Garbate Derby '82 - kolejna aktualizacja :P

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
PeroG40
Początkujący
Początkujący

Post autor: PeroG40 »

sprawdz sonde lamda wspawaj nowy gwint stego co kojarz tego derby to tam bedzie problem z mocą 3f
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: garbatymarcin »

PeroG40, mógłbyś nieco bardziej rozwinąć swoją myśl? Wiesz coś na temat tego silnika?
Było: 1302 \'71, 86c \'87, 6n \'97
Jest]Derby 86c \'82[/url], CG9 \'00
Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: ko zack »

dzieje sie cos ?? :)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

na fb widziałem że wylądowywało w garażu burczyka i ogarnia się elektryka
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Zostało ogarnięte tego samego dnia ;) Trzeba jeszcze kable pochować i poskładać deskę.

Ogólnie, przez te kilka miesięcy trochę się pozmieniało, ale nie mogę się zebrać i dokończyć wpis, co niestety będzie miało miejsce najwcześniej w poniedziałek...
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Czas na nadgonienie paru miesięcy ;)

24.05.15 - Spot PKP w Bonarka City Center

Jak co niedzielę, mieliśmy spot w Krakowie, a że było jeszcze nieco chłodnawo, to spotkaliśmy się na parkingu podziemnym w Bonarce. Obecni byli Kubrick, Franz, Darek i Prezes_Kołodziej.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

25.05 - 04.06.15 - Przygotowania na Zlot

Rozbiórka zaczęła się w poniedziałek, wyleciała przepustnica, przepływomierz, pompa z serwem, pedały, zawieszenie, półosie oraz przewody hamulcowe. Udało się w końcu położyć większą część przewodów hamulcowych, razem z korektorem siły hamowania.
Widać także, w jakim stanie były szczęki jednego z hamulców, jeden z klocków na przodzie też praktycznie nie istniał.
Położyłem kolejne przewody, do tyłu, a także zacząłem składać zawieszenie.
Przyszły mi także przewody elastyczne w oplocie, całkiem fajna rzecz, nie obyło się jednak bez zgrzytu, na szybkości potrzebowałem kupić śruby przelotowe do tylnych zacisków, na szczęście Fox poratował. Z pomocą znajomego, który wymienił mi łożysko w jednej z kolumn, oraz pomógł składać auto na godziny przed wyjazdem, udało się pojechać na zlot ;)
Zamontowane zostały: nowe przewody hamulcowe sztywne oraz elastyczne w oplocie, regenerowane zaciski VWII z przodu oraz z bory/golfa mk4 z tyłu, tarcze Mikoda GT Red, klocki Textar i Mikoda, korektory siły hamowania, tłumik układu kierowniczego, zawias ST Suspension -60/-40 zbity na -50, elementy zawieszenia zostały wymienione na nowe bądź wypiaskowane i pomalowane, a także kółka RSL Mohag od Kondzia, z pseudopolerowanym rantem i rotorem w kolor, obute w Nankangi 175/60/13
Auto fajnie usiadło, co można zobaczyć na zdjęciach ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

4.06-7.06.15 - Zlot w Ślesinie

Ślesin, Ślesin i po Ślesinie. Zabawa przednia, czekam na następny zlot z Polo Klub Polska ;)
Auto udało się skończyć na godziny przed planowanym wyjazdem, głównie dzięki pomocy Michał Ghany i jego MGHGarage. Na chwilę obecną Derbiak ma nieco wyższy tyłek, jako że tylne zawieszenie okazało się być nieco za miękkie, i opona ocierała o rant nadkola, jest już sposób by to ogarnąć ;)

Obrazek Obrazek

21.06.15 - Spot PKP pod Kraków Plaza

Kolejny spot, trochę mało polówek, ale parę osób przyjechało dupowozami. Obecni: Franz, Prezes_Kołodziej, Kaśka i Kubrick

Przy okazji, Derbiak w końcu został przerejestrowany ;)

Obrazek Obrazek

8.07 - 9.07.15 - Działamy z frontem Derby

Jak parę osób wie, na zlocie odebrałem maskę z listą do frontu Derby, mam więc już kompletny ładny przód ;) Czas więc coś podziałać, podjechałem do kumpla, który mi okleił maskę na czarny połysk, następnego dnia założyłem grill i nowe lampy. Przykleiłem też listwę. Maska się odróżnia, ponieważ nie miałem jak zamocować tej listwy do starej maski, a skoro by się owa maska odróżniała, to czemu by nie? Rozwiązanie tymczasowe, i nawet mi siadło.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

10.07.15 - Myślenickie Klasyki Nocą

Mała wycieczka do Myślenic na spotkanie z innymi właścicielami klasyków. Po powrocie spotkaliśmy z Frankiem naszego znajomego z Krakowskich Klasyków Nocą, niejakiego Dzidzię od Jetty mk1.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

11.07.15 - Wash It Day: KKN i Kuro Detailing

Czas nastąpił na choć lekką poprawę zewnętrznego wizerunku auta, tym razem, pod tytułem lakier. W ruch poszła piana aktywna, szampon, glinka, cleaner, ultimate compound i wosk. Auto teraz prezentuje się nieco lepiej ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

5.08.15 - Naprawa ramek reflektorów

Zebrałem się w końcu, aby podjechać do MGHgarage. Chciałem pospawać ramki reflektorów w pasie przednim, które kiedyś zostały nacięte, by przeprowadzić parę kabelków. Michał ramki pospawał, oczyścił i prysnął podkładem. W końcu lampy się (tak bardzo) nie trzęsą!
Zostały też założone gumy wydechów, ale niestety nie zrobiłem fotek....

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

15.08.15 - Wiązka elektryczna pod deską

Wymiana starej wiązki elektrycznej u Bruczyka. Zamontowana była rzeźba z 2f, i to grubo porzeźbiona. Bardzo gruba rzeźba, cieszę się, że mi się to nie zwarło, nie zapaliło... W końcu oryginalne przełączniki działają, pozycja mi się świeci wtedy kiedy powinna, stop też jest, wsteczny zatrybi, jak się wymieni czujnik w skrzyni.

Na dniach wrzucę fotki z poskładanego tymczasowo wnętrza, gdzie jest już oryginalny przełącznik migaczy i wycieraczek, trzeba jeszcze do końca ogarnąć kabelkologię, radio, i założyć kieszenie pod deskę.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

16.08.2015 - Spot PKP

Cotygodniowy spot PKP w Krakowie. Zawitał nowy kolega Arek ze swoim Foxem. Podobno od stycznia zrobił nim 50.000 km co jest naprawdę ogromnym przebiegiem, zwłaszcza, że ma podobno cięte sprężyny...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

To by było na tyle, co i na przodzie w dzisiejszym odcinku, na dniach wrzucę kilka fotek nowych fantów ;) A kilka ich mam... ;)
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Sprawdziłem VIN bezpośrednio u producenta i dowiedziałem się kilku ciekawych dla mnie rzeczy. Mianowicie oryginalnie była to wersja CL z silnikiem 895ccm, z czarną deską i fotelami w czarną szachownicę. Data zjazdu z linii montażowej to 11 kwietnia 1982, a 22 kwietnia został dostarczony odbiorcy na terenie Niemiec. Kolor dostał LA3A Marsrot.

Najwyraźniej ktoś kiedyś zmienił znaczek, bo o wnętrzu i silniku to już nie będę mówić ;)
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

Kurde , ładnie wyciągnąłeś ten lakier! Ogólnie derbiacz ma potencjał a widze ze nie ma oszczędzania:)
Awatar użytkownika
PaY
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: PaY »

Cieszę się, że auto trafiło w dobre ręce.... Gdyby nie sytuacja finansowa auto nadal by stało u mnie w garażu czekając na odbudowę....

Życzę Ci wszystkiego dobrego w dalszych pracach nad autem.
[size=12px]I miejsce megarowerek[/b]
II miejsce turniej siatkówki
Ślesin 2011]I miejsce megarowerek[/b]
III miejsce Plac Manewrowy
Wyróżnienie]
Derby na PJ
[img]http://
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

korzenio, coś tam się udało podziałać, amatorsko co prawda, ale efekt faktycznie jest, dużo dał cleaner i UC od Meg'sa. Oczywiście, profesjonalista wyciągnął by lepiej, ale chciałem sam spróbować swoich sił, chłopaki z Kuro Detailingu użyczyli sprzętu i poradzili co i jak.

PaY, dzięki ;) Cóż, sam jakiś większych finansów nie mam, ale staram się działać z tym co mam. W planach jest parę modów, pewną chaotycznie streszczoną wersję będę umieszczać w pierwszym poście ;)

I chyba już wiem, kto zmienił znaczek z wersji CL na GL.... ;P
Awatar użytkownika
PaY
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: PaY »

Jak widzę ostatnie zdjęcie u mnie na fb to na klapie jest oznaczenie CL. Co do deski rozdzielczej to byla wymieniana na którymś zlocie w ślesinie bo była koncepcja na brązowe wnetrze. Z ciężkim sercem sprzedałem tego derbiaka bo miał to coś w sobie....
[size=12px]I miejsce megarowerek[/b]
II miejsce turniej siatkówki
Ślesin 2011]I miejsce megarowerek[/b]
III miejsce Plac Manewrowy
Wyróżnienie]
Derby na PJ
[img]http://
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Znowu nadgonię kilka miesięcy. Muszę sobie w końcu wyrobić jakąś systematyczność, bo choć powoli, to jednak czasem coś się dzieje, co chyba widać po wielkości wpisu ;)

16.10.15 - Wymiana termostatu

Nie byłbym sobą, gdybym nie zrobił małych zakupów, i nie rozgrzebał pół silnika w deszczu. Termostat był do wymiany, razem z obudową, więc kupiłem odpowiednie cześci, i zabrałem się do roboty. Przy okazji wymieniłem przekaźnik od wycieraczek, susząc pozostałe, oraz je przeniosłem. Może już nie będą moknąć. Auto poskładane i odpowietrzone zostało po 4h od rozpoczęcia, i udało się, ogłaszam sukces, nic nie się nie zje*ało. Chyba. Albo jeszcze. Kto wie. Jakby nie patrzeć, udało się potem objechać trasę Kraków - Łódź - Kraków bez zająknięcia, choć i tak się okazało, że auto wciążsię niedogrzewa, a obudowa cieknie. Zapomniałem uszczelnić silikonem...
Obrazek Obrazek

25.10.15 - Spot PKP

Kolejny spot Polo Klub Polska w Krakowie, razem z dwoma nowymi nabytkami w postaci dwóch dwaefek. Jedna całkiem zwyczajna, druga już trochę mniej.
Co ciekawe, każde auto na zdjęciu ma inny silnik, a więc od lewej idąc mamy: HZ, MH, AAV, PY G40 i 3F
Obrazek

6.1.16 - Spot PKP Małopolska/Śląsk w Olkuszu

Prawie noworoczna wycieczka do Olkusza na trochę spontaniczne spotkanie Polo Klub Polska
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

12.1.16 - Nowe fanty

Derby ładny ma widok, prawda? A widok będzie nie tylko na barwnie przyozdobioną ścianę nowego domku, ale także na na coś innego.
Obrazek

W nasze ręce wpadła także całkiem przyjemna kierownica CISA, jej średnica to około 32 cm. Jak widać będzie ona wymagała ponownego obszycia, a także adaptera do naby, ponieważ kierownica posiada 7 otworów montażowych, a ogólnodostępne naby tylko 6. Chcąc zrobić jak bozia nakazała, nie będzie żadnego druciarstwa, zostanie zlecone wykonanie adaptera firmie CNC.
Obrazek Obrazek

Oczy będzie prawdopodobnie cieszyć także konsola FOHA, jakkolwiek jej montaż nie jest jeszcze przesądzony. Mam tutaj asymetryczną konsolę środkową, przeznaczoną specjalnie do modelu 86c.
Obrazek Obrazek

Mamy więc konsolę środkową, a w niej znajdą swój nowy dom wskaźniki VDO. Voltomierz, a także wskaźnik temperatury i ciśnienia oleju. W komplecie oczywiście z ramką, choć skoro montaż konsoli nie jest pewny, może jakoś inaczej je zamontuję....?

Miło będzie także czasem za coś chwycić, zwłaszcza wysiadając z auta. Mamy więc do dyspozycji oryginalne klamki VW, pokryte chromem. I jest to oryginalny chrom, a nie zamienniki, czy pochromowane po zakupie. Te klamki są fabryczne, prawdopodobnie z Golfa bądź Passata. Z tych dwóch kompletów wybierzemy najlepszą parę. Druga para została zaklepana przez Ko Zacka, więc niestety... ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

Skoro już wysiedliśmy, czas spojrzeć pod maskę. Tam zobaczymy jedną z pokryw zaworów Motorsport na 3 śruby druga jest też zaklepana przez Ko Zacka. Jeszcze nie mam pomysłu, jak ją pomalować, może wy macie jakąś propozycję? Ale serio, nie mam pomysłu, pomóżcie...
Obrazek Obrazek

Koła to jeden z ważniejszych elementów samochodu, często to decydujący czynnik o tym, jak auto będzie odbierane. Niestety, nowych kół jeszcze nie mam, są w planach. W międzyczasie obok nich zawita jeden z kompletów chlapaczy. A co, obniżmy wizualnie auto ;) Komplet po lewej to oryginalne i dedykowane wyroby VOTEX, w tym jedna para do Polo 86c, a druga zdaje się jest do Passata. Drugi komplet, z prawej, to zamienniki dostępne na alledrogo po 20 zł za parę.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

18.1.2016 - Wizyta na Śląsku

Mała wizyta u Bruczyka, który trochę pomógł, ale i ja pomogłem. Przy okazji też umyłem auto ;)
Kolejne fanty powoli w drodze, ze względu jednak na kwestie ode mnie niezależne, ich montaż będzie raczej na przyszły sezon.
Polo Classic jest własnością Kamaza, i jest to chyba jedno z pierwszych zdjęć tego auta na forum :D
Obrazek Obrazek Obrazek

8.2.2016 - Faltdach

Nowy fant się pojawił, nie wiem jeszcze czy będę go montować. Z jednej strony trochę ingeruje się w konstrukcję auta, z drugiej zaś strony wiele osób mówi, że nic złego się nie dzieje. Cóż, może sam się niedługo przekonam
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

ale rupieci nazbierałeś ! :) A faltdach z jakiego auta jest?
Obrazek
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Kuba, inaczej tego się nazwać nie da :D A faltdach jest z tweengo, brakuje parę mocowań lotki, ale jakoś brakujące znajdę :)
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

27.02 - Walka z felgami
Czas się zająć felgami przed sezonem. Plan zakłada zmianę dotychczasowych trzynastek na jakieś sensowne felgi o 14 calach średnicy. Uznałem jednak, że moje Mohagi są niestety troszkę zaniedbane, postanowiłem je odświeżyć, więc felgi umyłem i zabrałem się odświeżenie rantu. Poniżej widać efekty. Jutro kontynuacja walki, ale podejrzewam, że będę musiał jeszcze trochę się pobawić grubszą gradacją, jeszcze widać wżery.

Po kolei: felga brudna, umyta, i po potraktowaniu rantu felgi papierem o gradacji 500.

Jutro ciąg dalszy, już się cieszę....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Derby”