[9n]upływ prądu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mario23
Raczkujący
Raczkujący

[9n]upływ prądu

Post autor: mario23 »

wymieniłem żarówki podświetlania wnętrza na ledy, i tu pojawia się problem po zamknięciu drzwi nie gasną tylko przygasają i świecą na mniej więcej na 30%. wcześniej było ok. na zwykłych żarówkach, wszystko jest ok. gdyby nie to że szybko mi rozładowuje się akumulator to bym to olał.
Jakieś pomysły na rozwiązanie problemu ?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

najprostsze rozwiązanie?
włóż zwykłe żarówki...

jeśli dobrze kojarzę to 9n wymaga żarówek led pod instalację CAN - nie wiem czym się różnią, nigdy mnie to jakoś specjalnie nie interesowało
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,tak jak kolega napisał wyżej,skoro nie gasną musisz je wymienić na ledy pod can-a,różnią się tym że posiadają rezystor który powoduje obciążenie dla instalacji podobne do żarówki.
Jeśli chodzi o rozładowanie aku,to bym się nie obawiał,bo przez noc 2-3 lekko żarzące się ledy nie rozładują ci akumulatora,pobór prądu przez nie jest znikomy.
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

aku si enei rozladuje z teog powodu ze to lekko swieci. JElsi zalozysz zwykla zarowke i podpeniesz amperomeirz to sie przkeonasz ze mimo z ezarowka nie swieci to prad przez nia minimalny wlasnie plynie. Tak to jest juz jak jest uklad sciemniacza.
m
mario23
Raczkujący
Raczkujący

aha czyli taki urok tego ustrojstwa, tylko problem też jest taki że te diody świecą nawet po wyjęciu bezpiecznika podświetlania wnętrza. tak na około 30% mocy, zastanawiam się czy to nie moduł. mierzyłem go teraz upływ prądu to waha się 0.03/0.04 A. A jak auto nie jest regularnie używane to akumulator pada.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

A może problem masz w aku. Zmierzyłeś pobór prądu na zamkniętym aucie po odczekaniu 5 min na uśpienie modułów.
Lenistwo drogą do postępu
m
mario23
Raczkujący
Raczkujący

aku mam w porządku , wiem co mówię :) ponieważ pracuję z akumulatorami. tak jak pisałem po uśpieniu auta pobór jest 0,04 A dowcip robi mi radio jak mie zdejmę panelu pobór mam 0,13A i chyba to jest problem. muszę zdejmować po skończonej jeździe panel radia.
f
franz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: franz »

Jakie to radio? Spróbuj na inne podmienić i zobaczyć czy też ciągnie prąd. Radio wyłączone powinno pobierać bardzo niewielkie ilości prądu wyłącznie do podtrzymania pamięci.
Chyba że masz radio podłączone na stałe do zasilania, a nie przez stacyjkę
Obrazek
Ślesin 2015 (86C Coupe Fox LA5Y) - 2 miejsce - najniższe 86C/2F
Ślesin 2016
Ślesin 2017 (86C Coupe Fox LY3D ABU)
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

tak radia niektore tak maja. Np pionki maaj nawet tak ze mozesz sobei sciagnac panel a i tak pradu bedzi epobierac ze 100 mA.

Co do diody to tak jak pisalem wstawisz ponownie zarowke to amperomierzem tez wykryjesz ze troszke przez ta zarowke idzie pradu. uklad sciemniacza i sterowania ta lampka nie jest taki ze jest jakis wylacznik ktory calkowicie otwiera obwod pradowy.
0/03 czy 0.04 uplywnosci to standard a nawet dobry wynik w obecnych czasach.
m
mario23
Raczkujący
Raczkujący

ja mam właśnie pioneer'a i po wszystkich próbach mam pobór przy radiu z panelem : 130mA , bez panelu 40mA , jak wyjmę bezpiecznik od radia pobór prądu mam 15mA. jeżeli te ledy świecą nawet po zamknięciu to myśle że nie biorą więcej niż 5mA .
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Pewnie radyjko podłączone bez logiki zapłonu tzn można włączyć bez kluczyka w stacyjce. Niestety niektóre radia cały czas ,mimo wyłączenia, mają aktywny wzmacniacz i to on generuje taki pobór prądu.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Tal mario tez tak mialem. Dlatego tez musialem na tym radyjku zrezygnowac z dzialania radia caly czas tylko z kluczykiem w stacyjce. A sie przyzwyczailem do JVC ze tam nie bylo z tym problemu.
m
mario23
Raczkujący
Raczkujący

u mnie działa cały czas, i mam tak od początku , choć jest opcja że ma usterkę to radio, bo kiedyś miałem tak że z niego poszedł dym, potem nie działało , ale nie miałem czasu oddać do serwisu , w końcu samo jakimś cudem powoli zaczęło normalnie działać i zastanawiam się czy to nie było przyczyną , trzymam auto w garażu, na ogrodzonej posesji więc nawet nie zdejmuję panelu. ale teraz będę musiał ;) z tego co słyszałem alpine ma jedne z większych poborów mocy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”