Podepne sie pod temat . Powiedzcie mi jaka musi byc temperatura zeby sie zalaczyl wentylator Czy powyzej 90 C . Umnie wyglada to tak ze tem bedzie 80-85 i zbija mi do 78-80 i nigdy nie dochodzi do 90 .
Witam mam polo 6n 96 rok silnik 1.6 . Czujnik płynu chłodniczego jak sie nie myle jest pod aparatem zapłonowym tylko ze w tym modelu sa jakies dwa koło siebie ten blizej bloku silnika cieknie jak nagrzeje sie silnik , czasem cieknie bardzo a czasem tak troszeczke . Co z tym zrobic ? czy wymienic cały czujnik czy jak słyszałem sam oring prosze o pomoc .!!
noudi masz uwalony termostat wymień go sobie, temperatura powinna trzymac 90 stopni caly czas.
kamilpolo6n oring da się wymienic koszt 1 zł, przed demontażem ściągasz zawleczkę i wyciagasz czujkę, będzie ciekło, zapodajesz nowy oring i zakładasz z powrotem tyle.
Podpinam się pod temat w związku z tym ze jest o czujnikach temperatury. Mam silnik 1,4 AEX, a w nim dwa czujniki temperatury. Widoczne na zdjęciu. Dlatego mam pytanie od czego są te czujniki?
andren123
Czujniki są od temperatury a czemu pytasz coś ci się dzieje z temperaturą czy tak z ciekawości? Generalnie powinien być jeden czujnik ten bliżej silnika 4 pinowy, dwa piny idą do komputera który na podstawie odczytu wie czy silnik jest ciepły czy zimny i dobiera nominalną lub bogatą mieszankę drugie dwa piny idą do tablicy rozdzielczej do wskaźnika i są to dwa niezależne obwody. W twoim przypadku nie znam celu zastosowania dwóch czujników może do tego 4 pinowego dochodzą tylko 2 przewody a pozostałe dwa idą do drugiego czujnika 2 pinowego.
miałem problem z podwyższonym spalaniem dlatego szukałem przyczyny w czujnikach temperatur... do 4pinowego idą cztery przewody jak w innych polówkach... drugi czujnik jak dedukuje jest od klimy, bo mój egzemplarz takową posiada...
Witam.
Czy ktos może mi powiedzieć czego dotyczy wskazanie 21,6 zaznaczone na ekranie VAG COMa w pierwszym poście. U mnie jest tam ok 37 stopni i nie zmienia się wraz z rozgrzewaniem silnika. Rośnie tylko temp zaznaczona w pierwszym bloku. Czy tak ma być?
Od dwóch tygodni po odpaleniu zimnego silnika szarpie, przerywa i ciężko jest przejechać pierwsze kilkaset metrów, zanim przełączy się na gaz. Wtedy chodzi normalnie na gazie i na benzynie. Szukam przyczyny. Podejrzenia padły narazie na czujnik, albo przepustnice. Może ktoś ma jakiś pomysł.
to jest wskazanie temp zasysanego powietrza, jeśli wartość w 1 bloku pomiarowym rośnie wraz z rozgrzewaniem silnika to wszystko dobrze, szukaj przyczyny w zapłonie, od świecy do cewki.
Witam. Może ktoś tu mi pomoże mam polo 6n 1.6 75km jakiś czas po kupnie zorientowałem się że wentylator mam podłączony na krótko i załączać muszę schowanym guzikiem, temperatura silnika rozgrzanego nie przekraczała 75 stopni... kupiłem termo włącznik czujnik temperatury 4 piny i termostat po zamontowaniu i podłączeniu wentylatora tak jak powinien być (na krótko pracuje) o dziwo nic się nie zmieniło wentylator nie włącza się samochód grzeje się do 75 stopni według licznika w środku z tym że powymijanie czujnika temperatura na vagu jest prawidłowa na rozgrzanym 90 a jak dłużej stoję przekracza 100 a na desce ciągle trochę ponad 70. Na starym czujniku temperatura z vaga zgadzała się z tym co było w samochodzie ... zorientowałem się ostatnio że obok czujnika temperatury mam jeszcze 1 czujnik 2 pin którego nie wymieniłem jednak odłączając go nic się nie dzieje, bezpiecznik wentylatora ok. temperatura wchodzi czasami wyżej niż te 75 stopni ale mam wrażenie że silnik się gotuje.... gdy po wymianie był za powietrzny układ temperatura zatrzymała się jak zawsze gdzieś w okolicy 75 po dłuższej chwili skoczyła ponad 90 płyn się gotował po dolaniu to samo... proszę o pomoc bo brak mi jakiś kolwiek pomysłów ( lub jak ktoś chociaż wie po co są 2 czujniki temperatury 1 cztery piny 2 dwa piny dodam że przeważnie widzę 1 czujnik w polówkach 4 pinowy po którego odłączeniu nie pokazuje się temperatura na liczniku)
Dziś wymieniłem 2 czujnik i nic nie pomogło dało mi to domyślenia i nagle olśnienie ;p temperatura silnika różni się między zegarami a vagiem dla tego że ktoś zapewne swoje brudne paluszki wciskał do zegarów i wskazówka po prostu za nisko opada o tyle co brakuje do 90 stopni potwierdziłem to przeglądając liczniki na allegro... więc błędnym założeniem było z góry łączenie wszystkich usterek razem jednak wciąż 1 problem zostaję wentylator się nie załącza wymieniony był termo włącznik na krótko działa hmm więc gdzie może być przyczyna ?? może da się jakoś sprawdzić napięcie w kablach ?? tylko za bardzo nie wiem jak bo z tego co mi sie wydaję napięcię powinno się pojawić po osiągnięciu odpowiedniej temperatury
Jeśli po operacji przedstawionej w powyższym odnosniku do tematu dalej brak reakcji to zainteresuj sie przekaźnikiem wentylatorów bądź inaczej nazywając sterownikiem wentylatorów ( po wklepaniu hasła w opcję szukaj, znajdziesz na forum odpowiednie tematy)
Więc tak włącznik termiczny wymieniony był i nie pomogło, nie mam tylko pewności czy wszystkie przewody się łączą na kostkach bo przeróbka jakaś tam była dla tego chciałem sprawdzić jakoś napięcie w kablach idących do wentylatora u mnie to brązowy, czerwono biały i czerwono czarny tylko zdaję mi się że tam napięcia nie będzie puki silnik nie przekroczy 90 pare stopni a w tedy mierzyć ciężko bo poparzyć się można o silnik... a ten sterownik można jakoś sprawdzić czy dobry jest u mnie jest coś takiego nawet patrzyłem ostatnio bezpieczniki i było ok http://allegro.pl/sterownik-wentylatoro ... 29684.html
zaglądałem do tego sterownika i w tej małej kostce ktoś przeróbkę jakąś zrobił i bodajże 2 przewody są ruszone tzn przewód zielono czarny odcięty i podłączony do jakiegoś przekaźnika i 2 przewód chyba zielono czerwony ale nie odcięty tylko wpięty jest w niego 2 kabel chyba też idzie do tego przekaźnika i 2 kable od przekaźnika do akumulatora ... nie mam pojęcia do czego miał to służyć... i co może być zepsute że ktoś takie przeróbki zrobił... można jakoś sprawdzić ten sterownik czy jest ok ??
hmm prawdopodobnie sterowni wentylatora nie pochodzi od tego samochodu gdyż po numerach sterownika doszedłem że on nie jest do polówek lecz na wtyczkce tej dużej do wentylatora wszystko się zgadza więc nie mam pojęcia czy mogło by na tym kiedyś działać numer tego sterownika to 3a0 919 506 a z tego co mi się zdaję u mnie powinien być 357 919 506a co wy o tym myślicie mógł by działać na tym wcześniejszym sterowniku??