Wszystko o: SWAP silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Co do zmiany z 1.4 tdi na 1.9 to potrzebny jest zestaw silnik plus skrzynia (seryjna nie wytrzyma długo jeśli spasuje) do tego łapy z zawieszeniem silnika no i instalacja (sterowanie dodatkowego pompo-wtrysku) i sterownik silnika od 1.9 . Najprościej kupić rozbite polo 1.9 i przełożyć co trzeba resztę sprzedać. Potem zmiana dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia (większa klasa pojemności).
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
daniel0515
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: daniel0515 »

Ok jak wyglądało by to z zamiana z 1,2 6v na 1,4 16v 101km ? glownie chodzi mi o koszty?i o liste częsci do wymiany?Skrzynia biegow pasuje od 1,2?
VW POLO 2003r. 1,2 6v 44kW
s
szczepcio95
Newbie
Newbie

Post autor: szczepcio95 »

Witam, posiadam polo 9n3 w wersji silnikowej 1.2 60 KM. Pytanie jest następujące. Czy można do niego wrzucić silnik 1.9 tdi? Czy można z benzyniaka zrobić diesla? Jak tak to co trzeba dodatkowo wymienić?
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

szczepcio95
Można jak najbardziej. 9N3 fabrycznie posiadały taki silnik, więc swap sam w sobie jest bezproblemowy. Tylko oprócz silnika i osprzętu trzeba wymienić pompę paliwa, wiązkę silnika, pewno wlot do baku też, bo pistolety do tankowania diesli są grubsze i często nie wejdą w otwór z benzyny. A co do aspektu prawnego, najlepiej na to pytanie odpowiedziałby pewnie wojtsen, bo on takowy zabieg przeprowadzał, tylko że w drugą stronę. Z 1,4 TDI zrobił 2,3 V5. Procedura taka sama.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
m
michal1301
Newbie
Newbie

Post autor: michal1301 »

Witam,

Zatarł mi sie silnik 1.4 TDI kod: BAY
mysle o zakupie uzywanego silnika i przełożeniu. Mam pytanie czy tylko BAY podejdzie czy jakies inne również?
Z gory dzieki za odp.
Awatar użytkownika
Noonaxe
Newbie
Newbie

Post autor: Noonaxe »

Z tego co wiem to chyba każdy 1.4TDI goły będzie pasować. Różnią się tylko programem i osprzętem.
s
szczepcio95
Newbie
Newbie

Post autor: szczepcio95 »

Mam pytanie, jak wyglądałby swap z silnika 1.2 w polo 9n3 na 1.8t? Co trzeba wymienić ?
Awatar użytkownika
gti21
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: gti21 »

[quote=""szczepcio95""]Mam pytanie, jak wyglądałby swap z silnika 1.2 w polo 9n3 na 1.8t? Co trzeba wymienić ?[/quote]

też mnie to ciekawi
na pewno wiem że kompletny silnik, wiązka silnika, półosie, skrzynia, sterownik silnika, wydech, pompa paliwa no i pewnie chłodnica i IC oraz hamulce.

Ale ciekawi mnie też czy np. z Audi A3 nie podpasowałyby ww. elementy?
w
wolfen
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wolfen »

@UP

powiem Ci że też się nad tym zastanawiałem bo sam mam 1.2 i chętnie bym wrzucił coś większego :D
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

gti21
wolfen
jeszcze zapewne łapy silnika, obstawiam ze chlodnica moze byc jeszcze zbyt mala, polosie moga byc robione na zamowienie bo moga nie pasowac z innych modeli tak jest przy swapie 1.8t do polo 6n2, caly uklad wydechowy do wymiany, pompy paliwa,
Awatar użytkownika
wojtek6992
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: wojtek6992 »

Panowie, mam możliwość kupna pobitej ibizy z silnikiem ASZ. Silnik , elementy zawieszenia, zawieszenie, środek , skrzynia biegów, hamulce nie są zniszczone. Elektronika działa , komputer też.

Czy w przypadku swapa na 1.9 tdi 130KM przy moim 1.4 tdi należy wymieniać całość? tj:

-oczywiście silnik, skrzynia
-hamulce
-zawieszenie
- komputer?

chłodnica rozbita, kwestia wstawienia nowej. Pompa wspomagania oberwała, ale maglownica jest ok. Układ wspomagania zostanie z mojego 1.4 tdi.

Mam kumpla który by temat ogarnął i przełożył to wszystko. Orientuje się ktoś ile to wogóle może mnie wynieść za całość?

Ibiza krajowa, z kierownicą po lewej stronie
Warto w takie coś iść? polówkę z z tym mocniejszym 130 konnym silnikiem jest trudno wyrwać, a jak już to ceny są szalone.
Awatar użytkownika
maxxhc
Newbie
Newbie

Post autor: maxxhc »

witam serdecznie,
czy jest możliwość włożenie takiego silnika
http://olx.pl/oferta/swap-1-9-tdi-180km ... 605e94a603
lub takiego
http://olx.pl/oferta/silnik-1-9-tdi-asz ... 2b799aa2dd
do Polo 9n3?
jakie konsekwencje by się z tym wiązały?
Pozdrawiam :oki:
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

możliwość jest włożenia wszystkiego tylko kwestia ilości "rzeźby", czasu i kasy ;)
Awatar użytkownika
maxxhc
Newbie
Newbie

Post autor: maxxhc »

Powiedzmy, że zdecydował bym się na silnik 1.9 tdi AZS za 2.100zl w linku powyżej.
Jak dużo musiał bym jeszcze zainwestować? Nie licząc robocizny :cool:
W polówce mam teraz silnik 1.4 70km
:oki:
Awatar użytkownika
swirkofsky
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: swirkofsky »

Jaka skrzynia pasuje do silnika 1.9 tdi BLT?? Czy oprócz silnika i skrzyni cosik jeszcze trzeba wymienić, żeby zrobić przekładkę??
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”