peteero wąż 1 i 2 to podciśnienia :spoko: ja akurat u siebie nie mam tego zaznaczonego 1 8-) dlatego pisałem o możliwości zaślepienia, zresztą nieważne.
Ten wąż od ssania to ten patrząc na tą nakładke na przpustnice to widać go na godzinie 5 :mrgreen: (na Twoim zdjęciu) zamocowanego obejmą i idącego w strone kopułki i znikający pod 4 cylindrem, tak jak pisalem post wcześniej.
Ssanie w silnikach 3F/NZ jest dośc ubogie jednak dobrze sprawujące sie rozwiązanie. Poprostu na zimnym silniku jest dodatkowy obieg powietrza (przez ten wąż właśnie). Dostarcza poprostu silnikowi powietrze tak jakbyś miał wciśnięty lekko pedał gazu ( czyli jakby otwarta przepustnica).
Za ssanie odpowiedzilny jest bimetalowy element, trafisz do niego po tym wężu umieszczony jest między 3 i 4 cylindrem.
Działa to tak: Przed przepustnicą wychodzi wąż (ten który tak ciężko Ci znaleść

) idzie do tego elementu i z tego elementu znów wąż i wchodzi gdzieś pod przepustnicą. To zwykłe ominięcie przepustnicy. Gdy silniki jest zimny to w tym bimetalowym elemencie jest przysłonka otwarta, wraz ze wzrostem temperatury silnika (nagrzania elementu) przysłonka się powoli domyka zamykąjąc dodatkowy obieg powietrza (czyli wyłączając ssanie).
Czyli jak na ciepłym silniku ściśniesz ten wąż to nie powinno być reakcji silnika, czyli zmiany obrotów. W innym wypadku włączone jest ssanie. Choć wątpie szczerze bo tam nie ma co się zepsuć.
Jeśli czyściłeś przepustnice i takie tam pierdoły to weź po prostu płaski śrubokręt i zmniejsz sobie obroty silnika na biegu jałowym do książkowej wartości czyli 900-950.
Nie wiesz jak? Spójrz na zdjęcie umieszczone przez Ciebie powyżej: pomiędzy tą białą wtyczką po prawej stronie przepustnicy a obejmą węża opisywanego powyżej jest otwór a w nim mała śrubka na płaski śrubokręt. Nią właśnie regulujesz obroty na ssaniu. Zmiejszenie obrotów o wartość 1000 powinno by po przykręceniu śrubki od 0,5 do 1,0 obrota w prawo. Czyli przykręcając śrubke zmniejszasz obrotu, a odkręcając zwiększasz.
Jenak pamiętaj by regulować na ciepłym silniku, bo jak wyregulujesz na zimnym to jak wyłaczy się ssanie to będziesz miał za małe obroty.
Ja pierdziele ale referat :pifpaf:
Jak coś jeszcze nie wiesz to pytaj bo zaraz ide na :pub: :pub: :pub: ....... i jak wróce to nie będę w stanie pomóc