Czyszczenie tapicerki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
misiekpolo
Raczkujący
Raczkujący

Czyszczenie tapicerki

Post autor: misiekpolo »

Witam
Czym czyscicie siedzenia i podsufitke w autach ?? probowalem ostatnio jakiegos badziewia do dywanow i tapicerki i slabo to wyszlo... Chodzi o to ze moje siedzenie zrobilo sie takie troche czarne i wydaje sie jakby mialo 100 lat auto.
Awatar użytkownika
szczepix2
Newbie
Newbie

Post autor: szczepix2 »

Vanish Oxi Action Spray do dywanów i tapicerki.

U mnie zadziałał na materiał na boczkach na drzwiach.
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Siedzenia rozbieramy na części pierwsze i pierzemy w automacie i wyglądają jak by auto wyjechało dopiero co z salonu.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

jak rozebrać siedzenie na czynniki pierwsze?
C
Chmieluss
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Chmieluss »

Z doświadczenia powiem ze lepiej zatrudnic kogos aby Ci to wyprał profesjonalnym sprzętem. Efekt bdzie napewno lepszy niz jakimis "środkami do pranie wszystkiego i niczego". Vanishów tez nie polecam bo one po wyschnięciu przyciągają brud (mają to do siebie ze są lepkie i nie koniecznie to czuć pod palcem) i kryją a nie czyszczą brud. Z reguły wiem ze wyczyścić jest łatwiej brud niż pozniej vanish.

No chyba ze chcesz wszystko rozkałądac na sześci pierwsze :blush2:

Pozdrawiam
m
misiekpolo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: misiekpolo »

a nie wiecie ile w zakladach biora za takie pranie tapicerki ??
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

ja u siebie prałem takim preparatem jak Domol czy cos takiego. z Biedronki był :D ale naprawde niezły. po samym spsikaniu znikaly zabrudzenia. jedynie mozna było przetrzec szmatką bo spsikaniu siedzienia i naprawdę ładnie zmywało.

ja osobiście miałem troszke brudną podsufitkę ale odpuściłem sobie jej myć bo bałem się odwrotnego efektu i narobienia sobie plam oraz zacieków.
C
Chmieluss
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

[quote=""misiekpolo""]a nie wiecie ile w zakladach biora za takie pranie tapicerki ??[/quote]

Różnie od 50-70 do 120 max... tak myśle :) zalezy co chcesz prac, ile itd.
Awatar użytkownika
grendolf
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grendolf »

Chmieluss
Mógłbyć coś więcej powiedzieć o praniu w pralce? :) Czy po takim praniu tapicerkę bez problemów dało się założyć?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

W którymś temacie są linki do zeszytów z opisami napraw polo i tam jest jak ściągnąć oryginalne pokrowce z siedzeń. Osobiście tylną kanapę i oparcie już uprałem i ze zdjęciem nie było żadnego problemu (jest na "zakładkę"). Trochę więcej zachodu jest z przednimi siedzeniami i czekam na jakieś wolne dni żeby spróbować.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Dałem bodajże 80 zł za pranie podsufitki, boczków, tylnej deski, podłogi, foteli i bagażnika i czyszczenie dywaników. Do tego zrobiono mi kawusię.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
C
Chmieluss
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

[quote=""grendolf""]Chmieluss
Mógłbyć coś więcej powiedzieć o praniu w pralce? :) Czy po takim praniu tapicerkę bez problemów dało się założyć?

[/quote]

Raczej tak ale tego nie polecam - różnie w różnych autach jest to zrobione... czasem moze sie owa tapicerka rozciągnąć lub skurczyć, no i troche roboty z tym jest :niewiem: lepiej poszukać prania tapicerki samochodowej w swoim mieście. Polega to na tamze oddajesz auto facetowi - lub kobiecie :) - i pranie odbywa sie na miejscu, tzn spryskuje sie presprayem który ma za zadanie rozpuścic brud, przetarciu tego szczotką i odessaniu np. karcherem (na mojej stronie jest takowy w zakładce sprzet). to jest bardzo skuteczna metoda, nie wymaga pieprz*nia się ze zdejmowaniem tapicerki. Na youtubie kiedys tez były filmiki jak to wygląda. Jak cos znajde to postaram sie tu wrzucic wieczorem.

pozdr
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

mi czyscil kolega podsuftke i podloge karcherem do dywanow, z tym ze podloge wyciaglem cala i rozlozylem na chodniku, po czyszczeniu mozna bylo jesc z podlogi :buba:
p
paradox
Newbie
Newbie

Post autor: paradox »

a mi w mazdzie narzeczona wyprala podsufitke vanishem i szczotka. teraz jest czysta ale za to dlugowlosa(bardzo dlugowlosa). przymiarzam sie zeby ja teraz ogolic maszynka do wlosow, zobacze co z tego wyjdzie.
moje polo - maly ale wariat
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

[quote=""misiekpolo""]Czym czyscicie siedzenia i podsufitke w autach [/quote]
ja demontowałem tapicerki i do pralki,a podsufitówke dałem do czyszczenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”