[6N] 1.6 AEE Gaśnie podczas jazdy, nie odpala

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

i
iwan6n
Newbie
Newbie

[6N] 1.6 AEE Gaśnie podczas jazdy, nie odpala

Post autor: iwan6n »

Witam.
Od pewnego czasu w mojej polówce dzieją się dziwne akcje, że podczas jazdy gaśnie, później nie chce zapalić i trzeba chwilę stać zanim odpali.
Dodam, że auto posiada instalację LPG założoną rok temu. Na komputerze w firmie, gdzie montowałem gaz wszystko jest ok.
Problem pojawia się na gazie i na benzynie, ale na benzynie wystarczy często po zgaśnięciu wrzucić bieg i pali lub po zatrzymaniu odpala odrazu, a na gazie jest problem z odpaleniem.

Wymienione zostały świece, przewody wysokiego napięcia, wyczyszczona przepustnica i zaadaptowana.
Wcześniej był wymieniany czujnik Halla i aparat zapłonowy u mechanika na jakiś używany. A w aparacie zapłonowym pojawia się olej.

Zakładam nowy temat, bo pozostałe podobne, które istnieją wydają mi się inne, jeśli się mylę, proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
KrZyChUelk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: KrZyChUelk »

Dobrze by było jak byś podmienił od kogoś cewkę, bo widzę że jej nie sprawdzałeś.
Awatar użytkownika
Marcinek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Marcinek »

po odłączeniu aku na 15 min powinno wszystko wrócić do normy. Lecz to tylko chwilowe ...
v
vento9
Początkujący
Początkujący

Post autor: vento9 »

Polo ma problem z odpaleniem po zgaśnięciu na gazie ponieważ w kolektorze pozostaje resztka gazu a sterownik od instalacji gazowej podczas odpalania przerzuca go na benzynę więc musisz trochę pokręcić aż resztki gazu ,,wyparują" i dopiero wtedy zapala - to normalne także tak mam.

Co do gaśnięcia to do sprawdzenia standardowo: cewka, czujniki, ECU, stopień sprężania cylindrów.
Awatar użytkownika
Marcinek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Marcinek »

twoja wypowiedz z resztkami gazu jest smieszna jak rodzinka.pl

powinien jeszcze lepiej zapalić, cos na zasadzie odpalania na plaka....

nie strzelił ci czasem ? kiedys
v
vento9
Początkujący
Początkujący

Post autor: vento9 »

kolego Marcinek z całym szacunkiem dla Twojej osoby, wkładu w forum oraz pomocy jakiej udzielasz forumowiczom jak i mnie samemu nie widzę powodu dla jakiego musisz mnie obrażać. Piszę o rzeczach które sam doświadczam.

Podczas zgaśnięcia samochodu pozostają resztki gazu w przewodach od wtryskiwaczy sekwencyjnych, oraz w samym kolektorze. Gdy zaczynasz odpalać auto sterownik od gazu przełącza się w tryb benzynowy powodując odłączenie wtryskiwaczy które nie wytwarzają ciśnienia dlatego auto nie zapala tak jak na plaku.

Nawet w instrukcji obsługi instalacji sekwencyjnej jest to opisane - tylko bardziej fachowo.
m
magdalena.ko
Newbie
Newbie

Post autor: magdalena.ko »

Hej, ja mam podobny problem tyle, że mam VW Polo 6n 1.4 benzynka. Póki co zdarzyło mi się to 2 razy. Raz jak czekałam na swoją kolej na myjni. Auto stało na luzie i nagle zgasło... Wczoraj miałam taką samą sytuację tyle, że akurat zmieniałam bieg i wjeżdżając na podwórko, szarpnęlo, zgasło i niestety nie chciało odpalić. Może po 3 minutach odpaliło i jechałam normalnie. Błagam poradźcie bo mam cholernego pecha do aut i już powoli mam doła ;p Boję się, że np. będę jechać autostradą i nagle siądzie mi auto i już nigdzie nie pojadę. Czekam na wszelkie informacje :) Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

[quote=""magdalena.ko""]Hej, ja mam podobny problem tyle, że mam VW Polo 6n 1.4 benzynka. Póki co zdarzyło mi się to 2 razy. Raz jak czekałam na swoją kolej na myjni. Auto stało na luzie i nagle zgasło... Wczoraj miałam taką samą sytuację tyle, że akurat zmieniałam bieg i wjeżdżając na podwórko, szarpnęlo, zgasło i niestety nie chciało odpalić. Może po 3 minutach odpaliło i jechałam normalnie. Błagam poradźcie bo mam cholernego pecha do aut i już powoli mam doła ;p Boję się, że np. będę jechać autostradą i nagle siądzie mi auto i już nigdzie nie pojadę. Czekam na wszelkie informacje :) Pozdrawiam :)[/quote]

do tego problemu są możliwe 3-4 usterki
1. Uszkodzony czujnik Halla - podłączenie do kompa
2. Uszkodzone przewody zapłonowe - sprawdzić stan przewodów
3. Uszkodzony palec rozdzielacza bądź kopułka - sprawdzić stan
4. Uszkodzona cewka zapłonowa (popękana obudowa itp), objawy nasilają się kiedy jest wilgotno (pada deszcz, myjemy auto) - sprawdzić stan
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”