[6n] wymiana nagrzewnicy polo bez ściągania kokpitu

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

5
511201
Newbie
Newbie

[6n] wymiana nagrzewnicy polo bez ściągania kokpitu

Post autor: 511201 »

Witam jestem po wymianie nagrzewnicy i grzeje super stara okazała sie zapchana wyleciał z niej syf. Okazało się ze można wymienić beż wyciągania całego kokpitu. Po wyjeciu schowka i wyciągnięciu panelu od pokreteł i radia i wyjęciu tunelu lewarka zmiany biegów, odkręcic i wyciągnąć tunele ogrzewania nóg, trzeba rozpołowić obudowę nagrzewnicy od tunelu z wentylatorem za pomocą 6 sztuk blaszek i odkręceniu 3 nakrętek ze ściany grodziowej od strony silnika i wyjęciu węży dojscia i wyjścia płyn do nagrzewnicy wyciągamy obudowę z nagrzewnicą( trochę trzeba się na męczyć ale da się wyjąć) i wyciągamy nagrzewnicę tak jak na foto.
Obrazek
tutaj pokazuję miejsce rozłączenia z tunelem wentylatora
Obrazek
tutaj po zdjeciu panela pokreteł
Obrazek
s
samboor
Newbie
Newbie

Post autor: samboor »

wybaczcie ze temat odkopuje ale nie widze sensu zakladac nowego.

jestem na etapie wymiany nagrzewnicy. Wszystko mam juz rozebrane, jednak stanalem na tym kroku
odkręceniu 3 nakrętek ze ściany grodziowej od strony silnika i wyjęciu węży dojscia i wyjścia płyn do nagrzewnicy
ktos mi moze powiedziec o jakie nakretki i przewody sie rozchodzi?
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Przerabiałem ten temat, ale w innym aucie. Musisz po prostu pod maską poszukać wystających śrub i nakrętek. W aucie, w którym to robiłem te śruby trzymały cały kokpit, może w polo jest ich więcej i służą też do czegoś innego. A co do węży to chodzi o te, które doprowadzają i odprowadzają wodę do nagrzewnicy. Z tego co pamiętam to były na metalowych opaskach.

Oczywiście tych śrub szukaj w ścianie oddzielającej silnik od wnętrza. Z opisu wynika, że masz ich szukać w okolicach nagrzewnicy.
Pozdrawiam
s
samboor
Newbie
Newbie

Post autor: samboor »

wszystko by juz dawno sie skonczylo gdybym nie mial klimatyzjacji.

nie moge sciagnac tej nagrzewnicy bo te rurki od klimy trzymaja sie na tym chyba. jak odkrecam imbusem te klime to gaz leci wiec nie ryzykuje odkrecania.

niech ktos cos poleci

znalazlem na google o co mi dokladnie chodzi
link
http://zapodaj.net/b5b134e9d9cae.jpg.html
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Dział manuale to nie miejsce na dyskusje !
Zapoznajcie się z regulaminem, a dowiecie się jak należy postępować
ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”