[9n] P0171 zbyt uboga wartosc korekcji dawki paliwa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dawidd
Raczkujący
Raczkujący

[9n] P0171 zbyt uboga wartosc korekcji dawki paliwa

Post autor: dawidd »

Witam,mam problem, wyskakuje błąd P0171 zbyt uboga wartość korekcji dawki paliwa blok cyl.1 i zapala się kontrolka check.
polo 9n 1.2 12v w gazie.jak jest zimny slinik,przy rozpedzaniu na biegu 2i3 troche go szarpnie niewiem czy to z tym moze byc zwiazane?? co to może być gdzie szukać przyczyny??bardzo prosze o pomoc
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Po pierwsze to nie jest cylinder pierwszy a blok pierwszy (tak naprawdę jedyny i ostatni). Problem polega na tym że system wykrył zbyt ubogą mieszankę i skończyła się możliwość regulacji aby ją skorygować. Przyczyny . Jeśli błąd jest na benzynie to do sprawdzenia czy nie łapie lewego powietrza w dolocie ,czy któryś wtryskiwacz nie jest zatkany , przepływomierz czy nie przekłamuje ,czy jest prawidłowe ciśnienie na wtryskach (3 bar względem podciśnienia w kolektorze dolotowym). Jeśli na gazie to trzeba zrobić ponowną regulację gazu.
Lenistwo drogą do postępu
m
mr_t1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mr_t1 »

Sprawdź tak jak polega wyżej piszę.
Ale ja myślę, że najprawdopodobniej pierwsza sonda będzie do wymiany. Tak samo miałęm tylko, że na benzynie po wymianie oczywiście na oryginał bosch brak błędu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”