DJ Piotr - Czarny 6N2 Basis + swap

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
DJ Piotr
Raczkujący
Raczkujący

DJ Piotr - Czarny 6N2 Basis + swap

Post autor: DJ Piotr »

Witam wszystkich Forumowiczów! Przedstawiam Wam moje skromne 6N2, które zostało kupione w salonie w 2000 roku. Z początku był to samochód firmowy z tzw. kratką, a więc oficjalnie pełnił funkcję ciężarówki. Samochód użytkuję od 2010 roku, kiedy to odziedziczyłem Polówkę po mamie. Jest bezwypadkowy, nie uczestniczył nawet w żadnej stłuczce, jednak pozostały rysy i obtarcia, które widać z bliska i jest to największa bolączka tego pojazdu.

Model: 6N2
Rok produkcji: 2000
Silnik: 1.4 MPI 8v 60 KM --> 1.6 16v AVY
Przebieg: 310000 km
Koła: Dezent V + Barum Bravuris2 195/45 R15

Wyposażenie bardzo ubogie:
-wspomaganie
-airbag
-immobiliser

Przeprowadzone zmiany:
-gwint TAtechnix
-felgi+opony
-lotka GTI
-atrapa chłodnicy GTI
-zaciski i bębny na czarno
-zdemontowane chlapacze
-dospawana końcówka dwururka 60mm
-głośniki+wzmacniacz MacAudio+głośnik basowy JBL
-detale czyli usunięcie naklejek serwisowych z szyb oraz napisów z pod rejestracji ("masz opony czy Michelin?")
-cupholder
-swap
-czerwony pasek na grillu
-dokładka GTI
-zegary GTI
-tylny reflektor z anglika

Polo w 2010 roku
Obrazek

Światła dzienne
Obrazek

Dotarły amortyzatory, zakupiłem też komplet nowych kół. Zaciski i bębny
wyczyszczone i pomalowane na czarno, usunięte chlapacze
Obrazek

Obrazek

Caraudio
Obrazek

Obrazek

Polo w 2011 roku osadzone troszke niżej z nowymi kołami
Obrazek

Grill
Obrazek

Daszek
Obrazek

Polo w 2013-przy okazji wymiany katalizatora "zainwestowałem"
w końcówkę wydechu 2x60mm
Obrazek

Obrazek

Planowane zmiany:
-szerokie progi,
-nowy, kompletny wydech,
-tarcze na tył,

6N2 jest moim oczkiem w głowie, dbam o niego i nie chcę się z nim rozstawać, a stopniowo doprowadzać do ideału. Jest jeszcze dużo do zrobienia i mam nadzieję, że w przyszłości uda się doszlifować ten diament, czyli generację, którą uważam za najbardziej urodziwą.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 23 sie 2019, 22:00 przez DJ Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gulczas783
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gulczas783 »

Dobre Polo do modów, czarny lakier i podstawowa wersja, można fajnie coś z tego zrobić ;)
Przyciemnienie szyb o 15% (moim zdaniem) za dużo nie da, także musiałbyś przyciemnić je bardziej żeby był widoczny efekt ;)
Ogólnie mody na +, do tego rarytasik lotka na tylnej klapie :blush2: ciężko ją namierzyć w cenie poniżej 300 zł.
Awatar użytkownika
DJ Piotr
Raczkujący
Raczkujący

Dziękuję za pozytywną opinię! Podstawowa wersja i czarny kolor mają swój urok, ale jednak brakuje mi większych progów i dokładki. Wydaje mi się, że te elementy odmieniłyby jego sylwetkę.
Co do lotki to wyhaczyłem ją na allegro przypadkiem-wypatrzyłem wrzuconą kilka minut wcześniej, więc bez wahania kliknąłem na "kup teraz"-Cena z przesyłką 320zł. Jedyny problem to to, że blacharz zainstalował ją nie do końca symetrycznie-za bardzo kieruje ku dołowi. Na razie mogę tak jeździć, bo aż tak bardzo mnie to nie razi, ale może kiedyś coś z tym zrobię.
Jeśli chodzi o przyciemnienie szyb-przemyślę to, dzięki za radę. Zastanawiam się też nad regeneracją reflektorów, by klosze odzyskały dawny blask i wyglądały jak nowe. Sam tego na pewno nie zrobię, bo boję się, że po zdemontowaniu i rozłożeniu ich na czynniki pierwsze, nie będę w stanie ich ponownie złożyć :blush2:
Awatar użytkownika
gulczas783
Zainteresowany
Zainteresowany

Przy przednich lampach wystarczy wypolerować klosze i będzie git, nie musisz ich demontować z auta, a tym bardziej rozbierać na czynniki pierwsze ;) Trudne to nie jest, papier 600, 800, 1500, 2000, 2500 dla super efektu 3000 i potem pasta polerska. Po tym zabiegu będą jak nowe ;) oczywiście papier wodny ;)
Awatar użytkownika
DJ Piotr
Raczkujący
Raczkujący

Dziękuję za radę, Gulczas-reflektory wypolerowane wyglądają o wiele młodziej :) Przód poszedł o 10mm w dół i wreszcie doszła dokładka.

Obrazek
Awatar użytkownika
dan_199
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: dan_199 »

dokładka gti na wielki plus od razu wygląda fajniej front :good:
Awatar użytkownika
DJ Piotr
Raczkujący
Raczkujący

Dziękuję za opinię, miło mi. Będę teraz celował w większe progi TDI/GTI, żeby po ich montażu auto trzymało linię i tworzyło spójną całość. Przymierzam się też do wymiany emblematów na tylnej klapie-końcówka wydechu błyszczy, podczas gdy plastikowe napisy są już całe zmatowiałe, co po prostu psuje estetykę. Na ten moment to priorytety, którymi chcę się zająć. Później, jeśli dobrze pójdzie, przejdę do konkretów :-) Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
dan_199
Mały interesant
Mały interesant

A może po prostu pokusisz sie o usunięcie emblematów. Wydaje mi sie że klapa bez napisów wygląda całkiem spoko i nawet nie wiem czy nie lepiej niż ze znaczkami (oczywiście logo vw musi zostać :) W takim razie powodzenia w modach :piwo:
F
Filipovic
Swój
Swój

Post autor: Filipovic »

Jak usuniesz napis '' POLO '' to naprawdę się nie rozczarujesz efektem .. ;)
Zawsze jak się nie spodoba możesz je przykleić za pomocą taśmy dwustronnej..
Jedyne co bym jeszcze zrobił to te pasy led na przodzie wywalił. Masz polo to stać ciebie na wymianę h7 czy h4 jak się przepalą, klosz wypolerowany to świeci lepiej niż led. :cool: hehehe..
Awatar użytkownika
gulczas783
Zainteresowany
Zainteresowany

Też skłaniałbym by usunąć emblematy tym bardziej, że masz czarny lakier i będzie fajnie wyglądało ;)
Awatar użytkownika
DJ Piotr
Raczkujący
Raczkujący

Witam forumowiczów! Mała aktualizacja-reflektory ksenonowe zainstalowane! Wprawdzie kupiłem je z przetwornicami we wrześniu tamtego roku, ale ze względu na awarię termostatu (przy okazji zdecydowałem się na wymianę kompletnego rozrządu) trochę się wykosztowałem i "operacja ksenon" została odłożona w czasie aż do teraz. Ale warto było oszczędzać i cierpliwie czekać :-) Dysze spryskiwaczy i zaślepki dokupiłem w serwisie, a montaż powierzyłem zaprzyjaźnionym mechanikom. Ciekawostką jest to, że oddzielny zbiornik spryskiwaczy do reflektorów pochodzi z... Wartburga :-D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mavq »

:good: Fajne polo ;) Dobre mody :thumbsup:
Awatar użytkownika
dan_199
Mały interesant
Mały interesant

A nie myślałeś teraz nad halogenami jeszcze zamiast tych świateł dziennych ?

Oczywiście xenon na plus :piwo:
Awatar użytkownika
DJ Piotr
Raczkujący
Raczkujący

Ciągle o tym myślę ;-) Fakt, poziome ledy trochę szpecą i coraz bardziej kłują w oczy.
Dlatego zastanawiam się nie tyle nad samymi halogenami, co kratkami z GTI,
w które mógłbym wsadzić okrągłe ledy. Okrągłe wyglądają zdecydowanie mniej badziewnie, a mógłbym używać ich codziennie, natomiast z halogenów raczej w ogóle bym nie korzystał. No ale ciągle się łamię i nie wiem na co się zdecydować :niewiem:
Dzięki za komenty :piwo:
Awatar użytkownika
dan_199
Mały interesant
Mały interesant

Ale chcesz zamontować te ledy w halogeny czy bezpośrednio w kratki bez halogenów :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N2”