[6n2] Szyba pasażera - co zrobić ??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

[6n2] Szyba pasażera - co zrobić ??

Post autor: Klimator »

Witam
Mam pytanko co zrobić aby szyba pasażera w odsuwanej wersji na korbkę ( bez elektryki ) nie piszczała ?? ;].
Mówiąc krótko jak odsuwam szybę to piszczy;]
Polo 6n2 1.4 MPI 2001 benz + gaz
Obrazek
n
noname
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: noname »

No to się szykuje rozebranie panela na drzwiach i zlokalizowanie źródła piszczenia. Pewnie zabrudzona jakaś prowadnica bo korby ani uszczelek o to raczej nie podejrzewałbym. Ściągnąć panel jest łatwo, gorzej już z delikatnym odsłonięciem tej piankowej maty bo można ją podrzeć przy odrobinie nieuwagi. Mam identycznego i mój typ tak nie ma;)

---
edit: patrzyłem w weekend przy okazji innej roboty do wnętrza drzwi i tam jest taka metalowa prowadnica po której chodzi plastikowy uchwyt szyby. to pewnie to będzie piszczało. Trzebaby przesmarować i zapewne pomoże.
Awatar użytkownika
marbed
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: marbed »

Ja bym tego nie smarował. Gdy dostanie się brud do smaru wtedy dopiero będzie piszczeć .... Proponowałbym WD40 żeby oczyścić prowadnicę i plastikowy ślizgacz. Ewentualnie sprawdzenie czy nie ma luzów na prowadnicy. Jeśli luzy są trzeba się zastanowić nad wymianą uchwytu prowadnicy ... Mam tez korbki w drzwiach (analog hehehe) i po jednej tronie od strony pasażera też mi szyba piszczy. Nie mocno może ale jednak. Tez rozbierałem drzwi i dłubałem przy prowadnicach. Ogólnie udawało mi się na krótko zniwelować pisk. Myślę że na dłuższą metę pozostaje wymiana na nowy mechanizm prowadzenia szyby.
VW Polo 6N2 2001 3D 1,0 MPI Edition White
VW Passat B5 1999 1,6
Awatar użytkownika
polokolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: polokolo »

posmaruj posmaruj
jak tylko wyczyścisz to się powyciera i nic z tego nie będzie
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”