Alufelgi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
katowicer
Newbie
Newbie

Alufelgi

Post autor: katowicer »

Od pewnego czasu sledze to forum, ale dopiero dzis postanowilem sie zarejestrowac i napisac pierwszego posta, dlatego przy okazji witam wszystkich "polowkowiczow" :)

Mam pytanie dotyczace alufelg. Chcialbym kupic jakies alufelgi, ale nie jestem przekonany czy dobrze wybiore. Stad tez zakladam ten temat. Mam opony z Debiecy:155/70 R 13...

Nie jestem do konca pewny jakie felgi moge kupic. Tylko 13, czy inne tez wchodza w gre. Jesli tylko 13 to z tego co zdazylem sie zorientowac to mam strasznie waski wybor. Dlatego prosze o rade jakie felgi wybrac, w jakich sa cenach i najwazniesze w jakich sklepach(moga byc internetowe)...

Moje Polo jest niebieskie, 5 drzwiowe. Przy okazji prosze o rade na jaki kolor pomalowac bebny i jakie wybrac zabezpieczenia. Z gory wszystkim dziekuje za podpowiedzi...
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

do Polowki mozesz zamontowac felgi o rozmiarach 13, 14, 15 i sa tacy co na 16" jezdza.

rozmiar felgi - zalecana wielkosc opony tak aby przeklamania predkosci byly najmniejsze.
13" - 155/70
14" - 185/55
15" - 195/45

oczywiscie sa tacy ktorzy naciagaja opony na felge tak aby byl jak najwieszy "nalesnik". Osobiscie w swojej 6N mam zamontowane trampki o rozmiarze 195/45/15 na feldze o szerokosci 6.5j. Jesli szukasz felg to poszukaj ich na allegro. celuj w takie ktore beda ladnie wygladaly na autku :-) Jak masz watpliwosci to poszukaj info na forum, a jesli nie znajdziesz zadowalajacej Cie odpowiedzi to zadaj pytanie a forumowicze z checia ci pomoga.

Malowanie bebnow to kwestia gustu, niektorzy maluja na czarno niektorzy na srebron inni na czerowno a jeszcze inni w kolor nadwozia.

Napisz cos wiecej o zabezpieczeniach ktore cie interesuja. Jesli dobrze mysle chodzi ci o alarm polaczony z centralnym zamkiem, blokade kierownicy, blokade skrzyni biegow itp itd. wszystko zalezy ile chcesz na ten cel przeznaczyc.
Awatar użytkownika
przemoRSL
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: przemoRSL »

Witaj katowicer... no jesli chcesz jakies fele to patrz za 15 cali/ew 14 tki. na tych 13 i jeszcze z debicy to bedzie w aucie jak w kołysce! no i nie bedzie łapać sie drogi przy wiekszych predkosciach nazkretach. ogolnie ja mam 13 na zime Obrazek....i szczerze to wolalbym miec 14,ale miałem juz z autem fele wiec....zosrtaja jak narazie. chyba ze kto by je chciał-opony Kormoran 2 szt i Debica po 2 sezonach są.
zawsze do przodu,ale czasami lepiej spojrzeć w wsteczne lusterko

Pławniovwice 2009
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote=""suff""]i sa tacy co na 16" jezdza[/quote]

to u mnie śmiga żółta 6n na 17''...z tyłu co się doczytałem to opony ma 205/35, z przodu raczej to samo, felgi to Keskiny, skręcane, nie wiem jaki model, ale z początku myślałem, że to BBSy, no ale dekielki były Keskiny :) nie wiem jak on na tym jeździ, i jak to zmieścił bo ogólnie autko nie wyglądało żeby miało poszerzane nadkola...ale również bez gleby, więc mają się trochę schować te felgi, poza tym niezbyt z gustem autko zrobione...a silnik...1.3d... :grin:
co do tematu to tak jak koledzy piszą, można wsadzić różnego rozmiaru felga, ale w granicach rozsądku, pamiętaj że jak będziesz szukał felg to z odpowiednim rozstawem śrub, czyli 4*100, bo nie wszystkie też dostaniesz w takich parametrach...no i jak już coś znajdziesz to zawsze możesz zapytać tutaj :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
mt4d
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mt4d »

Do rozstawu śrub dochodzi jeszcze jeden wymiar na który trzeba zwrócić uwagę ... a mianowicie średnicę otworu centralnego VW :arrow: 67.1. Jeśli kupisz z większym to nie ma problemu bo są pierścienie centrujące, jeśli z mniejszym no to będzie problem :niewiem:
Pozdro
mt4d aka Cinek
Optymista myśli, ze świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie, co to za otwór.
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6978
Awatar użytkownika
polokolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: polokolo »

[quote=""mt4d""]Do rozstawu śrub dochodzi jeszcze jeden wymiar na który trzeba zwrócić uwagę ... a mianowicie średnicę otworu centralnego VW 67.1. Jeśli kupisz z większym to nie ma problemu bo są pierścienie centrujące, jeśli z mniejszym no to będzie problem
Pozdro[/quote]

na marginesie
raczej 57,1mm otwór centujący
k
katowicer
Newbie
Newbie

Post autor: katowicer »

[quote=""suff""]
rozmiar felgi - zalecana wielkosc opony tak aby przeklamania predkosci byly najmniejsze.
13" - 155/70
14" - 185/55
15" - 195/45[/quote]

Czyli rozumiem, ze mimo ze mam opone 155/70 felgi moge wstawic dowolne, ale najlepiej pasowac bedzie 13''?

[quote=""suff""]Napisz cos wiecej o zabezpieczeniach ktore cie interesuja. Jesli dobrze mysle chodzi ci o alarm polaczony z centralnym zamkiem, blokade kierownicy, blokade skrzyni biegow itp itd. wszystko zalezy ile chcesz na ten cel przeznaczyc.[/quote]

Chodzilo mi o zabezpieczenie alufelg przed kradzieza;)
s
svn
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: svn »

[quote=""katowicer""]Czyli rozumiem, ze mimo ze mam opone 155/70 felgi moge wstawic dowolne, ale najlepiej pasowac bedzie 13''?[/quote]
Jeżeli masz opony 13", to wejdą one tylko na alufelgi 13", nie dasz rady ich wcisnąć na felgi 15".

[quote=""katowicer""]Chodzilo mi o zabezpieczenie alufelg przed kradzieza;)[/quote]
Też się tym interesowałem, ale jak złodziej ma Ci ukraść cokolwiek, to i tak to zrobi. Nie pomogą tutaj żadne inne śruby i inne takie sprawy, bo jak złodziej wie, czego chce, to przyjdzie i tak z całym gotowym osprzętem.
Obrazek
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

[quote=""katowicer""]Chodzilo mi o zabezpieczenie alufelg przed kradzieza;)[/quote]

Nie bede sie wypowiadal na temat rzeczy ktore u siebie mam zamontowane, ale masz nastepujace mozliwosci:

1. najpopularniejsze to sruby zabezpieczajace. najlepiej kupic 4 komplety (4 sztuki w komplecie) o roznych wzorach. Problemem moze byc fakt ze trzeba klucze od tego wozic ze soba, a nie kazdemu chce sie je wyciagac za kazdym razem z bagaznika

2. alarm w momencie dotkniecia karoserii

3. alarm w momencie zmiany przechylu samochodu (tak zwana poziomica)

4. alarm mikrodzwiekowy (niewskazane ze wzgledu na duze szumienie otoczenia)

5. informacja na telefon (dzwonek + sms) w momencie uruchomienia sie alarmu w polaczeniu z modulem GPS daje tez informacje gdzie aktualnie znajduje sie samochod. ten modul daje nam jeszcze dodatkowe mozliwosci w postaci zdalnego odciecia zaplonu jesli auto jest kradzione.

sa jeszcze inne systemy znacznie bardziej zlozone i znacznie drozsze, ale pytanie czy cena zabezpieczen w przypadku polowki jest oplacalna w porownaniu tego co chcemy zabezpieczyc.

-- Sob Sie 22, 2009 11:28 am --

[quote=""svn""]Też się tym interesowałem, ale jak złodziej ma Ci ukraść cokolwiek, to i tak to zrobi. Nie pomogą tutaj żadne inne śruby i inne takie sprawy, bo jak złodziej wie, czego chce, to przyjdzie i tak z całym gotowym osprzętem.[/quote]

zgodze sie, ale tyczy sie to glownie samochodow kradzionych na zamowienie. w miastach przewaznie kradna malolaty ktore potrzebuja kasy na swoje przyjemnosci. w przypadku felg jesli zobacza 4 komplety srub to przewaznie pasuja. jesli sruby ich nie odstrasza na starcie to wlaczenie sie alarmu skutecznie ich odstrasza i mowi im zeby takiego auta nie dotykac.

Z moich rozmow na temat zabezpieczen samochodowych z firmami zajmujacymi sie tym na codzien wyciagnalem nastepujace wnioski:

w przypadku samochodu:
- dioda migajaca na kokpicie odstrasza 75% chetnych na twoje auto
- wlaczenie sie alarmu odstrasza 20% chetnych na twoje auto
- wyjscie na balkon/do okna i krzyczenie odstrasza 4% chetnych na twoje auto
- pozostaly 1% przyjdzie i i tak ukradnie samochod

w przypadku felg:
- sruby zabezpieczajace odstraszaja 75% chetnych na twoje felgi
- wlaczenie sie alarmu odstrasza pozostalem 24% chetnych na twoje felgi
- 1% ma wiedze i umiejetnosci zeby rozprawic sie z systemem alarmowym zanim zabierze sie za felgi.

ale to tylko moje przemyslenia i wnioski jakie wyciagnalem. :vinsent: :szefu:
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”