[6n2] Rozrząd

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
egon920
Newbie
Newbie

Post autor: egon920 »

Odświeżam temat. Silnik AUA. Części oryginalne:
- 2 paski Conti 93 zł
- 4 rolki INA 364 zł
- pompa wody Hepu P557 198zł
- wymiana 150zł
razem 805zł
Pozdrawiam!
A
Alexa4
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Alexa4 »

To i ja odgrzeje temat.zakupiony nowy nabytek 6N2 w wersji GTI AVY i przymierzam sie do wymiany rozrzadu i tu moje pytanie,jaki zestaw najlepiej kupic?Znalazlem kompletny rozrzad firmy DAYCO,czy conti leprzy? Znalazlem jeszcze zestaw SKF ktory wybrac?I prozba o jakies instrukcje montazu.jak np;sam naprawiam
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""Alexa4""]To i ja odgrzeje temat.zakupiony nowy nabytek 6N2 w wersji GTI AVY i przymierzam sie do wymiany rozrzadu i tu moje pytanie,jaki zestaw najlepiej kupic?Znalazlem kompletny rozrzad firmy DAYCO,czy conti leprzy? Znalazlem jeszcze zestaw SKF ktory wybrac?I prozba o jakies instrukcje montazu.jak np;sam naprawiam[/quote]

do gti radze kupic ori zestaw rozrządu, a nie oszczędzać i pchać sie w zamienniki
A
Alexa4
Raczkujący
Raczkujący

to znaczy ze tylko w ASO? a oni montuja jaki?gdzies to musza kupowac?
A
Alexa4
Raczkujący
Raczkujący

slabo,nikt nie robil sam rozrzadu?moze ma ktos jakis manual odnosnie wymiany rozrzadu do 6N2 1.6 16v
p
polopatryk1234
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: polopatryk1234 »

[quote=""Alexa4""]to znaczy ze tylko w ASO? a oni montuja jaki?gdzies to musza kupowac?[/quote]
słuchaj turzola sam też bym nie oszczędzał na gti :)
Volkswagen Das Auto
Moje 6n2
viewtopic.php?f=30&t=38452
A
Alexa4
Raczkujący
Raczkujący

nie rozumiem,czego bys nie oszczedzal?tak czy inaczej chyba dam zarobic komus?bo info na temat tego rozrzadu poprostu nie ma.
j
joseph100
Newbie
Newbie

Post autor: joseph100 »

witam, nie chciałem zakładać nowego tematu dlatego pisze tutaj, myślę, że mogę liczyć na rzeczowe odpowiedzi

rok temu stałem się posiadaczem polo, autko miało jakieś 215k przebiegu, poprzedni właściciel a w zasadzie właścicielka nie używała go zbyt często bo jak widać na fotce niżej zrobiła nim 15k kilometrów przez 4 lata, z tego co wiem auto nie było garażowane, w tej chwili autko ma praktycznie 230k przebiegu i wg kalendarza od ostatniej wymiany rozrządu minęło 5 lat.

Obrazek

Wydaje mi się, że mimo tego iż na obecnym rozrządzie zajeżdżone jest 30k lepiej wymienić rozrząd by nie pchać się później w zbędne koszty. Znalazłem na allegro coś takiego:

http://moto.allegro.pl/rozrzad-pompa-1- ... 17714.html

Czy części tych producentów będą ok ? Czy szukać czegoś innego ? Jeżeli tak to proszę o podpowiedzi czego ewentualnie szukać. Z góry dzięki za odpowiedz.

Auto: polo 1.3 benzyna rok prod. 1995 kod silnika ADX
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""Alexa4""]nie rozumiem,czego bys nie oszczedzal?tak czy inaczej chyba dam zarobic komus?bo info na temat tego rozrzadu poprostu nie ma.[/quote]

Przy rozrządzie nie radze oszczędzać i pakować się w zamienniki , chyba że wybierzesz firmy które szły na 1 montaż.
Ori zestaw rozrządu do silników 1.6 16V o kodach AVY, ARC ma oznaczenie OE 036 198 119 E, koszt w ASO VW na dzień dzisiejszy to 780zł. Być może w Skodzie będzie ciut taniej, trzeba sie podpytać.
Zestaw składa się z:
- 2-óch pasków zębatych
- rolki odwracającej
- 2 óch rolek napinających
- uchwytu rolki napinającej
- śrub

Paski są firmy Conti, rolki INA tylko wszędzie są bite znaczki VW/Audi. Sprawdzone przeze mnie , bo akurat ja rozrządu do kilku aut zawsze kupuje ori.
Pompa wody ma oznaczenie036 121 008 GX - pochodzi z programu wymiany części, także przy zakupie zwracasz swoją starą pompę. Koszt na dzień dzisiejszy w ASO to ok 175zł.
Na wszystkie ww części masz 2 lata gwarancji jeśli oczywiście zdecydujesz się na montaż w autoryzowanym serwisie.
A
Alexa4
Raczkujący
Raczkujący

Ja nie mam zamiaru oszczedzac,chcialem ten rozrzad wymienic sam,bo przy okazji uszczelnie wyciek z pod pokrywy zaworow.dzwonilem dzisiaj do warsztatu vw i komplet z robocizna na zlotowki to 1500zl zestaw SKF i daja 4 lata gwarancji.robic?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”