Siema.zakupilem polo 6n i myslalem ze tak glosno chodzi bo dziura jest w tlumiku,a na kanale okazalo sie ze katalizator zostal wyciety.I wiec wiaze sie moje pytanie,co wstawic by chodzilo ciszej??Pozdrawiam
Co do rady poprzednika to nie wiem bo nie próbowałem, ale strumienice sobie odpuść bo strasznie jest głośno wtedy, rura zamiast kata - też jest głośno (dokładnie ostatni tłumik wtedy głośno hałasuje). Ja dzisiaj założyłem uniwersalny kat firmy Bosal, koszt 370zł + montaż. Na pewno nie jest tak skuteczny jak kat oryginalny, ale jest duuużo ciszej, szczególnie w zakresie 3 tyś obrotów w których to u mnie występowało straszne metaliczne tłuczenie. Jeśli bardzo Ci przeszkadza głośny wydech spowodowany brakiem katalizatora, to warto zainwestować, chociaż jest to spory wydatek który trzeba przemyśleć.
Pozdro
[quote=""Rafals""]ale strumienice sobie odpuść bo strasznie jest głośno wtedy[/quote]
Nie zgodzę się z Tobą, mam strumienicę zamiast katalizatora i wcale nie jest głośno. Jeszcze musimy sprecyzować co to znaczy głośno, bo jeśli ktoś nie chce słyszeć w ogóle silnika itd. to się zgodze że auto jest głośniejsze przy strumiennicy, ale jeśli ciekawszy pomruk CI nie przeszkadza to śmiało możesz sobie zakładać. Przy dłuższych trasach nie jest uciążliwe... Pozdro
Aaa o tą obudowę ci chodziło. Ona jest po to, zeby choć troche chronic kata przez uszkodzeniem np. o krawężnik(bo to jest ceramika w środku i zwyczajnie może się oberwać). Przyspawana jest do kata więc jest raczej niedemontowalna. Tłumik nie potrzebuje takiego firewalla