OKABLOWANIE - czyli co i jak podłączyć w instalacjach CA

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
MaGik.BIZ
Początkujący
Początkujący

OKABLOWANIE - czyli co i jak podłączyć w instalacjach CA

Post autor: MaGik.BIZ »

Jest jakieś inne rozwiązanie pociągnięcia zasilania do wzmacniacza w bagażniku niż z akumulatora?
Np z zapalniczki?

Jakie są za i przeciw?
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

Post autor: marianb31 »

ciągnij z akumulatora, najlepsze rozwiązanie jest, do komory silnika bez problemu się przebijesz od wewnątrz. Masz najlepsze napięcie idąc bezpośrednio od akumulatora, bo jak wiadomo najwięcej traci się na łaczeniach :) Ja mam poprowadzony kabel w następujący sposób:

Akumulator-> Koło bezpieczników -> Uszczelka przy drzwiach -> pod tylną kanapą -> bagażnik.

Kabla w ogóle nie widać.

A kombinując od zapalniczki może być za małe napięcie dla wzmacniacza, a zaoszczędzisz góra metr kabla :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Dopinanie się do istniejącej instalacji ma jeden minus. Mały przekrój na drodze z akumulatora do wzmacniacza.
Zwróć uwagę, że instalacja w samochodzie jest zrobiona dość cienkimi przewodami (z wyłączeniem kabla do rozrusznika, alternatora, świec żarowych).
Niestety przewody o stosunkowo małym przekroju powodują, ze względu na swoją rezystancję, spadek napięcia.
Jeśli zatem podepniesz się pod istniejąca instalację (szeregowe łączenie rezystancji) to mimo zastosowania kabli nawet o ekstremalnie wielkim przekroju, przy większym poborze mocy pojawią się niewskazane spadki napięcia.
Wzmacniacz będzie zniekształcał i nie osiągnie pełnej mocy.
Dlatego zaleca się umieszczanie kondensatora jak najbliżej odboirnika - wzmacniacza.

Cooyon.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2009, 22:31 przez Cooyon, łącznie zmieniany 1 raz.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
M
MaGik.BIZ
Początkujący
Początkujący

[quote=""marianb31""]Akumulator-> Koło bezpieczników -> Uszczelka przy drzwiach -> pod tylną kanapą -> bagażnik.[/quote]

Czyli układając kabel ściągałeś te plastiki przy progach i dawałeś go obok uszczelki?
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

tak, dokładnie tak jak napisałeś :) wsuwasz pod ten plastik i zakładasz go spowrotem, a z tyłu robisz pod tapicerkę i pod siedzenie wsuwasz kable i jesteś w bagażniku :) nic trudnego :)
Obrazek
M
MaGik.BIZ
Początkujący
Początkujący

Najbardziej boje się prowadzenia tego zasilania od akumulatora :( i tam szperania pod maska :(
c
cubbus
Newbie
Newbie

Post autor: cubbus »

Łatwo jest najśc miejsce pod kierownicą-tam jak wiązka idze jest dużo miejsca na porzadny kabel

robiłem to 3 lata temu i do dziś nie ma problemu-czasem trzeba poprawić mocowanie kabla na samym aku
Awatar użytkownika
marianb31
Początkujący
Początkujący

Nie ma sie czego bać, to jest najbezpieczniejsze, nie ma się czego bać, dajesz bezpiecznik ped kabel i wszystko gra :) Ja tak mam i wszystko działa tak jak powinno ;)
Obrazek
2
2mek
Początkujący
Początkujący

Post autor: 2mek »

a jaki wzmacniacz chcesz kupić mam dobrą dwukanałówkę na luzie za niewielkie pieniadze
"...Ja mam reggae wydrapane w sercu jak tagi w tramwajach..."
moja 6n viewtopic.php?f=56&t=27944
Sprzedam viewtopic.php?f=6&t=15962

Kupię [url=http]viewt
Awatar użytkownika
lukasz6oo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukasz6oo »

Witam ja jakis rok temu przeciagałem przewud od aku do wzmaka i pociagnełęm go przez główna wiazke przewodów jaka idzie do kabiny(okolice bezpieczników) a dalej kabel dałem pod listwa progowa sa ta nawet specjalne uchwyty do przewodów a masę przymocowałem do nagwiontowanego preta przy wnece na koło zapasowe i wszystko smga bez problemu !.
RUMAK
Awatar użytkownika
CinkoPolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: CinkoPolo »

Koło bezpieczników powiadacie :think: Muszę obczaić bo już chcialem dziure na zasilanie wiercić :grin:
Ut vincas,disce pati,ut vivas,disce mori...
Obrazek
Moja Polusia na PJ
g
gross
Newbie
Newbie

Post autor: gross »

Witam mam mały problem w polo 9N nie mogę przeprowadzić kabla + z akumulatora do kabiny. Odkręciłem filtr powietrza i próbowałem przepchać razem z wiązką przewodów ale jest tam za mała dziura. Którędy można jeszcze próbować przeprowadzić ten kabel ?
k
killer-os
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: killer-os »

plusowy pociągnij od aku , a pod kolem zapasowym masz taki bolec to tam podlacz mase ,ja tak mam i jest Si .

-- Czw Sie 06, 2009 12:48 pm --

plusowy pociągnij od aku , a pod kolem zapasowym masz taki bolec to tam podlacz mase ,ja tak mam i jest Si .
Awatar użytkownika
Lazzy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Lazzy »

Witam zakupiłem ostatnio wzmaka+skrzynie basową oraz nowe głośniki w podszybie :) wszytko ładnie pięknie tylko mam teraz problem z rozprowadzeniem przewodów.
Jeśli ktoś może mi pomóc to pytanie do was brzmi któredy puścić przewody np zasilający od akumulatora do wzmacniacza jak mam go przeciągnąć przez komorę silnika? ktoś tu wspominał żeby szukać przelotki w okolicy dmuchawy...

Z góry thx pozdrawiam
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =29&t=2800 - siedział samotnie w polo palcem rysując na szybie serce myśląc o niej
Awatar użytkownika
ozzy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ozzy »

ten sam dział, tylko poczytać trochę...
Tu np. viewtopic.php?f=33&t=8458
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”