[6R] Włączanie opcji

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kable
Newbie
Newbie

Post autor: kable »

Znam ludzi, którzy sami grzebią w aucie na gwarancji swoimi interfejsami i podczas przeglądów nie ma z tym problemów. Ale być może zależy to od ASO. W razie czego jakby ktoś potrzebował pomocy z doborem kabla dla siebie to PW.
G
Gibas
Newbie
Newbie

Post autor: Gibas »

Czesc

Aoox napisałeś że można spokojnie aktywować automatyczne ryglowanie zamków powyzej 16 km/h - włączyłem sobie ta opcję poprzez VCDSa i nie działa, nie mam za bardzo pomysłów co zrobiłęm nie tak. Z tego co pamietam zmieniłem w dwóch miejscach to ustawienie. Moje polo jest prostym modelem bo CitoLine na bazie TrendLine, ale zamek cntralny sterowany z pilota posiada. A przy okazji nie wiecie czy można w tak prostym modelu aktywować doświetlanie zakrętów? Auto ma DRL i lampy swiatla przeciwmgielne z zarowkami i pewno z instalacja, ale juz wlacznika tychze swiatel nie ma :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maciejd
Newbie
Newbie

Post autor: maciejd »

[quote=""Aoox""]Doświetlanie zakrętów - ciekawostka: przy zamawiania auta chcą za ta funkcje prawie 300 PLNów :crazy: , a ja aktywowałem sobie to w 5 minutek.
[/quote]

podpowiedz proszę gdzie to w menu z kabelkiem znaleźć? kumpel podłączał się, zmieniał mi kilka opcji ale doświetlania nie znalazł :-(
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Wyczytałem, że masz xenony w swoim GTI. Każdy xenon ma fabryczne doświetlanie, więc nie wiem co chcesz aktywować?
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
maciejd
Newbie
Newbie

Post autor: maciejd »

[quote=""Aoox""]Wyczytałem, że masz xenony w swoim GTI. Każdy xenon ma fabryczne doświetlanie, więc nie wiem co chcesz aktywować?[/quote]
tak mam oryginalne xenony i halogeny - ale ponieważ mam zmieniony przedni zderzak, możliwe, że i halogeny inne. w aso przy podpięciu pod kompa wyświetla błędy - sterowanie lewego (i prawego) światła kierowanego skręcania - zwarcie z masą. licznik częstotliwości usterek 1. czy faktycznie zwarcie czy coś jest wyłączone w kompie? w serwisie powiedzieli, że coś zmienione w kompie ale nic więcej nie umieli powiedzieć :-(
Awatar użytkownika
Mark
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Mark »

maciejd
pierwsze: przy samych zaświeconych dziennych LED-ach nie działa doświetlanie, tylko gdy świecą xenony
drugie: doświetlanie w xenonach jest realizowane w lampie głównej (nie w dolnym halogenie), oddzielna żarówka i odbłyśnik do tego obok soczewki
trzecie: w xenonach fabrycznie jest aktywowane doświetlanie zakrętów
cztery: doświetlanie działa od 0km/h do prędkości (chyba) 40km/h po wrzuceniu kierunkowskazu lub obrocie kierownicy o 90stopni, nie działa po wrzuceniu wstecznego

Lampa xenon zaświecona wygląda tak u mnie Obrazek
Doświetlanie zakrętów działa zaświecając się żarówka widoczna po prawej stronie obok xenonu po spełnieniu warunku z punktu czwartego :)

PS. aktualnie niema seryjnie montowanych xenonów w GTI jak kiedyś.
Było 6N jest 6R /// mp3432
"Nie mam systemu w wersji PL, a jednak jakoś to nie przeszkadza pisać poprawnie."
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Mark, opisał wszytsko jasno i konkretnie. Aktualnie nie ma seryjnie? A kiedy było, że tak zapytam? Do każdego GTI, czy to Polo czy Golfa xenon trzeba domówić.
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

Dokładnie jak mówisz, w PL nigdy nie było seryjne, zawsze za dopłatą.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Aoox""]Mark, opisał wszytsko jasno i konkretnie. Aktualnie nie ma seryjnie? A kiedy było, że tak zapytam? Do każdego GTI, czy to Polo czy Golfa xenon trzeba domówić.[/quote]
Jeśli pytasz ogólnie o Polo to w 6n2 GTI były w standardzie xenony i spryski.
Awatar użytkownika
Mark
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Mark »

Zilustrowałem działanie świateł w polo 6R wersja z xenon

Same LED-y Obrazek

Xenon Obrazek
W sumie to Bi-Xenon, swiatla mijania i drogowe świecą przez soczewke
Xenon plus doświetlanie zakrętów Obrazek

Wszystko co było właczyłem :cool2: Obrazek
Xenon plus doświetlanie zakrętów (po prawej stronie na zdjęciu- słabo widać z tego kąta) plus halogeny

PS. Zestaw xenony oraz halogeny są warte swojej ceny :)

Wątek o xenonach w GTI tak jak napisał czaja
Było 6N jest 6R /// mp3432
"Nie mam systemu w wersji PL, a jednak jakoś to nie przeszkadza pisać poprawnie."
n
nouanda
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: nouanda »

Z doświetlaniem zakrętów jest tak. Koduje sie je w BCM. Przy odrobinie szczęścia zadziała od razu. Jak nie działa to potrzebujemyze 3metry kabelka i ze 2-3h czasu. Dlaczego? Bo w VW sknery są :) A teraz poważnie. Generalnie do doswietlania potrzebne sa dwa osobne kabelki do halogenow. Jak ma sie szczescie to taka instalacje vw polozy i wtedy tylko aktywujemy przez vcds. Jesli nie mamy takiej instalacji to trzeba troche pomajstrowac. Z kazdego halogenu wyjdzie kbelek bialo żółty, ale niestety tuz przed wejsciem do kabiny sa one połączone w jeden i idzie chyba do bezpiecznika i pozniej do wlacznika swiatel. Nasze zadanie to rozlaczenie tych kabelkow i dopiecie ich do odpowiednich pinow w Bcm wyprowadzenie z bcm z pinu kabelka na bezpiecznik i wlacznik swiatel. Jak sie komus uda dobic do wiazki pod szyba to respect. Ja to zrobilem tak, że pod akumulatorem jest wiazka kabli. W tej wiazce biore kabelek biało żółty i przecinam go. Od strony kabiny izoluje a od halogena lacze z nowym kabelkiem. Kabelek prowadze do kabiny i do sterownika bcm. Nie pamietam pinow, ale jak ktos chce to sprawdze. Generalnie po wpieciu kabelkow w bcm i bezpiecznik koduje bcm i po sprawie. A i trzeba sprawdziec czy wersja bcm obsluzy doswietlanie. Koszt to chyba ponizej 10zl (kabelek i wtyczki do pinow )
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

a jak przechodzisz przez tuelle i jaką metodę uszczelniania stosujesz?
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Ja mam niby podłączone doświetlanie z BCM, ale wywala mi błędy identyczne jak u maciejd, czyli: sterowanie lewego (i prawego) światła kierowanego skręcania - zwarcie z masą. Ktoś wie dlaczego?
n
nouanda
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: nouanda »

[quote=""hadek""]a jak przechodzisz przez tuelle i jaką metodę uszczelniania stosujesz?[/quote]

Obok wiązki pod szybą jest taki dzyndzel. Można tamtędy kabel poprowadzić i nie ma konieczności uszczelnienia bo on jest gumowy i ma okolo 2-3 mm wewnątrz średnicy idealne pod kabel.
r
robson88
Newbie
Newbie

Post autor: robson88 »

Witam koledzy .
Ktoś mi powie jak za pomocom VCDSem włączyć doświetlanie zakrętów? Wchodzimy w: 09-Cent. Elect i bajt23 i tam nic takiego nie widzę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”