Witam.
Planuje w polo zrobić jakiś zestawik.
Obecnie mam zwykłe radio peyininga z dwoma seryjnymi głośnikami.
Do tego planuję zmianę radia na sony cdx m8800 (brachol je miał, grało dobrze, a poza tym podoba mi się ten panel zjeżdżany xD) + skrzynka i wzmak blaupunkta (to już mam) i jakieś głośniki w półkę tylną. Tylko jakie te głośniki żeby wystarczyły poza seryjnymi?
[quote=""Marq""]Witam.
+ skrzynka i wzmak blaupunkta (to już mam) i jakieś głośniki w półkę tylną.[/quote]
odpuść te tylne głośniki wygłusz drzwi zapodaj odpowiednie głośniki zasil je dobrym jakościowo wzmacniaczem a obejdzie się bez skrzyni blapunkta i tylnych głośników z resztą temat wałkowany tys razy na każdym forum
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
[quote=""damian2933""]
odpuść te tylne głośniki wygłusz drzwi zapodaj odpowiednie głośniki zasil je dobrym jakościowo wzmacniaczem a obejdzie się bez skrzyni blapunkta i tylnych głośników z resztą temat wałkowany tys razy na każdym forum[/quote]
Tak ale ja nie mam głośników w drzwiach, mam tylko w desce rozdzielczej, a wątpię że znajdę jakieś dobre głośniki które będą tam pasować. No chyba że masz coś konkretnego.
Siemanko, nie wiem czy na forum jest ktoś kto ogarnia CA. Mam problem;
Spaliłem Lanzara Max 12 wzmak Cp hpb-1502
Szukam głośnika który zagra, pogra i nie spali się. Czekam na kogoś kto z nieba mi zleci
[quote=""Yzf 250""]Siemanko, nie wiem czy na forum jest ktoś kto ogarnia CA. Mam problem;
Szukam głośnika który zagra, pogra i nie spali się. Czekam na kogoś kto z nieba mi zleci[/quote]
A gain we wzmaku jak masz ustawiony?
[quote=""Gaary""][quote=""Yzf 250""]Siemanko, nie wiem czy na forum jest ktoś kto ogarnia CA. Mam problem;
Szukam głośnika który zagra, pogra i nie spali się. Czekam na kogoś kto z nieba mi zleci[/quote]
A gain we wzmaku jak masz ustawiony?[/quote]
1/3. Już kupiłem godnego następcę. Jesteś w stanie mi pomóc odnośnie wystrojenia zestawu ?
Witam, a więc kupiłem sobie radyjko z Pioneera "radio pioneer deh-1500ub". Chcę teraz kupić dobre głośniki na przód i myślę nad Pioneerami trójdrożnymi 200w lub dwudrożnymi 190w. Wzmacniacza na razie nie posiadam, przez wakacje skołuję sobie wzmachol i skrzynię bassową, na razie chcę kupić tylko głośniki na przód. Które z tych wyżej wymienionych brać?
[quote=""Yzf 250""][quote=""Gaary""][quote=""Yzf 250""]Siemanko, nie wiem czy na forum jest ktoś kto ogarnia CA. Mam problem;
A gain we wzmaku jak masz ustawiony?[/quote]
1/3. Już kupiłem godnego następcę. Jesteś w stanie mi pomóc odnośnie wystrojenia zestawu ?[/quote]
Mysle, ze powinienes zrobic to na ucho,
jezeli nie masz mozliwosci analizy zrownowazenia pasma.
mozna tak:
- scisz wzmacniacz do suba na zero.
- skrec całkowicie opcje bass boost (wzmak i radio najlepiej tez)
- podglosnij swoje audio (bez suba), do
poziomu, w ktorym jeszcze nie wystepuja
zniekształcenia.
wprowadzaja one niepotrzebne podbicia i zwiekszaja zniekształcenia
- ustaw filtr na jakies 80 - nie znam reszty Twojego sprzetu
- zacznij podglasniac wzmaka od suba
- zostaw na poziomie, przy ktorym bas nie dominuje,
ale jest odczuwalny. to najwazniejszy punkt
- jezeli uwazasz, ze basu jest za malo, a wzmak masz na maxa,
to ... masz slaby wzmak. mozesz sie ratowac bassboostem,
ale tracisz na zrownowazeniu.
metode powtorz na kilku utworach i zostaw ustawienie
najbardziej skrecone (dla bezpieczenstwa).
pozostaje Ci teraz fine tuning, czyli ustawienie czestotliwosci
odciecia. musisz znowu zrobic to na sluch, starajac sie ,
zeby pasma z poszczegolnych glosnikow sie na siebie nie
nakladaly. ciezko opisac jak to zrobic, dlatego proponuje Ci
wartosc 80Hz.
Witam wszystkich użytkowników forum (jestem nowy to się witam ;p). Mam pytanie dotyczące Car Audio do Polo 6n1 Posiadam: radio sony cdx gt24, oraz 2 głośniki seryjne 10mm w półce. Jakość dźwięku mnie nie zadawała więc chciałbym coś nowego zamontować, na razie mam 200zł (na 2 głośniki powinno wystarczyć). Są tylko 2 otwory w półce po 10mm więc za dużego pola manewru chyba nie ma ;p Nie mam doświadczenia z głośnikami w półce, tylko w drzwiach, ale nie ma możliwości zamontowania tam głośnika (uroki tej wersji). Zależy mi na w miarę dobrej jakości dźwięku (z takiego budżetu nie oczekuje kokosów), ale u mojego kumpla w vectra B ładnie hula wszystko przyjemny basik, nic nie charczy i nie trzeszczy, ma jakieś 4 głośniki (w drzwiach) podłączone do radyjka (takie samo jak ja). Nie wiem jaki efekt jest jak głośniki są na półce i w dodatku 100mm, dlatego piszę tutaj.
Poczytałem trochę w necie i na alledrogo znalazłem http://allegro.pl/helix-b4x-glosniki-10 ... 44559.html
Jak myślicie podłączając do radyjka osiągnę w miarę czysty dźwięk i czy będzie coś charczeć ? I jeszcze jak w przyszłości mógł bym rozbudować system dźwiękowy w polówce, myślę o skrzyni basowej i wzmacniaczu do tych głośników co wkleiłem link?
Zakup sobie boczki z miejscami na głośniki na początek i potem odłóż na jakieś głośniczki. Nawet jakbyś wsadził te 100mm jakieś kozackie to i tak zapewne będzie to marnie słuchać.
[quote=""elfaraon92""]A jak bym kupił głośniczki na podszybie do 150 zł komplet i dopełnił to skrzynką w bagażniku (300W RMS)? Grało by w miarę dobrze ?[/quote]