[9n] check engine i sonda lambda

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kaleid
Newbie
Newbie

[9n] check engine i sonda lambda

Post autor: kaleid »

Witam na początku wszystkich serdecznie.

Mam od niedawna oto taki problem:

Zaczeła mi sie palić kontrolka check engine,pojechalem więc na komputer i okazało się że jest padnięta Sonda Lambda Regulacyjna,chciałem odrazu wymiecić ale okazało się że kosztuje ona ok 500zł!!! Załamałem się,dzwoniłem po róznych serwisach sklepach i wsędzie mówią to samo że niby żaden zamiennik czy uniwersalna sonda nie pasuje tylko NGK.Czy to prawda,nic sie nie da z tym zrobić tylko oryginał?? Z góry dziękuje za pomoc.

Moje Polo:
1.4 16V(kod silnika BBY) 2002r.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ktoś ci wciska ściemę, można stosować inne sondy trzeba tylko dobrać odpowiednią, ja założyłem kiedyś Magneti Marelli taką którą montuje się we fiatach i działała spoko.
Zmień mechanika tyle ci powiem, czasem warto troszkę dalej pojeździć i poszukać dobrych fachowców.
Niestety niektórzy "spece" omijają takie problemy bo im się zwyczajnie nie chce podjąć zadania.
Dobry elektromechanik doradzi ci co z tym fantem zrobić i jaki zamiennik dobrać.
Jeśli już się okaże, że jakaś inna sonda nie chce podejść to jedź na szrota i kup używaną.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

a ja powiem tak : oczywiście nowa sonda kosztuje 500zł, ale zastanów się ile jeździsz autem. Jeśli dużo i przez martwą sondę odczuwasz bardzo większe zużycie paliwa to czas ją wymienić. Jak auto więcej stoi jak jeździ to nie ma sensu ;)
k
kaleid
Newbie
Newbie

Post autor: kaleid »

Niestety kolejne poszukiwania nic nie dały,bylem w kolejnych warsztatach i nic,wszędzie twierdzą że nie ma zamiennika. Mam cały Gdansk przeszukać? Jeżdzę dużo, poza tym nie lubie jak coś nie gra. Czy naprawde nikt nie wymieniał Sondy Lambda w tym modelu??
w
wiro
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wiro »

[quote=""kaleid""]Niestety kolejne poszukiwania nic nie dały,bylem w kolejnych warsztatach i nic,wszędzie twierdzą że nie ma zamiennika. Mam cały Gdansk przeszukać? Jeżdzę dużo, poza tym nie lubie jak coś nie gra. Czy naprawde nikt nie wymieniał Sondy Lambda w tym modelu??[/quote]

Witam.Miałem dokładnie taki sam problem.Silnik BBY 2003 rok.
Poszukaj sondy do Fabii 1,4 16 V numery części są dokładnie takie same ale że część jest do Fabii to jest jakieś 200 zł tańsza. Nie proponowałbym Ci zamiennika bo lampka od sondy będzie sie palic non stop.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”