Tak się składa że ja mam taką pompe, z tym że niemam pojęcia czy działa, a niechce w ciemno jej sprzedawać, bo później mogą się sypać różne słowa na k... i h... Chyba że jestes z okolic płocka to mógłbyś podjechać i od razu na miejscu moglibysmy sprawdzić.
Dziś zdemontowałem pompą wspomagania z której uciekł płyn i z tego co się widzę to prawdopodobnie puszcza na ringach wokół plastikowego zbiorniczka (zostało 1/4 plastikowego zbiornika)i zastanawiam się czy nie założyć metalowej opaski nalać płynu i założyć z powrotem tylko czy się nie zatarła bo kierownica niestety ale bardzo ciężko chodziła .Kompa zeskanowałem vcds-em i nie było żadnych błędów a i jaki płyn nalać .
pozdrawiam
-- Wto Lip 07, 2009 11:41 pm --
Widze że nikt sie nie kwapi się z odpowiedzią wiec odpowiem se sam .
Założyłem opaskę metalową na plastikowy zbiorniczek (która powinna tam być ale dziwnym trafem nie byłą)zacisnąłem nalałem nowego płynu i wspomaganie chodzi jak ta lala.
Nie wiadomo ja długo ale działa.
Witam ponownie. Dopiero dziś miałem czas się trochę zabrać za samochód (sesja i praca), podłączyłem świeżo kupiony kabelek i w kanale 44 mam taki błąd którego nie da się skasować: http://img29.imageshack.us/img29/895/bladv.png
Wychodzi na to że pompa wspomagania do wymiany bo komunikacja z nią jest tyko coś ze sterownikiem pompy nie tak (o ile dobrze rozumiem komunikat). Co o tym sądzicie?
"1309 - Sterownik układu wspomagania kierowania -J500- Uszkodzenie"
Jak miałem taki błąd to nie pozostało mi nic innego jak kupić (nową) sprawną pompę. Bo jeźdząc po serwisach tylko wydałem kasę a odpowiedz wszędzie była taka sama: pompa - złom, nie nadaje się do naprawy.
I jak już zostało wcześniej wspomniane na spodzie silnika pływała woda (przez nieszczelne złącza).
Witam ponownie.
Problem rozwiązany, wymieniłem pompę wspomagania na nową (udało się wyrwać nówkę sztukę za 800zł) i działa bez problemu. I z tego co widzę (a raczej słyszę) to stara padała już dużo wcześniej bo chodziła znacznie głośniej niż obecna nowa i dużo ciężej (chociaż tak mogła być ustawiona na kompie). Także wielkie dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie bo gdyby nie Wy to wydał bym 2000zł + wymiana.
Pozdrawiam
Pompę kupiłem w salonie seata bo kupili Koyo a okazało się że w samochodzie siedziało TRW i wystawili na allegro. Czemu nie zwrócili do hurtowni nie mam pojęcia, może dlatego że na kawałku mocowania był zdarty lakier.