silnik/skrzynia są zupełnie za szerokie i bez cięcia podłużnicy by się nie obyło.
Ja już pasuję z tdi, właściciel nie chce dziabać podłużnic - i słusznie
Spawanie mocowań do seryjnej belki z polo, zmiana osprzętu na D, szczególnie napinacza i może na styk wejdzie, w serii jest już ciasno przy podłużnicy a przy tdi to już jest zupełny brak miejsca. Skrzynia z tdi ma 'grubszą' dupkę i trzebaby podciąć podłużnicę.
Ja generalnie odpuszczam :/ idę w stronę uturbienia AEF...
jeszcze kiedys jak szukałem sposobów podniesienia mocy mojego aef znalazlem gdzies do sprzedania aef z turbem, teoretycznie jest to mozliwe a jesli to nie bylo jakies fake to i praktycznie da sie zrobic, jesli bedziesz cos dłubał przy aefie zeby dodac pare kucy to mogl bys napisac o wszystkim, tez chetnie bym sobie zwiekszyl moc jesli nie bedzie to zbyt kosztowne. Myslalem nad pchaniem silnika z passata b4 1.9tdi 90km ale kupic dobry i zdrowy silnik do tego zamontowac go zdecydowanie sie nie oplaca bo pewnie takie cos bedzie kosztowało tyle co całe polo
jeszcze zastanawia mnie to czy silnik 1.9tdi ktory byl montowany w polo variant jest taki sam jak ten montowany w passacie b4 ? Bo z tego co mi sie wydaje to silniki montowane w passacie miały oznaczenie ahu, a jak to jest z tymi w polo ?
Witam. Panowie mam problem.
Ostatnio kupiłem żonie polo 1.0 AEV na gaziku.
Samochód jeździ tylko silnik strasznie chałasuje. Ma luz na sworzniu tłoka.
W okolicy mam do kupienia silnik 1.4 ABD też na jednopunkcie od polo z 1997 r.
Oriętuje się ktoś czy ten silnik będzie śmigał na gratach od 1.0??? Głównie chodzi mi o dolot z przepustnicą, aparat zapłonowy i komputer.
Dodam że nie zależy mi na przyroście mocy, poprostu ma palić i jeździć.
To mój pierwszy VW i niemam większego pojęcia o tych silnikach. Pomóżcie...
pytanie jak w temacie czy silnik z golfa 1,6 AEE wejdzie do polo bo moj AEE padl i szykuje sie swap wiem ze oba silniki inaczej montowane sa w komorze ale czy przy silniku z golfa jest miejsce zeby przykrecic lape ta ktora lezy na podluzinicy ?
Pompa zostaje, łapy, skrzynia alternator, pompa wspomy, chlodnica zostaja. Do wymiany caly kompletny silnik z wiązka kompem i kolektorem wydechowym i powinno banglać ;p
tofik, to chyba zależy jakie 16v, bo przykładowo ja mam inną pompę wspomagania, nie wiem jak inne części bo nie zmieniałem, ale myślę że chyba nic by nie pasowało z mojego