[9n] przednia wycieraczka od strony kierowcy uderza o słupek

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rondelek2000
Raczkujący
Raczkujący

[9n] przednia wycieraczka od strony kierowcy uderza o słupek

Post autor: rondelek2000 »

Witam,
czy ktoś spotkał się z tym problemem? Jest luz na wycieraczkach, że wycieraczka uderza z rozmachu delikatnie w słupek. Polałem śruby olejem, aby dało się odkręcić ramiona wycieraczki i w weekend to rozbieram, co sugerujecie, że będzie do naprawy/wymiany?

Pozdrawiam
"Pragnienie, motywacja i stawianie sobie celów..."
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""rondelek2000""]co sugerujecie, że będzie do naprawy/wymiany?[/quote]
Na razie bym tylko przestawił ramię tak aby w skrajnym położeniu przy słupku nie udarzała o niego. Czyli lekko ją dać w dół jak jest poziomo na dole. Jeżeli problem się powtórzy w jakimś okresie czasu znaczy się że będzie mechanizm do wymiany. Chyba że da się zregenerować trzpień na który osadza się ramię wycieraczki (bo tego to nie wiem).
Awatar użytkownika
ruido
Newbie
Newbie

Post autor: ruido »

A tak z ciekawości, ktoś pamięta jaki to jest klucz, żeby odkręcić ramię?

Wymieniałem ostatnio szybę, bo dostałem kamieniem i teraz mi tak samo uderza o słupek przy większych prędkościach. Nie wiem czy chce mi się jechać do firmy, która mi tą szybę montowała, bo mi niezbyt po drodze.
Obrazek
9n3 3D 2007 Trendline
Pioneer AVH-3200BT + AUDITOR RIP 165S
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Nakrętka przy ramieniu ma oznaczenie M8 czyli chyba to 13" będzie. ale niech jeszcze ktoś mądrzejszy to potwierdzi.
Podpierałem się tą tabelką:
http://megares.pl/?akcja=info&tab=2
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

[quote=""czaja""]Nakrętka przy ramieniu ma oznaczenie M8 czyli chyba to 13" będzie. [/quote]

racja :)
w
wisior23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wisior23 »

witam,

u mnie również występuje problem z wycieraczką od strony pasażera. Również ocierała o słupek. Z tym problem jakoś sobie poradziłem ale występuje też inny. Jeżeli powiedzmy manetką wezmę raz w dół (czyli wykona jeden cykl przetarcia szyby) to kończąc pracę wycieraczka dochodzi do samego końca przed podszybiem i jeszcze tak jakby podnosi się o 2-3 cm i dopiero się zatrzymuje. Dlaczego nie zatrzymuje się na samym dole tylko właśnie jeszcze o 2-3 cm podnosi się i dopiero zatrzymuje? Przez co wycieraczka chodzi głośno, co irytuje jak włączy się na szybsze wycieranie :-(
P
Papro
Newbie
Newbie

Post autor: Papro »

czaja pisze:
rondelek2000 pisze:co sugerujecie, że będzie do naprawy/wymiany?
Na razie bym tylko przestawił ramię tak aby w skrajnym położeniu przy słupku nie udarzała o niego. Czyli lekko ją dać w dół jak jest poziomo na dole. Jeżeli problem się powtórzy w jakimś okresie czasu znaczy się że będzie mechanizm do wymiany. Chyba że da się zregenerować trzpień na który osadza się ramię wycieraczki (bo tego to nie wiem).
Jak przestawić ramię, zgodnie z Twoją instrukcją?
To stukanie nie zmienia jakości wycierania szyby, ale przy dużych opadach jest strasznie irytujące. Pomocy, dziś pada ;p
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adam2308 »

Odkręcić ramię wycieraczki od trzpienia i przestawić o jeden (lub więcej) ząbek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”