Zapytałem o silnik, bo w tym silniku turbo sterowane jest z zaworem upustowym WG. Możliwe przyczyny to: nieszczelny WG, nieszczelny dolot(powinien kopcić na czarno), uszkodzony MAP sensor (czujnik ciśnienia doładowania), uszkodzony czujnik barometryczny-w przypadku uszkodzenia tego czujnika należy wymienić sterownik silnika, uszkodzona turbosprężarka. Przy poszukiwaniu usterek związanych z doładowaniem należy zawsze rozpocząć(poza odczytem błędów) od sprawdzenia MAP sensora. Następnie wykonać z odpowiednich grup logi statyczne i dynamiczne i wówczas można dokładniej ocenić co niedomaga.
Witam. Mam problem z turbo. W czasie jazdy przy 70-80Km/h wyłącza się i muł ;O i przy 120km/h również. podpiąłem vaga 4.9PL i wyskoczył błąd 17964 Ciśnienie doładowania - nie osiągnięta granica regulacji brak osprzętu / nie związany ze sprzętem. Auto nigdy nie było ciśnięte na zimnym motorze i zawsze turbinka chłodzona 1minutkę. Miesiąc temu wymieniałem wszystkie filtry i olej oraz pompo wtryskiwacze na nowe oryginalne. Polo dymka nie puści ale turbo też się nie włączy ;(. Dodam że po podpięciu vaga i znalezieniu błędu pod maską znalazłem pęknięty przewód który idzie do podciśnienie od EGR, wymieniłem go błąd skasowałem i było ok. Teraz znowu to samo jest. Auto to VW POLO 1.4TDI 75KM silnik bay 2002r. Przebieg 205tyś.
sprawawdz czy znow nie masz gdzies przewodu podcisnienia peknietego. Turbo nie przeladowuje, tylko niedoladowuje, jak wezyk podcisnienia bedzie pekniety to objaw jest podobny jak masz
michuu2213 zadajesz tylko pytania, a nic nie wspominasz czy była robiona jakakolwiek diagnostyka komputerowa w poszukiwaniu błędów, ewentualnie wykonaniu logów dynamicznych, które to mało kto ogarnia.[quote=""michuu2213""]A czy od tego sterownika zaworów moje polo może nie mieć mocy ?[/quote]Jak najbardziej, ale należy zrobić diagnostykę jak nakeży, bo nie wiadomo co jest przyczyną utraty mocy.
Sorry mój błąd. :agree: W aucie była robiona diagnostyka robiona i nic nie wykazała , mechanik sprawdził wszystkie przewody czy żaden nie cieknie i też wszystko ok , została tylko wymieniona turbina i sprawdzona została pompa paliwa ale też ok .
[quote=""michuu2213""]W aucie była robiona diagnostyka robiona i nic nie wykazała[/quote]Fajnie by było, gdybyś napisał jak wyglądała ta diagnostyka: sprawdzali błędy, robili logi dynamiczne i jakim sprzętem diagnostykę robili? Na podstawie twoich zeznań nie potrafię wskazać winowajcę. I jeszcze jedna sprawa, jak wygląda utrata mocy, tzn. przy jakich obrotach silnika i czy jest to nagła utrata mocy? Jeżeli tak, to musiałby być zarejestrowany jakiś błąd, związany z przeładowaniem lub niedoładowaniem turbosprężarki.
Z tego co mówił mechanik to sprawdzał błędy i logi , na jaki sprzęcie to ci nie powiem bo nie wiem. Z utratą mocy jest tak , że gdy jestem na czwartym biegu mam 2 tys obrotów chce wyprzedzić auto wciskam mocniej gaz i tylko czuje szarpnięcie i koniec z wyprzedzania silnik tylko wtedy już utrzymuje prędkość i nie da się daj jechać.
Zmień mechanika bo ten nawet błędów silnika nie umie odczytać. Typowy objaw przejścia sterownika silnika w tryb awaryjny. Jak jeszcze po zgaszeniu i odpaleniu całość się powtarza to już 100% pewności że błędy są.
Dokładnie zmień mechanika
Sprawdź sobie połączenie z gruszką od turbiny, zobacz jaki ci błąd wali, bo może być to przeładowanie turbiny i wtedy kierownice do czyszczenia bo są zapieczone i gruszka nie ma takiego ruchu jak powinna mieć