Witam ponownie .W najbliższym czasie zamierzam wymienić płyn wspomagania w mojej połówce.Oto moje pytania:
1.Jaki najlepszy płyn do VW Polo 1.9D AEF 97r. zielony czy czerwony?
2.Jak wymienić(Czytałem,że z wężyka przy pompie wspomagania ale nie wiem czy to prawda)
1.Zazwyczaj jest to płyn Febi 6161 lub podobny, sprawdź stary jaki ma odcień, płyn można zastosować inny nie powinno się nic dziać, uniwersalny hydrauliczny innej firmy też nie zajedziesz pompy.
2.Wymiana, odkręcamy zakrętkę z góry zbiorniczka, z dołu odpinamy wąż i spuszczamy zawartość,
Po założeniu dolewamy na maksa, odpowietrzamy na włączonym silniku, kilkakrotnie kręcimy kierownicą do oporu w prawo i w lewo aż przestanie wyć i tyle.
Aktualnie płynu mam na min bez zakręconego korka więc pomyślałem,że wymienie i spokój na lata .Kolor to taki brudny żółty nie można ocenić za bardzo;/. Dzięki za wszystkie odpowiedzi :victory:
wlewaj ten febi co ci mowiłem zielony, nie ważne jaki kolor będzie ważne aby nie mieszać, prawdopodobnie miałeś zielony wcześniej jak zmieniałem to też taki syf żółty był.
Wchodzi tam 0,9 L na max. No i warto wymienić raz na 10 lat a polo już ma nawet i więcej :oki:
Nie zakładając nowego tematu a jak otworzyć ten zbiornik bo ja za chiny ludowe nie mogę go otworzyć polo 3 6N 1.3 silnik,zakupiłem dziś febi 6162 i chciałem dolać ale za cholera nie potrafię otworzyć tego zbiornika nie wiem czy to coś da ale całą zimę stał w garażu poprzedni właściciel tak powiedział a zakupiłem moją polówkę w sierpniu.
No właśnie tak próbowałem śrubokrętem i prędzej te "uszko"/wcięcie rozwalę niż odkręcę. jest z gumy i jak próbowałem to prawie tą gumę zniszczyłem jeszcze raz spróbuję jutro. Nie wiem może nie w tą stronę próbowałem,choć próbowałem w obie. jutro dam znać jeszcze dzięki za odp.