[6n2] Dziwne zachowanie prędkościomierza

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pittowa
Newbie
Newbie

[6n2] Dziwne zachowanie prędkościomierza

Post autor: pittowa »

Zanim dokonam zakupu chcę się poradzić bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek.

Otóż moje Polo ma pewien defekt. Kiedy jadę ok. 70km/h prędkościomierz wariuje. Lata między 70 i 80. Poniżej 70km/h i powyżej 80km/h wszystko jest ok. Nie ważne na którym biegu jadę. Czy to linka prędkościomierza czy sprawdzać coś innego?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. :)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

tu jest chyba elektroniczny więc nie linka tylko czujnik prędkości, ale pewny nie jestem
Awatar użytkownika
klekocix
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: klekocix »

Sprawdź czujnik prędkości w skrzyni biegów.

Koszt używanego na allegro to ok. 30zł, nie mam pojęcia ile kosztuje nowy.
P
POLOcokta
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: POLOcokta »

Potwierdzam w 6n2 linki brak ponieważ za wszystko odpowiada elektronika.

pittowa - możesz spróbować wyjąć czujnik i go przeczyścić (może zebrał się na nim jakiś syf), a jak to nic nie pomoże to pozostaje Ci tylko wymiana czujnika. Najlepiej wziąć od kogoś na podmiankę, żeby wyeliminować zepsuty licznik, ponieważ jak już pisałem wyżej jest sterowany elektronicznie i też ma prawo się zepsuć.
a
artur1792
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: artur1792 »

ja mialem ten sam problem az pewnego razu przedkosciomierz calkiem przestal dzialac.... musialem zmienic zegary i po zmianie zegarow wskazowka predkosciomierza dalej tak samo dziwnie sie zachowywala przy predkosci miedzy 70-80 km/h i jeze tak z tym juz ponad rok czasu i caly czas tak sobie lata...
p
pacyna767
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pacyna767 »

Miałem ten sam problem. Przy około 80km/h wskazówka latała sobie raz w jedną raz w drugą stronę aż któregoś dnia licznik całkiem przestał działać. Ja kupiłem nowy czujnik ale przed kupnem włożyłem drugi sprawny od barta toledo żeby mieć pewność że to czujnik a nie np. zegary. Koszt nowego czujnika (hans pries) to około 70zł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”