[6n2] wymiana drążka kierowniczego

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
robi333
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] wymiana drążka kierowniczego

Post autor: robi333 »

Witam. Muszę wymienić drążek kierowniczy prawy w swojej poli, czy aby go wymienić muszę wyciągać przekładnie kierowniczą tak jak to pisze w książce "sam naprawiam"?
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

jeżeli cały drążek (ten wychodzący z maglownicy} to bez wyjęcia chyba się nie obejdzie , ale jeżeli jest to końcówka drążka to jest to bezproblemowo (pod pojęciem drążek kierowniczy ludzie mają na myśli różne rzeczy)
Obrazek
r
robi333
Raczkujący
Raczkujący

niestety muszę wymienić cały drążek bo jest krzywy i nie mogę ustawić zbierzności. Miałem nadzieję że obejdzie się bez wyciągania przekładni.
Awatar użytkownika
krzysiu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzysiu »

Ja wymieniałem w golfie bez wyciągania maglownicy. W polo jest prawie tak samo. Trzeba ściągnąć tą gumową osłonę pod nią znajduje się śruba kontrująca. Poluzować, odkręcić drążek i zamontować nowy.
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

w golferze IV też jest opcja ze ściągnięciem manszety ale tylko z jednej strony
Obrazek
r
robi333
Raczkujący
Raczkujący

Witam. Drążek wymieniony. Po ściągnięciu gumowej osłony było podejście na klucz 32, ciężko tam się dostać ale udało się wymienić bez wykręcania całej maglownicy.
Awatar użytkownika
poly1977
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: poly1977 »

Miałem dzis problem z wymiana lewego drążka.Po godzinie prób dojscia zwykłym kluczem dorobiłem "specjalny" :grin: .Robota okazała się bajką i po 15min mogłem iść na piwo
k
karol2679
Newbie
Newbie

Post autor: karol2679 »

czy możecie mi powiedzieć czy po obu stronach lewej i prawej są takie same drążki,wiem że troche głupie pytanie ale gdzieś czytałem ze czasami różnią się w niektórych wersjach,
Polo Variant 1.9TDI 90KM AGR;
Awatar użytkownika
stanley2000
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: stanley2000 »

ma ktos moze z was zdjecia jak wymienial drążek? u mnie niestety jest zgiety, zeby bylo smiesznie wymienialem niedawno cala maglownice, a mechanik nie zauwazyl, albo nie chcial zauwazyc zgietego drazka, a zeby bylo jeszcze smieszniaj do tego ustawili podobno zbierznosc, mam wydruk komputerowy ze jest wsio ok, wiec sam juz nie wiem... a moze zostawic tak jak jest? tylko ze przy ostrym skrecaniu w lewo cos piszczy czasami nie równomiernie, ma moze ktos pomysl co to moze byc, bo ja nie widze nigdzie zadnych wytarc (łożysko bylo wymieniane i wprasowane w nowa maglownice.

a problem tkwi ogólnie w prawym kole i prawym drążku, bo nie dodalem.

z gory dzieki za podpowiedzi
polo III, 2000r, 1.4MPI AKK (60kM) benz/lpg 8,5-9l/100km gazu
m
maniek6566
Newbie
Newbie

Post autor: maniek6566 »

Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

ja mam taki http://allegro.pl/klucz-do-odkrecania-d ... 03805.html

wymiana przebiega szybko, sprawnie i bez bólu :) odkręcenie samego drążka 30 sek.
m
maniek6566
Newbie
Newbie

Post autor: maniek6566 »

Takie narzędzie też jest dobre, ale to do którego podałem link jest dużo krótsze i może obsługiwać drążki każdej długości dzięki specjalnemu wycięciu, przez co jest wygodniejsze.
h
hause18
Newbie
Newbie

Post autor: hause18 »

Witam Panowie. Planuję zabrać się za wymianę drążka od strony pasażera. Czy jest to dość trudne. Jakie jest dojście. Jaki potrzebuje klucz aby go odkręcić od maglownicy. Czy trzeba ustawić potem zbieżność? Ma ktoś może jakieś fotorelacje? Polo 6n2 2001r. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”