[6N] Zablokowany fotel kierowcy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
gynsior
Newbie
Newbie

[6N] Zablokowany fotel kierowcy

Post autor: gynsior »

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Od kilku tygodni jestem posiadaczem Polo 6N 1.0 45KM 1995r i będzie to mój pierwszy post na Waszym forum :-)

Zauważyłem ostatnio, że nie jestem w stanie przesuwać fotela kierowcy do przodu i do tyłu. Dźwignia chodziła luźno. Postanowiłem zdjąć boczną kieszonke fotela by zajrzeć pod fotel. Okazało się, że dźwignia jest poza tym hakiem bolca blokującego fotel w szynie... Poprawiłem to wszystko lecz bolec ani drgnie... od strony dźwigni wygląda na skorodowany, od strony drzwi wygląda już lepiej, ale w żaden sposób nie jestem w stanie tego wybić ani nawet ruszyć...
Gdzieś na forum wyczytałem, że aby wyjąć fotel odkrecamy srubke z przodu szyny i plastiki z tyłu... Ale to chyba tylko w przypadku gdy owy bolec jest ruchomy...

Czy dopóki nie rusze bolca będę w stanie w jakikolwiek wyjąć fotel?

Zapomniałem dodać, że Polo 5 drzwiowe... Ale co dziwne przednie fotele są jakby z wersji 3 drzwiowej... grzebiąc przy tych fotelach zauważyłem, że oparcia da się położyć tak jak w samochodach 3 drzwiowych... dźwignie są jakby zdemontowane i schowane pod oryginalną tapicerka... czyżby ktoś zmienił fotele i wsadził tylko oryginalną tapicerkę, czy to normalne u wszystkich? :-P

Mam obawy, że bez ciężkiego sprzętu z tym fotelem sobie nie poradzę, tylko nawet jeśli będę musiał coś ciąć czy wiercic, to mogę mieć problem z dostępem...

Proszę o jakąś pomoc, podpowiedzi...
Pozdrawiam :-)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Obejrzyj miejsce w prowadnicy przy tym bolcu z przodu. niestety musi się on ruszyć abyś mógł wysunąć fotel do tyłu. kawałek młota i jedziesz z koksem. jak go rozwalisz to daj znać sprawdze czy da się to przełożyć z innego. bo mam kilka foteli na części. Tyle że dość szybko musiałbyś dać znać bo wtorek/środa wrak po moim polo mnie opuszcza.
[quote=""gynsior""]Zapomniałem dodać, że Polo 5 drzwiowe... Ale co dziwne przednie fotele są jakby z wersji 3 drzwiowej... grzebiąc przy tych fotelach zauważyłem, że oparcia da się położyć tak jak w samochodach 3 drzwiowych... dźwignie są jakby zdemontowane i schowane pod oryginalną tapicerka... czyżby ktoś zmienił fotele i wsadził tylko oryginalną tapicerkę, czy to normalne u wszystkich?[/quote]
To normalne. Wszystkie maja możliwość złożenia. tyle że w wersji 5D, tak jak zauważyłeś, nie masz mechanizmu zwalniającego blokadę fotela.
g
gynsior
Newbie
Newbie

Post autor: gynsior »

Dzięki bardzo za oświecenie. Miałem nadzieję, że może jednak jakoś da się to ruszyć inaczej... Jutro jak wrócę z pracy to się za to zabieram po raz kolejny... :-) mam nadzieję, że coś wymysle... :-)

PS. masz jeszcze jakieś graty do niego? :-) przydałoby się trochę plastików :-) prawy i lewy nawiew, maskownice głośników w desce i najprawdopodobniej sterowanie nadmuchem, bo nie działa mi jedno ustawienie (może tylko coś z linkami będzie)...

Przepraszam za offtop i pozdrawiam :-)

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”