Turzol - 6N@6N2 AVY 150PS Projekt

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ThundeR
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: ThundeR »

silnik w macie, śrubki z zawiasu w chromie, turzol teraz Polo będzie autem używanym tylko w pogodne dni i dla przyjemności albo jako normalny samochód do codziennej jazdy?
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""ThundeR""]silnik w macie, śrubki z zawiasu w chromie, turzol teraz Polo będzie autem używanym tylko w pogodne dni i dla przyjemności albo jako normalny samochód do codziennej jazdy?[/quote]

W zamyśle jest to aby Polo było autem do jazdy w weekendy i na zloty :)
Ja w przyszłym roku kupuje nowy samochód do jazdy na co dzień, a Polo jak już pisałem wielokrotnie nie będzie nigdy sprzedawane. Mam zamiar włożyć w niego jeszcze więcej kasy i czasu bo to takie moje oczko w głowie ;)

Dzisiaj wrzucę fotki nowego oblicza Polo, które znają na razie tylko nieliczni, a już czas żeby pokazać coś nowego
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Post autor: Olo »

[quote=""turzol""]Dzisiaj wrzucę fotki nowego oblicza Polo, które znają na razie tylko nieliczni, a już czas żeby pokazać coś nowego[/quote]

Widzę, że zdecydowałeś się jednak na te nowe rygielki :grin:
It\'s like a death in the family.

W klubie od 22.03.2005.
w
witek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: witek »

Wróćmy do archiwum... Mianowicie chodzi mi o klocki Ferodo DS Performance. Jak się sprawują i jak oceniach ich zuzywalność?
My white lincoln (zapraszam do komentowania): viewtopic.php?f=40&t=775&start=0

update: post tutułowy
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

[quote=""witek""]Wróćmy do archiwum... Mianowicie chodzi mi o klocki Ferodo DS Performance. Jak się sprawują i jak oceniach ich zuzywalność?[/quote]

Jak sie sprawują ci nie napisze bo dopiero będe je wrzucał. Natomiast z tego co mi polecono na streetracingu to jeden z lepszych klocków (twardy) do tarcz nawiercanych i nacinanych. Ale to też odbija się na cenie bo do tanich nie należy .

Obiecałem update więc lecimy. Strony początkową zaktualizuje niebawem o wybrane fotki. tutaj chciałem opisać nieco szerzej.

Odkąd pamiętam, zawsze chciałem mieć skóry w aucie. Myślałem nad obszyciem wnętrza skórą, ale jak wiadomo nigdy nie będzie taki efekt jak w oryginale, poza tym jakościowo skóry fabryczne anilinowe i semi-anilinowe są na bardzo wysokim poziomie i pochodzą z najlepszych garbarnii w Europie. Poszukiwania skupiłem na stołkach Recaro z Colour Concepta lub tych z 6N2.
Kilka miesięcy temu natrafiła się okazja zakupu kompletnego wnętrza w kremowej skórze z najwyższej wersji wyposażenia Highline na dodatek z 5 drzwiówki. Auto pochodziło ze Szwecji i było przeznaczone do rozbiórki w naszym kraju :) Długo nie myślałem, pojechałem i zakupiłem praktycznie cały środek. Brakowało przednich pasów, wykładziny oraz podsufitk w tym kolorze.

Komplet jaki zakupiłem to:
- skórzane przednie fotele kubełkowe w całości podgrzewane (część siedziska, oparcie i boki) Tapicerka: Vienna Hellbeige
- skórzana kanapa dzielona z zagłówkami
- skórzane tapicerki drzwi z miejscem na głośniki i tweetery w uchwytach drzwi, zarówno przód jak i tył
- kompletny dół deski w kremowym kolorze
- wszystkie możliwe plastiki w kolorze j.w.
- uszczelki drzwi z materiałowymi kremowymi wykończeniami
- lusterko wsteczne, lampki i inne pierdoły w kremie
- pasy tył kremowe
- skórzana dźwgnia hamulca ręczny
- skórzana gałka i mieszek w skórze (kupiłem nową w ASO ;))

Całość upchana po sam dach do Polo :)
Obrazek

Po zakupie i przywiezieniu kompletu zrobiłem większe oględziny stanu skór. Musiałem podjąć się renowacji i przywróceniu im świetności ponieważ od lat tego nikt nie robił, a jak wiadomo skóra potrzebuje specjalnego traktowania i to odpowiednimi środkami (o czym niestety wielu zapomina)
Ze złych wiadomości jakie było to, że skóry leżały ponad 3 lata w nieogrzewanym magazynie co niestety odbiło się bardzo negatywnie na ich ogólny stan. W niektórych miejscach zaczęły wychodzić ogniska z grzybem, ponadto były nieziemsko brudne.

Widok na fotele zaraz po zakupie
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Reszta teili
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Fotele zostały rozebrane kompletnie na części pierwsze. Zostały uzupełnione o brakujące boczne poduszki powietrzne. Zostały zrobione na nowo wiązki podgrzewania na oryginalnych wtyczkach i zestawach kabli (thx olo) Dodatkowo wszystkie ruchome części zostały porządnie nasmarowane.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Spośród dostępnych programów konserwacji skórzanych tapicerek samochodowych po konsultacjach z fachowcami w tej dziedzinie zdecydowałem się na program amerykańskiej firmy ZAINO, które musiałem sprowadzić zza oceanu.

Środki które użyłem to:
Zaino Z-9 Leather Cleaner do dogłębnego czyszczenia
Zaino Z-10 Leather Conditioner. Odżywka i zabezpieczenie powłoki skórzanej

Nie będe zamieszczał zdjęć z czyszczenia, ale dam same fotki porównawcze (chyba mowią same za siebie)
ObrazekObrazek

Efekty po zastosowaniu kuracji odmładzającej ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Gdyby kogoś interesowało tutaj zdjęcia przed i po
http://picasaweb.google.pl/turzol/6N2LeatherBefore#
http://picasaweb.google.pl/turzol/6N2LeatherAfter#

Całość można było zacząć montować . Fotki z montażu ---> http://picasaweb.google.pl/turzol/6N2InteriourProgress#

Do zrobienia zostało mi jeszcze zamontować tapicerki na tył i zakupić wykładzine oraz podsufitke i pokombinować coś z pasami na przodzie bo czarne nie pasują ni w ząb. Wrzucone też zostały na razie tymczasowo dywaniki gumowe w kremowym kolorze (niestesty do 6N2 ori są tylko materiałowe w tym kolorze)

Fotki z końcowego efektu, mam nadzieje że moderatorzy wybaczą brak miniatur ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W planach mam jeszcze niedługo powalczyć o pęknięcia na fotelu kierowcy. Zanabyłem już specjalistyczny kit do renowacji skórzanych foteli i będe działał wkrótce.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2009, 13:36 przez turzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

zajebiaszczo :grin:
Awatar użytkownika
DEFENCE
Początkujący
Początkujący

Post autor: DEFENCE »

nie no turzol poezja :bow: Ogromny szacunek za prace :buba:
Obrazek
m
magik
Początkujący
Początkujący

Post autor: magik »

masakra i szczękę musiałem z podłogi zbierać :shock: :o
Awatar użytkownika
BaTuS
2fast...
Kontakt:

Post autor: BaTuS »

Wypas :bow:
Awatar użytkownika
Benek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Benek »

Zajeb.... =]
Moja Pola - German Style Project
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

nie no total zaskoczenie... cisza w projekcie a tu nagle taki ogrom zaskakujących prac :bow: Twoje polo wymiata, marze aby miec wogóle środek z 6N2 w mojej 6N, a Ty wsadzasz takie wynalazki, że głowa mała !! :oki:

Najladniejsze i najbardziej przemodzone polo w klubie :) Biorąc pod uwage to, ze nowe serce już czeka :piwo: :piwo:
Awatar użytkownika
DEFENCE
Początkujący
Początkujący

Post autor: DEFENCE »

turzol za jaką cenę kupiłeś to wnętrze ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Normalnie nie wiem co powiedzieć. Naprawdę rewelacja to co wyczyniasz z Polo.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Dzięki za słowa uznania.
Uzupełnię jeszcze parę rzeczy, o których nie wspomniałem w poście. Zakupiłem i zamontowałem dedykowany do 6N2 uchwyt do PDA z firmy Brodit wraz z głowicą pasywną pod mój sprzęcik. (widać na fotkach zamontowany)

Wszystkie uchwyty drzwi, na których jest ta wstrętna ścierająca guma zakupiłem nowe w aso. Zamontuje je przy okazji oklejania boczków Dynamatem ;)

Teraz najważniejsze - dlaczego psiarskie Aso VW podniosło tak wysoko ceny części??? :angry2: Jeszcze przed podwyżkami cen mogłem sobie pozwolić na zakup nowej wykładziny (niecałe 500zł) teraz liczą sobie 850?! Już nie wspomnę o podsufitce bo cena nowej to jakiś dramat, a znajdź mi Panie używkę w kolorze kremowym jak takich Polo była 1 na 100tys wyprodukowanych jak nie lepiej...Niestety ale będę musiał podsufitkę obszyć i to najlepiej od razu zrobię to skórą.
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

pogrom :bow: :thumbsup:
jestem zabity :shock:
Zablokowany

Wróć do „Auta sprzedane /kasacja”