Po zakupie porobiłem kilka rzeczy, które standardowo wykonuje się przy aucie. Przyszła kolej na zabezpieczenie podwozia przed czynnikami zewnętrznymi. Auto do tej pory jeździło w Niemczech, więc jest dobrze utrzymane, ale zdaje się że zima w naszym kraju może mieć dla niego zgubne skutki. Jaki jest najlepszy sposób zabezpieczenia przed korozją? Czy to prawda że jedynie profile zamknięte i nadkola się konserwuje, bo reszta, czyli cała podłoga jest uszczelniona silikonem? Co radzicie w tym temacie?
Z góry dziękuję za wskazówki.
ja konserwuje podwozie preparatem Boll, 3-4 puszki ci wystarczą,(najlepiej jest to robić przy pomocy ciśnienia sprężonego powietrza tak jak w warsztacie mają, i końcówkę dokupić aby zrobić z tego "spray", koniecznie trzeba ściągnąć osłony plastikowe z nadkoli, oraz wlewać preparat do konserwacji profili zamkniętych w otwory techniczne w podwoziu jak i w klapie tylnej czy drzwiach o ile możliwe.
Obadać i zakonserwować pasuje farbką na rdzę (po uprzednim odtłuszczeniu i zmatowieniu powierzchni) też przewody metalowe od maglownicy i wszystko inne co można pomalować i na czym widzimy rdzę.
ja kolego robilem swoje autko BITEX-em i robilem to sam w garazu z kanałem. robilem to pedzlem bo wszedzie nim doszłem. koszt puchy 3kg to 50zł. a potrzebne Ci jest: Bitex, rekawiczki gumowe, pedzel albo sprezarka z pistoletem, rozpuszczalnik , zmiotka zeby lekko piasek odszedł i srubokrety zeby odkrecic nadkola plastikowe. wiec koszt wyniesie Cie 60zł no i ewentualnie jakies piwko :d i troche wolnego czasu ok.2-3 godz . wiec zobacz co sie lepiej opłaca :P
Ja byłbym zainteresowany opisem całej operacji i wskazaniem miejsc, które trzeba zabezpieczyć. Może ktoś się podzieli jak sobie z tym radził. Będę zobowiązany, bo ja nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie.
a ja słyszałem ze bitex to nie jest takie robre rozwiazanie. Ja w prawdzie w innym aucie niż polo zrobiłem tak najpierw pomalowałem podwozie farbom podkładową typu hammerite a potem był bitex 2 razy więcej pracy ale podobno lepiej nie wiem zobaczymy czas pokarze.
U mnie w sklepie Bitex lub srodek Boll puszka 4,5kg kosztuje 30zł,a 1kg-14zł Srodek Boll typowy na pistolet 1,8kg -21zł,do profili zamknietych ok 15zł-spray 700ml. co do Hamerite to nie jest farba podkładowa tylko farba nawierzchniowa typowa na rdze. Wolałbym urzyć typowego Unikoru niż Hamerite na auto.
Napisałem ze to była farba podkładowa typu hammerite,nie hammerite, nie wiem jakiej firmy nie znam się na farbach ale to była podkładowa farba na to bitex
No tak, wszystko się zgadza co do materiałów, ale wciąż nie wiem jak najlepiej wykonać operację konserwacji podwozia. Może jednak ktoś się zlituje i opisze jakie elementy trzeba potraktować tymi środkami i na co zwracać uwagę. Bo zima już tuż tuż...
nio wiadomo na co trzeba zwrocic uwage !! PROGI i NADKOLA a potem cała podłoga fotek niestety nie mam bo i tak by wyszło jedno wielkie czarne miejsce hehe
Vw Polo 86c2f 94r. 1.0 AAU = 60 KM i 83Nm
Vw Golf II 90r. 1.6 TDi SB -80 KM = 101KM i 198Nm
Vw Passat B4 94r. 1.9 TDi 1z 90KM = 114KM
Vw Golf III 95r. 1.9 TDi 1z 90KM
Vw Sharan 97r. 1.9 TDi AHU 90KM = 110KM
Vw Golf IV 00r. 1,9 TDI AJM 115KM
To może zaczniemy od początku. Rozumiem, że spód auta musi być dobrze umyty i wysuszony przed nałożeniem środka konserwującego. Jak sobie z tym radzicie jeśli nie mamy podnośnika, żeby łatwo potraktować go wodą pod ciśnieniem?
najwazniejsze sa progi zeby dobrze zmyc brud i zrobisz to na kazdej myjni samoobsługowej a podłoga nie jest nigdy taka brudna. a potem to juz lecisz dalej
Vw Polo 86c2f 94r. 1.0 AAU = 60 KM i 83Nm
Vw Golf II 90r. 1.6 TDi SB -80 KM = 101KM i 198Nm
Vw Passat B4 94r. 1.9 TDi 1z 90KM = 114KM
Vw Golf III 95r. 1.9 TDi 1z 90KM
Vw Sharan 97r. 1.9 TDi AHU 90KM = 110KM
Vw Golf IV 00r. 1,9 TDI AJM 115KM