[6n] Po raz setny falowanie obrotów, ale...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

skrzynki na aku u ciebie nie będzie bo masz chyba przedliftowe 6n.
s
steel
Newbie
Newbie

Post autor: steel »

Dobra będę cytował tak selektywnie zeby to składniej wyglądało :P
Kolego nie twórz takich długich poematów, bo strasznie ciężko się to czyta
Taki juz mam zwyczaj z innych for, ze pisze duzo i dosc rozwlekle. Rada ktora wyplynela na jednym z for gdzie jestem administratorem to by czytac co trzeci wiersz :P
No to odkryliśmy kolejne niedomaganie Twojego autka- termostat do wymiany- co i jak nie bede pisał, bo było o tym milijon razy na forum.
Da sie jakos potwierdzic uszkodzenie termostatu? Nie wiem wskazania napiec w VAGu albo poprostu gdzies cos probnikiem?
Napisz, (bo kolega czaja pytał) na jakim programie działasz i próbuj ten błąd kasować jak pisał, może w koncu sie uda.
VAG-COM 409-1 od ross tech. Polski VCDS nie dziala mi - na zadnym z portow nie widzi interface, poza tym nasłuchałem się, że to dość kiepski program do diagnostyki (vide tlumaczenia kodow bledów totalnie czasem odbiegaja od tego co faktycznie jest jego przyczyną).
skrzynki na aku u ciebie nie będzie bo masz chyba przedliftowe 6n.
Dokladnie 6n1 97 1.0 AER. Pamietam ze do skrzynki bezpiecznikow zagladalem pol roku temu, gdy kupilem ten samochod (od samego poczatku swiecila kontrolka ABS) bezpiecznik od ABS byl ok.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""steel""]Da sie jakos potwierdzic uszkodzenie termostatu? Nie wiem wskazania napiec w VAGu albo poprostu gdzies cos probnikiem?[/quote]
vag nie powie ci że termostat uszkodzony. musisz to obadać organoleptycznie. wbrew pozorom VAG nie jest magiczną różdżką. wazne rzeczy są podpięte pod diagnoze.
[quote=""steel""]VAG-COM 409-1[/quote]
czy ten program masz w full wersji? bo VAG-COM nie wykasuje ci błędu jeżeli wersja softu jest nie pełna. a nie spotkałem dobrego cracka dla wersji 409.1
s
steel
Newbie
Newbie

Nie chce tu szerzyc piractwa, ale fully registered 409.1 (program pliki cracka kasuje co kilka sekund) prosty skrypt napisany w Visual Basic zapobiega temu. (na wersji shareware nie moglem odczytac wszystkich 3 bledow z ABS i nie moglem zrobic adaptacji przepustnicy, do tego w basic settings nie dalo sie wejsc)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""steel""]Nie chce tu szerzyc piractwa, ale fully registered 409.1 (program [/quote]
piractwo byś szerzył jakbyś wrzucił linka. a tak to luz.
no to dziwne. spróbuj wersją 311.2 jest na pewno stabilniejsza i nic nie musi co chwile wrzucać cracka co chwile (testowałem i takiego cracka). na 311.2 wrzucisz raz key'a i po sprawie, a dla 6N nie ma znaczenia czy to będzie 311.2 czy 409.1 czy VCDS 11.3
s
steel
Newbie
Newbie

Coz... wychodzilem z zalozenia, że nowsze to lepsze, a że VAG wywalał pliki to wystarczylo napisać krótki skrypt rozruchowy, który dbał o to. Poszukam tej wersji 311.2 moze cos sie polepszy. Ale to i tak musze raczej do soboty czekac, bo teraz nie mam kiedy sie zabrac za to wyjezdzam gdy jest ciemno i wracam gdy tez ciemno :P
k
kondzio310
Newbie
Newbie

Post autor: kondzio310 »

A jakie mogą być konsekwencje jazdy z taką wyczyszczoną przepustnicą i bez przeprowadzonej adaptacji? :D Ja już tak trochę jeżdżę swoim polo. Przepustnice czyścił mi mechanik. Uznałem, że samo się z czasem ułoży i nie mieszałem nic przy tym. Ostatnio jednak zacząłem się nad tym zastanawiać. Silnik nie faluje, nie gaśnie, nie stwarza problemów na biegu jałowym. Jedynie co to chwile trzyma nieco wyższe obroty i powoli schodzi na właściwe. No i na zimnym silniku, w momencie zmiany biegu i wciśnięcia sprzęgła samoczynnie wchodzi na trochę wyższe obroty. Na ciepłym jednak nie jest to tak widoczne.
Moje pytanie: mam się zacząć martwić? :grin: zainwestować w kabel i pobawić się w tych programach? :grin:
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""kondzio310""]A jakie mogą być konsekwencje jazdy z taką wyczyszczoną przepustnicą i bez przeprowadzonej adaptacji[/quote]
wyzsze spalanie. nie dużo ale wyższe. poza tym ecu wysyla domyslne wartosci dla podzespołów zamiast prawidłowych.
k
kondzio310
Newbie
Newbie

Post autor: kondzio310 »

No tak, wyższe obroty=wyższe spalanie, ale raczej jest to bardzo niewielki wzrost. W takim razie zrobię to przy okazji jakoś. Dzięki czaja :)
s
steel
Newbie
Newbie

Dobra wrzucilem 311.2 vaga. I po pracy przy cieplym silniku wrzucilem go do adaptacji, ale najpierw wykasowalem wartosci na zerowym kanale adaptacji. Zrobilem adaptacje problem wystepuje nadal. Ale przez ten tydzien co jezdzilem zauwazylem pewna nieprawidlowosc. W jednym z wczesniejszych postow wpisalem ze obroty spadaja po 3-4 sekundach. BLAD! Obroty trzymaja sie na poziomie 1560RPM tak dlugo, az nie zatrzymam sie do 0km/h. Kulam sie lekko obroty sa wysokie. Zatrzymam sie do zera obroty powoli spadaja do tych 890RPM.

Przejechalem sie kawalek ustawilem scope na grupy 001 i 098 i wyglada to tak:

http://img600.imageshack.us/img600/9448/1233333t.jpg

pierwsza zielona pionowa kreska to rozpoczecie jazdy widac obroty tam sobie jezdza w te i w te jak to przy normalnej jezdzie. Jechalem po osiedlu wiec na szarzowanie nie bylo miejsca. W momencie drugiej kreski nastepuje wcisniecie sprzegla zdjecie z biegu i puszczenie sprzegla w celu "kulania" sie na luzie. Jak widac obroty momentalnie ida w gore do tego 1500RPM. W momencie trzeciej kreski nastepuje zatrzymanie sie do zera bez dotykania sprzegla czy gazu sam hamulec i obroty zaczynaja spadac. Dalej to wyglada stojac caly czas tak:

http://img856.imageshack.us/img856/5401/12333333p.jpg

Widzicie jakie grupy sa uruchomione do loga i jakie kolory linii odpowiadaja czemu.

Pomaranczowa linia - otwarcie przepustnicy jak mysle mnie nie dziwi. Widac gdzie wciskalem pedal a gdzie go puszczalem. Na wylaczonym silniku w zaplonie idle jest 4.1V po wcisnieciu do dechy schodzi do 1.0V. Zastanawia mnie tylko niebieska linia, czyli grupa 098 blok drugi. W momencie kiedy sie zatrzymalem wartosc ta wzrosła z około 3.0V do 3.38V, a obroty zaczely spadac. Widocznie fakt, ze te obroty w momencie kulania sie sa podtrzymywane nie tyle przez otwarta przepustnice (ta sie dostosowala i raczej jest zamknieta), a przez cos czego napiecie jest mierzone na drugim bloku. W momencie kiedy rosnie napiecie. Spadaja obroty. Szukam wlasnie po googlach jakichs opisow blokow na vagu. Gdzies widzialem ten link ale za cholere teraz go nie moge znalezc. Jak ktos ma informacje co oznacza ten blok bylbym wdzieczny. Ojciec twierdzi ze to problem z silniczkiem krokowym, ale jego wiedza na mechanice sie konczy wiec on sie moze tylko domyslac co powoduje fakt spadku obrotow do normalnych dopiero po zatrzymaniu sie.

EDIT:

http://www.aa-equipment.nl/files/VAG%20 ... 5B1%5D.pdf

Znalazlem cos takiego. Wychodzi na to ze to jakis potencjometr nastawnika przepustnicy G88. Szukam i szukam informacji o polozeniu, mozliwosci sprwdzenia tego potencjometru i ni cholery. Ma ktos wglad do jakichs ksiazek serwisowych i moze mi powiedziec czego wlasciwie szukam?
Awatar użytkownika
skorpion
Początkujący
Początkujący

Post autor: skorpion »

podepne sie po temat zeby nie zakładajac nowego a mianowicie wczoraj wyczysciłem przepustnice wymieniłem uszczelke a teraz mam obroty 1200-2000 podjezdzajac do skrzyzowania tylko na biegu jałowym powoli spadaja do 900 dodajac gazu od nowa jest 1200,przepustnicy nie udało mi sie zaadoptowac.Moje pytanie czy wystarczy tylko własnie za adoptowac przepustnice i to wystarczy
2009 MAJÓVWKA\'09
2010 KOZIENICE\'10 / VWMANIA\'10
2011 ŚLESIN
2011Pruszcz Gdański VWMANIA
2012 ŚLESIN III MIEJSCE W PIŁKE NOZNĄ 
2013 ŚLESIN III MIEJSCE NAJNIZSZE AUTO ZLOTU  III MIEJSCE W PIŁKE NOZNĄ  
2014 ŚLESIN  I  MIEJSCE NAJNIZSZE AUTO ZLOTU   II MEGAROWEREK
Awatar użytkownika
skorpion
Początkujący
Początkujący

Adaptacja nie pomogła była wykonywana kilka krotnie po dzisiejszych spostrzeniach doszedłem xe prxepustnica nie dokonca sie zamyka ,co ztym problemem zrobic
2009 MAJÓVWKA\'09
2011 ŚLESIN
Awatar użytkownika
rybatychy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rybatychy »

Poluzować linke z gazu jak to nie pomaga przepustnica do kosza chyba że odważysz sie regulować klapę ale 9/10 prób kończy sie urwaniem śrub

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

boo przepustnica nie zamyka się do końca, gdyby się zamykała to byś musiał "pedałować" przy odpalaniu :P

steel - żadne VAGi nie pomogą w twoim przypadku, problem jest typowy i musisz wymienić przepustnice na sprawną/sprawdzoną, przepustnica powinna się sama zaadaptować jeśli jest sprawna, w innych przypadkach będzie wywalać błąd i nie naprawisz usterki, już u jednego kolegi przerabiałem ten problem, miał chyba ze 3 przepustnice ze szrotu, na każdej był problem, po założeniu mojej problem ustał, przepustnica nie wywaliła błędu i się zaadaptowała.
Awatar użytkownika
skorpion
Początkujący
Początkujący

Wiem ze nie domyka sie do samego konca :grin: lecz do momentu czyszczenia jej było wszystko wporzadku obroty nie falowały po czyszczeniu zaczely najgorsze jest to ze vag nie wykrywa zadnego błedu
2009 MAJÓVWKA\'09
2011 ŚLESIN
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”