Auto odebrane od mechanika, gdzie ukończono kolejny etap przygotowań pod swap silnika
Auto przeszło generalny (dość kosztowny, ale co tam

) remont zawieszenia w skład którego weszły części :
- gwint KW Inox Line V1 (prawie nówka, wypolerowany na lustro)
- sprężyny gwintu KW (wypiaskowane i pomalowane proszkowo na żółto)
- 4 stalowe nakrętki główne gwintu (dorabiane na zamówienie i wychromowane )
- łożyskowania górne i dolne amorów oraz wszystkie inne części amora (nowe z ASO)
- plastikowe nakładki przednich kolumn mcphersona zakrywające sruby (nowe z ASO)
- wahacze z nabitymi tulejami poliuretanowymi Powerflex (nowe z ASO)
- sanki, wózek zawieszenia (nowe z ASO)
- belka tył z 6N GTI z wbudowanym stabilizatorem 22mm i nabitymi tulejami poliuretanowymi Powerflex (wypiaskowana i pomalowana proszkowo na czarny mat)
- duperele z belki jak uchwyty, kanały czujników ABS i wiele innych (nówka ASO)
- zwrotnice pod jarzma GTI (wypiaskowane i pomalowane proszkowo na czarno)
- piasty przednie z wirnikami ABS (nowe z ASO, dodatkowo wychromowane)
- łożyska przód SKF (nowe)
- łożyska tył z piastami 6N2 FAG (nowe)
- zaciski przód Lucas 56 pod tarcze 256 mm (zregenerowane od podstaw - nowe tłoczki, ori uszczelniacze z ASO, nowe sworznie, wypiaskowane i pomalowane proszkowo na kolor srebrny)
- aluminiowe zaciski tył z 6N2 Lucas 34 (j.w.)
- jarzma zacisków przednich Lucas pod tarcze 256mm (wypiaskowane i pomalow. proszkowo na srebrno)
- jarzma zacisków tył Lucas pod tarcze 232mm (j.w.)
- osłony tarcz hamulcowych 4szt. (nowe z ASO)
- przewody hamulcowe przód i tył (nowe z ASO, niestety przewody w stalowym oplocie Goodridge kupiłem złe)
- 2 linki hamulca ręcznego pod zaciski tył (nowe z ASO)
- tarcze przód Nordmann nacinane i nawiercane 256x25mm (nowe)
- klocki przód Ferodo DS Performance (j.w.)
- tarcze tył Zimermann nawiercane 232x9mm (j.w.)
- klocki tył Ferodo DS Performance (j.w.)
- plyn hamulcowy Motul DOT4
- wszystkie możliwe śruby zakupione w ASO i pochromowane
- wywalony korektor siły hamowania
Jak widać nie zostało nic starego z poprzedniej zawiechy, wszystko jest tak jak zaplanowałem. Stabilizator przedni z GTI na razie poszedł w odstawkę bo planuje zakup nowego Roll bara H&R 23mm dedykowanego do Polo GTI, który jest lepiej wyprofilowany od serii i nie ma z nim kłopotów przy mocno zglebionym aucie.
Przedni hebel - żyleta. Tył na tarczach hamuje zacnie, nie spodziewałem się aż takiej poprawy hamowania. Ciekaw jestem jak będzie na pompie hamulca z GTI i większym serwem. Póki co jestem mega-zadowolony
Miał być zamontowany układ ABS, ale wyszły komplikacje związane z rurkami hamulcowymi , wersje z ABS mają ich po prostu więcej i inaczej biegną pod autem. Doszliśmy do wniosku z mechanikiem że ogarniemy temat przy swapie silnika
czujniki ABS mam już zamontowane więc pójdzie z górki
Fotki wstawię niebawem , powiem tylko że warto było.
Przy okazji odnowy zawiechy, zapadła też decyzja o kapitalnym remoncie silnika (1.6 16V AVY). Tutaj tez nie będzie kompromisów i powoli kompletuje teile do niego.