Witam wszystkich!
Panowie, mam Polo III 1.4 98r. Tematem jest: FELGA!
Wpadłem w dziurę, rozwaliłem oponę i felgę. Szukam zamiennej felgi do swojego modelu i tutaj potrzebuję pomocy.
Proszę rzucić okiem na 2 fotki:
oraz
Sprawa jest taka, że nie mam pojęcia jakiej felgi szukać.
Rozszyfrowałem ten kod da vinci z pierwszego zdjęcia, czyli 4,5Jx13H2 ET35, ale ni chuchu nie wiem co oznaczają cyferki ze zdjęcia numer 2, czyli II/07 i 02/98 (to 98 to równie dobrze może być rok produkcji felgi, bo z tego roku mam Polo).
Na popularnym portalu aukcyjnym niby są zbliżone parametry 4,5Jx13H2 ET35, ale nie wiem jaki jest rozstaw średnicy śrub (czy to 4x98 czy 4x100). Próbowałem mierzyć to ręcznie jakąś miarką, ale nie da się tego dokładnie zrobić. Jak dla mnie to to może być 98 albo 100. Podobnie z otworem centrującym. Nie wiem czy jest 56, 57, czy 58.
Wytłumaczcie mi proszę czy ma to jakieś znaczenie przy szukaniu felgi, czy po prostu kierować się tym 4,5Jx13H2 ET35.
Ewentualnie gdzie to można sprawdzić, bo się naoglądałem dzisiaj całe popołudnie i nic nie znalazłem.
Jeszcze gdzieś czytałem, że można 4x98 przypasować do 4x100, ale na odwrót już nie.
Będę wdzięczny za pomoc, bo mi już mózg wysiada od szukania i pytania znajomych.
I tak, zanim zapodałem to pytanie tutaj byłem u wulkanizatora koło siebie. Nie miał właściwej felgi na stanie, a o szczegółach kupna takowej na własną rękę mi nie mówił, a ja niezorientowany w temacie nie zapytałem jakiej szukać. Powiedział tylko "niech pan szuka 4,5 cala 13h2 et35".
- Yyyy, aha. Dziekuję.