słabe światła

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

E
Erda 450
Raczkujący
Raczkujący

słabe światła

Post autor: Erda 450 »

Koledzy jak moge wzmocnic swiatła mijania,bo bardzo słabo mi swieca,myslałem o zmianie żarowek,ale nie wiem na jakie,nie chce tez przesadzic zeby mi kloszy nie potopiło,co poloecacie,albo jakie zarowki.
Awatar użytkownika
Kijus
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kijus »

Proponuje wpisać w szukajce żarówki :oki:
Z tego co pamiętam Osram, Philps są chwalone..
pozdrawiam
100% technical efficient vehicle
Kijus Basic Style --> viewtopic.php?f=29&t=16986
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Pod koniec roku 2008 kupiłem Tungsram Megalight +60% i różnica w porównaniu ze standardową Narva była widoczna - świeci mocniejszym, bielszym światłem. Jeśli chodzi o wytrzymałość to nadal mam ten sam komplet zamontowany w aucie, więc całkiem dobrze. Cena również była dość atrakcyjna z tego co pamiętam.

Dokładnie te. Kupowałem u kogoś innego ale nie mogę znaleźć.
http://www.allegro.pl/item714156959_zar ... mocja.html
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
sidewinder3
Pan Kubeczek

Post autor: sidewinder3 »

Na słabe światła jest kilka recept. Można kupić nowe lampy, ale to kosztowne, można używane, ale mniej zużyte (odbłyśniki w lepszym stanie, niepoobijane klosze, czystsze w środku...), można oddać do regeneracji, albo po prostu wstawić lepsze ale za to mniej żywotne żarówki. Po spotkaniu z dzikiem musiałem wymienić jedną lampę na używkę i niestety ale różnicę (bo "nowa" jest mniej zużyta) widać gołym okiem, a w nocy świeci o wiele lepiej. Gdyby nie to, że w tym roku chcę sprzedać polo to oddałbym lampki do regeneracji. Nie polecam zakupu soczewek, sonarów czy jakichkolwiek innych ksenonów bo nic nie świeci tak dobrze jak oryginalna fabryczna lampa.
Zapraszam do lektury:
viewtopic.php?f=15&t=541
viewtopic.php?f=14&t=5945
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Ja z czystym sumieniem moge polecić osram night breaker (czy jakoś tak) mam w seacie. Świecą porównywalnie do żarówek 95/100W które mam zamontowane w polo :-D
T
TomekJ
Newbie
Newbie

Post autor: TomekJ »

Żarówki to najtańsza metoda. Ja osobiście mam żarówki Bosha +30% i owszem światło jest jaśniejsze. I lepiej przede wszystkim jest droga oświetlona, szczególnie pobocze (przynajmniej takie odnoszę wrażenie). I jestem z nich zadowolony.

Ale....

Czytałem kiedyś, bodajże w Auto Świecie Poradniku, że montowanie takich mocnych żarówek pomaga tylko na krótką metę. Niby że przez to większę natężenie światła szybciej zużywają się przede wszystkim odbłyśniki. Ile w tym prawdy to nie wiem...
Wg nich najlepsze efekty daje wymiana obłyśników albo ich regeneracja.
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Odbłyśniki oficjalnie "padają" od wysokiej temperatury jaką wytwarzają np. te żarówki 100 watt .. Tylko, że ja takie mam w polo już od 2 lat, auto jeździ na codzień i nic z lampami niepokojącego się nie dzieje (instalacja również w porządku) ;) Co do osram mam je od roku na "krótkich" i też narazie nic - ale co to jest rok czasu :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”