Witam
Polo 1.0 poj 999cm3 51KM
Po odpaleniu silnika (zimny silnik) przez około 2 minuty jak silnik nie nabierze tempe-ratury silnik nie chce wkręcać się na obroty.
Jak wcisnę mu gaz do spodu tu już prawie chce zgasnąć
Gdy Silnik nabierze temperatury problem ustępuje
Wkurza mnie to bardzo bo gdy rano jadę do pracy musze włączyć się dynamicznie do ruchu to daje gaz a samochód wogole nie przyspiesza dopiero gdzieś tak od 4500obrotow się zbiera normalnie.
Dodatkowa informacja samochód ma instalacje gazowa 6 miesiecy sekwencja jak wymusze przelaczenie gazu przy 25 stopniach samochód przyspiesza i reaguje na gaz normalnie a na benzynie niestety nie, dopiero jak osiągnie około 50 stopni.
Myślałem ze może kiepskie paliwo więc dolalem jakis specyfik ale nic nie pomogło. wyjeździlem stare paliwo zalałem 98na BP efekt dalej taki sam.
Proszę o porady co zrobic by samochód na zimnym przyspieszał normalnie na ben-zynie.
Wyraźnie napisałem że mnie pomogła wymiana czujnika wody ale ja mam monowtrysk. Czaja nie wiesz jaki jest czujnik wody (płynu chłodzącego)? Do teraz mam tak że jak wyciągne kabel i podłącze stary to mam problem żeby jechać bo jak dodawałem gazu to sie dławił.
[quote=""Katoo""]Wyraźnie napisałem że mnie pomogła wymiana czujnika wody ale ja mam monowtrysk. Czaja nie wiesz jaki jest czujnik wody (płynu chłodzącego)? Do teraz mam tak że jak wyciągne kabel i podłącze stary to mam problem żeby jechać bo jak dodawałem gazu to sie dławił[/quote]
no to napisz poprawnie - czujnik temperatury płynu chłodzącego. a nie lecisz po łebkach bo tak łatwiej napisać.
zaraz napiszesz że wszyscy wiedzą o jaki czujnik chodzi, itp. Otóż uwierz mi, cześć osób, totalnych laików, szukałoby tego czujnika wody.
jak coś robimy, piszemy etc. to róbmy to porządnie od A do Z. koniec kropka.
[quote=""djmcg""]Witam
Polo 1.0 poj 999cm3 51KM
Po odpaleniu silnika (zimny silnik) przez około 2 minuty jak silnik nie nabierze tempe-ratury silnik nie chce wkręcać się na obroty.
Jak wcisnę mu gaz do spodu tu już prawie chce zgasnąć
Gdy Silnik nabierze temperatury problem ustępuje
[/quote]
u mnie objawy były identyczne . na komputerze wyskakiwał błąd EGRa . jednak po podłączeniu pod kompa wyskakiwały zapłony na jednym z cylindrów . świece i przewody były do wywalenia