem kiedyś we włoszech i tam w upalny dzień postanowiłem zrobic eksperyment.Wystarczy nagrzewnica o wym 40cmX40cm i wentylator 50W i przepuszczona woda przez nią o temp 15 stopni.W ciągu 20 min pomieszczenie o wym 9 m2 miało temp 20 stopni gdzie na zewnątrz było 32.DZIAŁA ! tylko pod nagrzewnicą się skrapla i trzeba dać blachę do pieczenia ciast z wężykiem by otprowadzić wodę .No troche wiatrak chuczał- no ale działa ! A co do peltiera to robiłem i ztym exp. 267W peltier 12cm X 7cm X 1cm płaskownik wyfrezowany i zalutowany błaszką zmoże zabrać nawet 500W ciepła po drugiej stronie radiator z wentylatorem.Zasilanie Peltiera 10V i poborze 14A czyli około 140W . Woda z kranu około 17stopni .Przy wyłączonym wentylatorze miałem temperaturę radiatora=-14stopni, a po jego włączeniu radiator miał temperaturę 16 stopni co oznacza że wiało wiaterkiem o tej temperaturze przy temp. otoczenia 26 stopni.Mysle że przy dobrym zasilaczu mógłbym uzyskać temp radiatora około 10 stopni.Nie ochłodzi mi całego pomieszczenia taka klima ale stanowisko pracy napewno będzie milsze.