Mam w swoim Polo 6R radio RCD 210 i cztery fabryczne głośniki (syczki i przednie dzwi).
Jak dla mnie gra to beznadziejnie (już na 50% głośności często zdarza się że głośniki charczą) , nie wspominając już o braku gniazda USB lub karty pamięci w radiu..
Widziałem gdzieś na forach, że ludzie nie wstawiali nowych syczków w miejsce fabrycznych tylko dorabiali słupki. Czy to jest konieczne? Fabryczne są jakieś małe i inne? (na marginesie to ta siatka/maskownica syczków mogłaby być bardziej podziurawiona)
Z tego co wyczytałem to w przednich i tylnych drzwiach są głośniki 165mm, tak?
Co doradzanie na początek zmienić? Zestaw głośników czy radio (na np. RCD 310)? / nie mam rozeznania czy będzie różnica przy zmianie samego radia
Na razie nie mam funduszy aby zmienić wszystko na raz.
Mialem w golfie iv porownanie między tym jak te same głośniki grały na beta iv a gammie v. Na gammie mialem granie jak na koncercie a na becie dzwiek był taki hmm płaski, bez głębi
[quote=""kamil_WWL""]No wiesz... chyba nie koniecznie.
Np. głośniki komputerowe z najwyższej półki mogą grać beznadziejnie na słabej karcie dźwiękowej[/quote]
jeżeli byłoby słabe radio to objawy zaobserwowaliśmy takie:
[quote=""Wojciechus""]Mialem w golfie iv porownanie między tym jak te same głośniki grały na beta iv a gammie v. Na gammie mialem granie jak na koncercie a na becie dzwiek był taki hmm płaski, bez głębi[/quote]
Pewnie na becie ciszej grały dodatkowo.
dla 6R chyba radia produkuje Blaupunkt (niech ktoś potwierdzi, bo tak słyszałem a jak jest faktycznie...), a objaw 50% mocy radia a głośniki charczą wskazuje właśnie na nie
kamil_WWL Pewnie charczenie pojawiło się z czasem?
Było 6N jest 6R /// mp3432 "Nie mam systemu w wersji PL, a jednak jakoś to nie przeszkadza pisać poprawnie."
Trudno ocenic czy ciszej bo w gammie v regulacja jest cyfrowa a w becie analogowa. Ale jakość odtwarzaniabyla odczuwalna nawet dla mojego laickiego ucha.
[quote=""Mark""][quote=""kamil_WWL""]No wiesz... chyba nie koniecznie.
Np. głośniki komputerowe z najwyższej półki mogą grać beznadziejnie na słabej karcie dźwiękowej[/quote]
jeżeli byłoby słabe radio to objawy zaobserwowaliśmy takie:
[quote=""Wojciechus""]Mialem w golfie iv porownanie między tym jak te same głośniki grały na beta iv a gammie v. Na gammie mialem granie jak na koncercie a na becie dzwiek był taki hmm płaski, bez głębi[/quote]
Pewnie na becie ciszej grały dodatkowo.
dla 6R chyba radia produkuje Blaupunkt (niech ktoś potwierdzi, bo tak słyszałem a jak jest faktycznie...), a objaw 50% mocy radia a głośniki charczą wskazuje właśnie na nie
kamil_WWL Pewnie charczenie pojawiło się z czasem?[/quote]
To charczenie jest przy kawałkach z większym basem i wysoką jakością mp3...
Ale odczepmy sie juz od tego charczenia, bo nawet jakby nie charczały to i tak beznadziejnie grają...
Czy jest sens wymieniać głośniki?
Czy może lepiej najpierw zainwestować w radio 310 lub 510, a dopiero potem myśleć o głośnikach?
Takie standardowe tweetery dostępne na allegro bez problemu zamontuje w 6R?
Jeszcze jedno.. wiecie może czy radio 310 ma usb na kablu?
uff.. sporo tych pytań do was mam, ale podobno kto pyta, nie błądzi:)
witam ja w moim polo mam radio rcd 310 tez mnie drażniło jak glosniki harczały czy buczały jak koledzy pisali ja mialem na to lekarstwo w postaci pianki takiej jak jest pod panele cienkiej białej przykleiłem ja wewnwtrz drzwi w samochodzie cos jakby wygluszenie i powiem rozwiazanie milo byc niby tylko na chwile ale pomoglo wogole teraz chodzi zupelnie inaczej tak ze moze sproboj cos takiego narazie zrobic a potem sie zastanow nad wymiana radia czy głosników
[quote=""Mark""][quote=""kamil_WWL""]Jeszcze jedno.. wiecie może czy radio 310 ma usb na kablu?[/quote]
[quote=""kamil_WWL""] radio 310 lub 510[/quote]
to 4 radia: RCD 310, RNS 310, RCD 510, RNS 510 o różnych specyfikacjach[/quote]
Kazde zwykle radio nie wazne czy "mojsfet" czy 4x50 czy 4x60... na 12V bedzie mialo max ok. 14-15W mocy znamionowej.
Podpiecie pod dobrego wzmaka z przetwornica zdecydowanie poprawia akustyke nawet jak sa to zwykle glosniki i wytlumione
Zmień radio na rns510 ja tak zrobiłem (koszt około 1500-2000 ) , zmień też głośniki np. na Hertz dks 165 ja też tak zrobiłem (koszt 220 zł) wrażenia bezcenne viewtopic.php?f=34&t=12591
[quote=""brayanpolo""]Zmień radio na rns510 ja tak zrobiłem (koszt około 1500-2000 ) , zmień też głośniki np. na Hertz dks 165 ja też tak zrobiłem (koszt 220 zł) wrażenia bezcenne http://vwpoloklub.pl/forum/viewtopic.php?f=34&t=12591[/quote]
A czy w RNS510 można wgrać np. AutoMape? Zalezy mi na aktualności nawigacji...