[6n] Pobiera olej (?) i dziwnie chodzi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""krzychu20""]W gwoli ścisłości silnik 1.0 ma czujnik spalania stukowego[/quote]
widocznie jest błąd w "Sam naprawiam":

Obrazek
s
szopal
Początkujący
Początkujący

Post autor: szopal »

Nie czujnik odpada, spalanie mam na poziomie około 7.2l LPG/100km Przy jeździe 75% trasa, 25% miasto.
No dziwna sprawa ogólnie. Ogólnie to odkąd przestał brać tyle oleju to też mniej i krócej klekocze(wcześniej klekotał tak z 3-4 minuty po rannym odpaleniu a teraz 5-10sek). Komp podłączany i są 2 błędy które muszą być - od sondy lambda (ze względu na jej odłączenie podczas pracy na LPG) oraz błąd dotyczący przepustnicy - ze względu na zrobioną w niej przez mechanika modyfikację - dziurkę - żeby auto nie gasło podczas skrętu lub podczas włączonej klimy na wolnych obrotach.
l
lukasz87NS
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lukasz87NS »

[quote=""krzychu20""][quote=""bazi""]

[quote=""krzychu20""]Należałoby sprawdzić czujnik spalania stukowego- skanowanie vagiem moze pokazać uszkodzenie.[/quote]
w 1.0 nie ma czujnika spalania stukowego[/quote]

Ale autor w pierwszym poście tematu pisze, że sprawa dotyczy silnika 1.4 ;)
W gwoli ścisłości silnik 1.0 ma czujnik spalania stukowego ;)

bazi na to wygląda, że błąd, bo widziałem czujnik w silnikach 1.0, ponadto zrzut z ETKI:

Obrazek[/quote]

Jeżeli chodzi o mnie to jest polo 1.0 tylko ze miało zmieniany ( przed zakupem ) silnik na 1.4

Nie wiem czym może być to spowodowane ze tak mi "wyrczy", tak jak pisałem czasami i to tylko pod górę jak jadę i żyłuje auto, olej sprawdzam systematycznie i nie ubywa nic - takie mam wrażenie. Raz mi się zdarzyło ze mi wyrczał na 5 jak wyjechałem po górę, zjeżdżając włączyłem 5 i wyryczał ale jak zrobiłem redukcje do 4 to już było ok.

Po prostu już nie wiem co się z tym autem dzieje ....
l
lukasz87NS
Raczkujący
Raczkujący

Panowie

Byłem na przeglądzie auta i nic a nic mi nie wykryli. Wszystko ma być ok.
Jechałem wczoraj z Nowego Sącza do Krakowa przez Gdów czyli teren górzysty i przy jednej górze - dość ostrej mu przy dużych obrotach się tłukł. I nie wiem czy to może iść od silnika i taki "efekt "daje w rurze czy czym może być to spowodowane.
A to było na trzecim biegu i przy dużych obrotach - i mam wrażenie jakby później śmierdziało paliwem. (Ten sam problem co wcześniej ale chce go spróbować inaczej opisać). Ostatni odcinek wydechu wymieniłem, w aucie nie ma katalizatora to może tym to jest spowodowane ?
Na przeglądzie gościu mówił że silnik suchy że nic nie ucieka ani na dole ani u góry (a ja szedłem w zaparte bo na obudowie filtru powietrza były plamy oleju - ale on mówi ze to nie z silnika bo wszędzie sucho).

Macie jakiś pomysł co to może się dziać ? jak to sprawdzić ? bo jak jadę do mechanika to na pierwszy rzut oka jest ok silnik chodzi cicho i równo. Jak mówię to tłuczenie pojawia się tylko przy wyjeździe pod dość strome góry w innych przypadkach jest ok. Może problem nie leży w silniku tylko w sprzęgle albo skrzyni biegów ?

p.s od momentu jak założyłem ten temat to mi nie ubyło oleju.
s
szopal
Początkujący
Początkujący

Post autor: szopal »

[quote=""lukasz87NS""]Panowie

Na przeglądzie gościu mówił że silnik suchy że nic nie ucieka ani na dole ani u góry (a ja szedłem w zaparte bo na obudowie filtru powietrza były plamy oleju - ale on mówi ze to nie z silnika bo wszędzie sucho).
[/quote]

Jeśli w filtrze powietrza masz ślady oleju to prawdopodobnie z odmy Ci wydmuchuje. Może odme warto przeczyścić?
Awatar użytkownika
bazi

Post autor: bazi »

W filtrze beda slady oleju, to normalne. Ile tego oleju tam jest ?
l
lukasz87NS
Raczkujący
Raczkujący

Co to jest ta odma i jak to można wymienić? kupić nowe czy wystarczy wyczyścić.

A ile oleju w filtrze ? hmmm parę kropel, coś a'la mała warstwa kurzu. Ale nie w całym filtrze tylko jego lewej stronie na obszarze 5 - 7 cm kwadratowych.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

odma to odpowietrzenie bloku silnika
nie wymienia się tylko czyści
przewód gumowy idzie z tyłu silnika do pokrywy zaworów (ale nie zawsze) i do dolotu lub puszki filtra powietrza
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”