[9n] Kotrolka klocków - świeci non stop.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pablojablo
Newbie
Newbie

[9n] Kotrolka klocków - świeci non stop.

Post autor: pablojablo »

Witam
Mam polo 9N z 2002r 5d 1,4 TDi.
Opisze mój problem po krótce. Od jakiegoś czasu świeci mi kontrolka zużycia klocków. Myślałem że są klocki zużyte i to dlatego.
Zajrzałem więc do nich i ku mojemu zdziwieniu klocki są w jak najlepszym porządku. Wziąłem więc miernik do ręki i obmierzyłem co się dało.
Czujnik zużycia klocków zarówno z przodu jak i z tyłu działa prawidłowo - jest zwarty tzn pomiędzy jednym kablem a drugim jest zwarcie.
Różnica pojawia się od strony auta. Na tylnim kole do czujnika zużycia dochodzą dwa kable. Po przekręceniu stacyjki na jednym jest +12V a na drugim masa (zwarty do masy).
Z przodu jest drobna różnica na jednym jest +12V a na drugim rezystancja rzędu 2k ohm. Domyślam się że któryś kabel idący do czujników zużycia klocków działa nieprawidłowo.
Może wie ktoś jak powinna wyglądać sprawa tzn który czujnik zużycia działa prawidłowo? Może zna ktoś przyczynę świecenia się tej kontrolki od klocków. Dodam jeszcze że są chwile kiedy ta kontrolka zgaśnie na chwile ale po minucie - dwóch od nowa się świeci.
Jak działa kabel od czujnika zużycia. Ten plusowy ma widzieć masę żeby kontrolka się nie świeciła czy ten masowy ma widzieć plusa?
Proszę o pomoc.
w
woju
Newbie
Newbie

Post autor: woju »

Witam,

Mam polo 9N 1.2 12V z 2002 r. i mam taki sam problem. Kontrolka świeci się czasami od razu po uruchomieniu lub zapala się czasem sama w czasie jazdy. Przednie klocki oraz czujnik były sprawdzane i są dobre. Z tyłu mam bębny. One też mają jakiś czujnik? Tyłu nie sprawdzałem. Macie może jakieś rozwiązanie?

Dzięki

Woju
s
sokar
Początkujący
Początkujący

Post autor: sokar »

Mam ten sam problem co i wy. Jak sobie poradziliście z nim napiszcie co i jak zrobić?
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Ja tez miałem kiedyś ten problem. Nawet zmostkowanie przewodów nie pomagało. U mnie problem tkwił w kostce przy liczniku(nie łączyła) a odkryłem to zupełnie przypadkowo.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
f
franc28
Newbie
Newbie

Post autor: franc28 »

Witam wszystkich ,mam polo z 2002 roku 9n 1,4 TDI .
Mam problem a mianowicie po włączeniu swiateł ( do jazdy ) zapala mi się kontrolka informująca mnie że jest włączone światło przeciwmgielne ,jednak że po jakimś czasie jazdy kontrolka sama gaśnie na tablicy , Macie może jakieś rozwiązanie?
pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
rege24
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rege24 »

Witajcie! Mam problem tej samej natury, mianowicie czasami częściej a czasami rzadziej zapala mi się kontrolka klocków w 2002 1.4tdi. Mechanik i elektryk powiedzieli mi że problem jest głębiej, gdzieś w splocie kabli znajdujących się w aucie (gdzie dokładnie nie wiem!!!), powiedzieli że szkoda było by pruć wiązki kabli aby dociekać problemu :/ no i też tak zostałem z ręką w nocniku! Pozdrowionka
Pan Bóg stworzył VW, bo wiedział co to prawdziwe piękno :D
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Już kiedyś pisalem o tym. U mnie problemem byl zimny lut w liczniku a dokladniej na którymś pinie przy kostce przylączeniowej do licznika, choć to nie oznacza że u Ciebie tak jest.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”