Jaki olej do silnika?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""dawid004""]Ja mam polo z 1995 roku z silnikiem 1.0 bez gazu z przebiegiem 220tys. Nie wiem jaki olej był lany wcześniej... Co proponujecie teraz zalać?[/quote]
hmm 15w40 bym nie polecał bo to badziew nie olej, 5w40 czyli pełny syntetyk a tu może sie pojawić wyciek albo duże spalanie, przy tym przebiegu i roczniku bym wybrał semi-syntetyk 10w40 valvoline max life. Zalałem go do polo z 93r z przebiegiem 280tys i nic sie nie stał, a wcześniej jeździłem na mineralnym. Silnik od razu lepiej pracował, a szklanki mniej klepały.

[quote=""nick""]A ja mam takie pytanie: dajmy na to, że jutro pojadę na wymianę oleju do ASO VW to czym mi zaleją 1.0 MPI? Co ASO rekomenduje na dzień dzisiejszy za olej do mojego silnika? Może to będzie dla mnie wskazówka jaki olej wybrać, poprzednio miałem 5w40..
[/quote]
i taki zapewne zaleją bo to olej zalecany do tego silnika podejrzewam
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mavq »

[quote=""dawid004""]Ja mam polo z 1995 roku z silnikiem 1.0 bez gazu z przebiegiem 220tys. Nie wiem jaki olej był lany wcześniej... Co proponujecie teraz zalać?[/quote]

Valvoline maxlife 10w40. Sam mam taki sam silnik w swoim nieco większy przebieg i zalałem go Valvoline 10w40. Naprawde polecam!

[quote=""nick""]A ja mam takie pytanie: dajmy na to, że jutro pojadę na wymianę oleju do ASO VW to czym mi zaleją 1.0 MPI? Co ASO rekomenduje na dzień dzisiejszy za olej do mojego silnika? Może to będzie dla mnie wskazówka jaki olej wybrać, poprzednio miałem 5w40..[/quote]

Przebieg może byś podał? Jeśli nie zauważą żadnych wycieków, znaczącego ubytku oleju to zalany będziesz miał taki sam olej :)
Awatar użytkownika
nick
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: nick »

Moje pytanie brzmiało: jaki olej leją na dzień dzisiejszy do vw (marka oleju), bo nie sądzę aby mieli różne marki i lali do każdego taki jaki miał poprzednio... może inaczej: co rekomenduje dzisiaj vw do swoich pojazdów?
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

Z tego co słyszałem i wyczytałem do silników i skrzyń od 80tych lat stosują środki smarne Castrol, głowy uciąć nie dam możliwe że się mylę.
Może być też opcja nieuczciwości ASO w naszym kraju i nie tylko :crazy: ale to tak na marginesie.
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
A
Anonymous

olać castrol, lepiej liquid moly, motul albo valvoline
M
Merc
Newbie
Newbie

Post autor: Merc »

Jaki olej w moim przypadku będzie najlepszy?

Polo Classic, 96r., 260k przebiegu, 1.4 AEX 60KM

Teraz jest podobno zalany Mobil 1 10W40. I mam dylemat - zalać ten sam, czyli Mobil 1 Super 2000 10W40, czy może jakiś inny? Auto chodzi bez problemu, oleju nie ubywa zbyt dużo, mimo, że robię głównie krótkie trasy. Zauważyłem, że teraz na topie są zachwalane oleje Valvoline MAX LIFE, które podobno są przeznaczone do silników z dużym przebiegiem. Nie wiem, czy jest sens przerzucać się na ten olej, skoro na Mobilu jeździ dość dobrze, tym bardziej, że nie znalazłem informacji o spełnianych przez niego specyfikacjach VW.
Prosiłbym opinie szczególnie tych, którzy ,,przerzucili'' się na ten olej z Mobila.

Wystarczy kupić olej 4-litrowy? Według instrukcji do mojego silnika powinno się zalać 3,2l oleju, więc 0,8l powinno wystarczyć chyba na ewentualną dolewkę?
p
pacyna767
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pacyna767 »

Witam!

W moim polo w wyniku tego, że zamarzł smok olejowy i nie było smarowania zatarł się silnik i był robiony remont, który już niedługo się skończy. Moje pytanie jest jaki olej teraz zalać? Ostatnio miałem shell'a bodajże 5w40 fullsyntetyk. Po przeczytaniu wszystkich postów wybór padł na olej valvoline tylko nie wiem czy kupić ten MAXLIFE http://allegro.pl/valvoline-maxlife-5w4 ... 06185.html czy może lepszy będzie SynPower http://allegro.pl/valvoline-synpower-5w ... 68095.html? Maxlife jest do aut z dużym przebiegiem a u mnie w sumie wszystkie części, które były zużyte zostały wymienione na nowe więc nie wiem czy jest sens go wlewać.. Proszę o pomoc. :)
p
pacyna767
Raczkujący
Raczkujący

Czyli nikt nic nie wie? Nikt tych postów nie czyta? Nikt nie odpowie? Nikt nie pomoże?Aha.. Myślałem, że forum jest od tego aby pomagać ale widocznie się pomyliłem.. :?
A
Anonymous

[quote=""pacyna767""]Myślałem, że forum jest od tego aby pomagać ale widocznie się pomyliłem..[/quote]
wyluzuj, weekend był

ja bym zalał SynPower, bo rzeczywiście maxlife nie ma sensu lać, zastanów się może jeszcze nad durablend, czyli taki przeznaczony do aut którymi robi się głównie krótkie odcinki często na niedogrzanym silniku
nie wiem jaki masz silnik ale zobacz najlepiej w wyszukiwarce na stronie valvoline który z ich produktów spełnia normy dla twojego silnika
p
pacyna767
Raczkujący
Raczkujący

W sumie to krótkie trasy robię rzadko chociaż czasami się zdarza. Wcześniej jednak miałem zalany pół syntetyka nie fullsyntetyk jak napisałem z shell'a. Wezmę chyba ten SynPower tylko teraz się zastanawiam czy wziąć półsyntetyk 10w40 czy fullsuntetyk 5w10. Co byście doradzili? Silnik mam 1.4 aua 75KM z lpg przebieg przed zatarciem miał niecałe 200tys.
A
Anonymous

fabrycznie do 6n2 lali syntetyk 5w40, a ty masz silnik po remoncie wiec taki zalej
g
g_b
Newbie
Newbie

Post autor: g_b »

witajcie.
bede wymienial olej w poloweczce 2000r,. przebieg 65kkm(nie krecony), silnik 1.4 AKK, wydaje mi sie ze oleju nie bierze chodz zrobilem nia niewiele kilometrow, nie wiem co bylo wczesniej wlane do silnika jako ze polowka z nami od niedawna, obecny olej nie jest czarny no ale juz 15kkm przejechane od ostatniej wymiany wiec trzeba sie za to zabrac... co wybrac, nie chodzi mi o marke, chodzi mi o specyfikacje... pomozecie prosze?
Awatar użytkownika
SpursManiak
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: SpursManiak »

Cześć,
mam Polówkę Classic 97 rok 1.4 AEX 60KM od ponad roku przebieg na tą chwilę to 211.300KM Poprzedni właściciel miał zalane mineralnym Platinum Classic 15W40. Zrobiłem na nim 11 tys. KM za tydzień wymieniam olej. Jaki olej koledzy mi radzicie by zalać?
Myślałem o Mobil 1000 15W40, czy lepiej jakiś inny?
Pytałem się mechaników i mówili, żebym nie zalewał półsyntetykiem, bo ten olej przeczyści silnik i będą szklanki hałasowały.
Co mi poradzicie?

Kupno oleju dla mnie to nie problem, gdyż pracuje magazynie i mam dostęp do oleju z każdej marki.
A
Anonymous

[quote=""SpursManiak""]Cześć,
mam Polówkę Classic 97 rok 1.4 AEX 60KM od ponad roku przebieg na tą chwilę to 211.300KM Poprzedni właściciel miał zalane mineralnym Platinum Classic 15W40. Zrobiłem na nim 11 tys. KM za tydzień wymieniam olej. Jaki olej koledzy mi radzicie by zalać?
Pytałem się mechaników i mówili, żebym nie zalewał półsyntetykiem, bo ten olej przeczyści silnik i będą szklanki hałasowały.
Co mi poradzicie?

Kupno oleju dla mnie to nie problem, gdyż pracuje magazynie i mam dostęp do oleju z każdej marki.[/quote]
ja bym ci polecił Valvoline MaxLife 10w40
zalałem go do polo 86c2f z przebiegiem 280tys w którym wcześniej przez co najmniej 5 lat były rożne 15w40 (mobil, castrol, gulf) i pracował dużo lepiej
Awatar użytkownika
SpursManiak
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: SpursManiak »

[quote=""Marcin86c""][quote=""SpursManiak""]Cześć,
Co mi poradzicie?

Kupno oleju dla mnie to nie problem, gdyż pracuje magazynie i mam dostęp do oleju z każdej marki.[/quote]
ja bym ci polecił Valvoline MaxLife 10w40
zalałem go do polo 86c2f z przebiegiem 280tys w którym wcześniej przez co najmniej 5 lat były rożne 15w40 (mobil, castrol, gulf) i pracował dużo lepiej[/quote]

Na pewno? Nie zaliczę wtopy jeśli zaleję go lepszym jakościowo olejem ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”