[6n] krzyżak kolumny kierowniczej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
michał 33
Newbie
Newbie

[6n] krzyżak kolumny kierowniczej

Post autor: michał 33 »

Witam jestem nowy mam taki problem stuka mi krzyżak kolumny kierowniczej da się go wymienić w 6n?
Kolumna z regulacją położenia kierownicy.
pozdrawiam michał
m
michał 33
Newbie
Newbie

Post autor: michał 33 »

Widzę że nie mogę liczyć na jakąś podpowiedź...
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: camel19 »

Podepnę się pod temat. Ja oprócz stuków na tym krzyżaku mam luz na kolumnie kierowniczej dokładnie nad samym krzyżakiem z tego co zauważyłem. Podczas ruszania kierownicą jest widoczny duży luz. Czy jest tam jakieś łożysko które można wymienić lub jak ewentualnie skasować ten luz?
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

Krzyżak wymienia się, trzeba sie troche nagimnastykować i najlepiej zablokować czymś kierownice bo po odkreceniu krzyzaka kierownica luźno lata i wtedy przestawi nam sie kierownica. Ja u siebie wymienialem bo mialem stuki podczas skrecenia. PO wymienianie na nowy stukanie ustalo ale po jakims czasie czułem lekki luz i dokreciłem, potem jeszcze raz i teraz troche mi stuka z powrotem ten nowy :)

[quote=""camel19""]Podepnę się pod temat. Ja oprócz stuków na tym krzyżaku mam luz na kolumnie kierowniczej dokładnie nad samym krzyżakiem z tego co zauważyłem. Podczas ruszania kierownicą jest widoczny duży luz. Czy jest tam jakieś łożysko które można wymienić lub jak ewentualnie skasować ten luz?[/quote]

Tam jest łożysko ale mechanik mi kiedys mowił ze rzadko pada. Sróbuj dokrecic śrubę stacyjki pod obudową. U mnie pomogło.
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Pod tą plastikową obudową stacyjki? I może ustać ten luz nad krzyżakiem? Mi ten krzyżak głownie wali na łączeniu i to dosyć sporo a przekładnia stała w miejscu ale i tak noszę się z zamiarem wstawienia drugiej z wspomaganiem ale brakuje mi jeszcze kilka gratów do tego. I czy trzeba ściągać kierownicę do podkręcenia tej śruby?
Awatar użytkownika
Kamil K
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Kamil K »

Jeśli czujesz ręka luz przy łączeniu to może być jednak łożysko. Jednak możesz dokręcić i upewnić się czy jest dokrecona.
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

mi też "waliła" kolumna kierownicza co się okazało było to łożysko stacyjki a nie żadne krzyżaki, wymieniłem stacyjkę i po problemie :)
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

To chodzi o łożysko na kolumnie czy stacyjkę? Bo ona jest tylko zamontowana na kolumnie śrubą i to chyba nie ma nic wspólnego z tym waleniem. Kiera lata mi na boki i góra dół właśnie od góry na dole przy krzyżaku kończąc, sam krzyżak też ma mały luz. Nigdy tego nie robiłem jedyne co to kiedyś ściągałem fajerę żeby zdjąć deskę. Ma ktoś może jakiś rysunek albo fotki z tym co i jak wymienić dokręcić itp? Był bym wdzięczny za pomoc :sinking:
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

oprócz łożyska w stacyjce jest jeszcze jedno tj na obrazku
Obrazek
u mnie najwyraźniej było padnięte tylko te w stacyjce i bym na nie stawiał ze względu na miedzianą/mosiężną bieżnie, jednak pewny co do twojego przypadku nie jestem w 100%
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

A ty je kolego wymieniałeś czy jakoś dorabiałeś? Można gdzieś takie rzeczy dokupić bo na na allegro widziałem całe kolumny tylko
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

łożysko oznaczone nr 22 na pewno dostępne jest w ASO, łożysko w stacyjce chyba nie jest wymienialne, ja i tak musiałem całą stacyjkę wymienić.
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Pewnie w weekend do tego zajrzę zdejmę stacyjkę i zobaczę o co w tym chodzi... Bo tak to ta kiera lata jak głupia. Jabolek a jak zdjales stacyjke ściągaczem czy masz na to jakiś patent?
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”