[6n2] problem z klimatyzacją

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mates86
Konkretnie zainteresowany

Post autor: mates86 »

ryuk pisze:Panowie ja mam podobny problem. Dwa dni temu wymieniałem wentylator na nowy i od momentu odebrania auta od mechanika nie działa klima (mechaniczna - nie ma cyknięcia). Nie jest to spec od klimy, coś tam posprawdzał niby bezpieczniki ok (ale tylko te pod kierownicą), wentylator ogólnie się włącza jak silnik się nagrzeje. Ważna rzecz to taka, że podobno nie mógł znaleźć wentylatora do mojej polówki i musiał zamieniać kostkę w nowym wentylatorze. Poszperałem forum i coś czuję, że to bezpiecznik ale właśnie tam koło wentylatora. Mogę mieć rację? Raczej oddam autko do gościa koło mojej pracy tylko ewentualnie co miałbym mu powiedzieć, od czego ma zacząć itd. aby mnie nie naciągnął na nie wiadomo co. Pozdro[/quo

Sprawdź bezpieczniki na akumulatorze i ewentualnie sterownik który jest pod akumulatorem.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

jak się dostać do tego sterownika pod akumulatorem ? i jak go można sprawdzić ?
Ostatnio zmieniony 26 cze 2014, 13:02 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
r
ryuk
Początkujący
Początkujący

Post autor: ryuk »

bezpiecznik przy akumulatorze był padnięty - zółta 20 :) wystarczyła wymiana na nowy i wszystko działa
Awatar użytkownika
BraHOL 12

Post autor: BraHOL 12 »

Dochodzi napięcie to nie złącza się kompresor ?
Jak coś to sprawdź cewkę miernikiem ;)
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
A
Anonymous

gdzie jest ta cewka ? i jakie napięcie powinno być prawidłowe ?
A
Anonymous

[quote=""zxcvbnm""]jak się dostać do tego sterownika pod akumulatorem ?[/quote]
pod półką akumulatora
A
Anonymous

nie ma prądu w kostce od kompresora, czego może być wina ?
sterownik wentylatora sprawdzałem są zmiany na stykach więc nie powinien być spalony
A
Anonymous

[quote=""zxcvbnm""]nie ma prądu w kostce od kompresora, czego może być wina ?[/quote]
bezpiecznik albo kable
A
Anonymous

bezpiecznik na akumulatorze jest ok, kable sprawdzałem też są ok :(
A
Anonymous

pomoże jeszcze ktoś ?
A
Anonymous

ja już nie mam pojęcia bo albo jest coś co wszyscy przeoczyli albo coś źle sprawdziłeś
A
Anonymous

a za co jest odpowiedzialny czujnik ciśnienia klimatyzacji ? bo nikt o nim nie wspomniał
A
Anonymous

trochę o działaniu układu klimatyzacji: http://megane.com.pl/topic/39170-dziala ... matyzacji/
forum megane ale to nie przeszkadza bo zasada jest taka sama wszędzie tylko budowa trochę inna

i jeszcze tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1096847.html

czyli czujnik ciśnienia odpowiada za dwie rzeczy: daje informacje o odpowiedniej ilości czynnika do sterowania, oraz odpowiada za moment załączenia wentylatora w celu schłodzenia czynnika

jeszcze jedno pytanie... mówiłeś ze nabijałeś klimę... ile czynnika i oleju masz obecnie? powinni dać ci wydruk
Ostatnio zmieniony 26 cze 2014, 13:41 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
A
Anonymous

wydruku nie mam ale chyba jest 530g
to z tego wychodzi, że jeżeli padł czujnik ciśnienia to też nie będzie dawał prądu do kompresora ?
A
Anonymous

druga sprawa to czy aby na pewno sprzęgło na pompie klimatyzacji jest sprawne, ale to sprawdzić można raczej tylko w serwisie po podłączeniu manometrów (mi przy napełnianiu to robili i ciśnienie rosło do prawie 20bar - co uznali za zły objaw ale to juz kwestia pomyłki speca)

jak dobrze pamiętam to ja maiłem ponad 700 ale nie pamiętam czy gram czy ml (były rożne klimatyzacje jedne na 500+ drugie na 700+)
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... 8b992ccc33
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”