temperatura powinna się utrzymywać na 90 stopniach C dokładnie pionowo wskazówka, ani mniej ani więcej.
Aby sprawdzić czy działa wiatrak najpierw spróbuj go podpiąć na krótko kabelkami czy działa,
następnie rozgrzej silnik na postoju i czekaj, powinien się wiatrak załączyć jak wskazówka milimetr wyjdzie za obszar 90 st. albo w ogóle nie wyjdzie, Jeśli się nie włącza a jest wiatrak sprawny, sprawdź bezpieczniki na obudowie akumulatora czy wszystkie są i czy nie zaśniedziałe, powtórz próbę, jeśli nic to nie daje trzeba rozważyć możliwość że czujnik temperatury w chłodnicy jest walnięty i nie załącza wentylatora.
Dzięki za pomoc bo w moim aucie czasem po przejechaniu kilkunastu km wskazówka jest trochę powyżej 70 stopniach C a powinien moim zdaniem już się nagrzać do tych 90 i niewiem w czym może tkwić problem, termostat?
Tylko w termostacie tkwi problem myśle że wymiana jego go rozwiąże.Z uszkodzonym termostatem na postoju nie zagrzejesz silnika bo masz duży obieg wody w układzie chłodzenia otwarty.
No dobra i tu tkwi problem moim zdaniem. Jak wiadomo diesle a zwłaszcza taki jak mój SuperDIesel dłużej się grzeje. Powiem wam że w takie ciepłe dni to zajmuje mi jakieś 10 minut jeżdżenia w mieście ale w zimę huuhuh długo. Ja od kupna auta paź 2007 ani razu nie słyszałem wiatraka chłodnicy... temp zawsze dobija mi do 90 i trzyma się jak głupia nie drgnie.... Martwić się o to ?
[quote=""kolosensei""]Ja od kupna auta paź 2007 ani razu nie słyszałem wiatraka chłodnicy... temp zawsze dobija mi do 90 i trzyma się jak głupia nie drgnie.... Martwić się o to ? [/quote]
oryginalny wentylator w 6N nie jest slyszalny z kabiny. Na zewnatrz da sie go uslyszec , ale i tak jest cichy. Jak podniesiesz maske to zobaczysz ze czasem sie kreci. Jak temp. na zewnatrz umiarkowana (np. okres jesienny) w zasadzie to sie nawet prawie nie wlacza.
u mnie normalnie sie nagrzewa wskazówka aż osiągnie pion na nastepnie czasem jest tak że spadanie(mimo że cały czas jade) spadnie tak do 75-80stopni(bo 90 stopni to chyba jest jak pionowo wskazówka pokazuje) czyżby i czasami cięzko jest dobić temperature do 90 w zasadzie mam 80-85stopni
jeśli w trasie masz poniżej 90 st to znaczy, że masz już rozjechany termostat i nie trzyma temperatury, tzn jest niedomknięty,
wymień koniecznie termostat bo temperatura pracy powinna wynosić 90 i nie powinna być mniejsza lub większa co powoduje szybsze zużycie podzespołów silnika, niedogrzanie powoduje też że auto żłopie więcej bo jest nie dogrzane i jeździsz z dawką jak na ssaniu czyli większą.
Kup dobry termostat firmy wahler i wymień. Powinno pomóc i ciut spalanie ci spadnie.
Przed kupnem pasuje sprawdzić czy masz termostat walcowy w obudowie plastikowej lub klasyczny.
nie do końca cały płyn ci wyleci, odpinasz dolny wąż i dajesz jakieś naczynie na zlewkę potem otwierasz górny wąż z obudową termostatu i tyle, jak wymieniałem tym sposobem to zeszło jakieś 3 litry. Od razu wymień sobie płyn będziesz mieć pewność co do chłodzenia. 3 Litry boryga nowego starczy nie trzeba kupować bańki 5L.
Wszystko robisz kiedy silnik jest zimny lub letni tak aby można było robić to wszystko bez oparzenia się.
I koniecznie uważaj na tę cholerną obudowę termostatu bo można ją uszkodzić bardzo łatwo.
Powodzenia.
[quote=""bazi""]u mnie normalnie sie nagrzewa wskazówka aż osiągnie pion na nastepnie czasem jest tak że spadanie(mimo że cały czas jade) spadnie tak do 75-80stopni(bo 90 stopni to chyba jest jak pionowo wskazówka pokazuje) czyżby i czasami cięzko jest dobić temperature do 90 w zasadzie mam 80-85stopni[/quote]
ja też tak miałem, więc wymieniłem termostat razem z obudową (komplet termostat+obudowa+uszczelki+jakiś tam czujnik :-P) i od razu widać róznicę silnik nagrzewa mi się w 3 minuty a przed wymianą mogłem jeździć 30 minut i miał ledwo 75 stopni i spalał mi ponad 9 litró :9 zobaczę ile teraz mi weźmie
Kolego kolosensei ten dizel niestety nagrzewa się szybko, pozostali mają rację !!
Wszystkie poprawne odpowiedzi już padły w tych postach dodam tylko że:
Całkowita ilość cieczy do napełnienia układu chłodzenia w silniku 1.9D AEF to 6,5 litra.
Można robić dowolną mieszankę koncentratu z wodą destylowaną w zależności jaką chcemy uzyskać temperaturę zamarzania.
Norma przewiduje 3.3l koncentratu na 3.3l wody = -35'C
Po zakupie koncentratu należy zapoznać się z ulotką lub z panią sprzedawczynią :good:
Polecam przeczytać wszystkie moje posty na temat tego modelu :amen: