OKABLOWANIE - czyli co i jak podłączyć w instalacjach CA

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam, oryginalne radio RCD 300 wkładasz bez problemu,musisz tylko wyjąć tą półeczkę pod twoim starym radiem. Żadnej dodatkowej kieszeni nie trzeba.
Problem będziesz miał tylko taki że po podłączeniu RCD300 (w Polo 9N przed liftem) będzie się wyłączał co 1godz. A to dlatego że w wiązce dochodzącej do radia brak jest kabla z sygnałem CAN.Gdzieś,chyba nawet na tym forum jest jak pociągnąć ten sygnał z licznika. Jeśli nie znajdziesz tutaj,to z pewnością jest na forum golfa.
Ale poza tym że co godz. radio samo się wyłączy,będzie miało wszystkie funkcje itd.,niektórym nawet to wyłączanie nie przeszkadza. Polecam poszukać przy zakupie model czytający MP3,bo też takie były.
Pozdrawiam.

P.s w mój post wkradł się błąd,bez problemu pasuje oryginalne radio RCD 200 (pisząc-takie miałem na myśli i takie też dokładałem u siebie w Polo),a nie RCD 300. Te drugie nie pasuje kształtem w Polo i jest np do Golfa lub Octavii. Jeśli kogoś wprowadziłem w błąd to sorry.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2015, 9:17 przez danielzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lemur_6n
Początkujący
Początkujący

Post autor: Lemur_6n »

Witam posiadam na daily car seata altee XL i mam oryginalne radio ma gniazdo AUX i mam pytanie bo ostatnio widzialem przejściówka z JACK na USB czy jak podlacze do tego pendrive bd to dzialac czy nie ?
Obrazek
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

Raczej nie bo co wysteruje tego pena,pod AUX podpinamy telefon odtwarzacz mp3 itp.Ja w Altei mam coś takiego http://allegro.pl/zmieniarka-mp3-usb-sd ... 55009.html działa super można pena podpiąć albo kartę pamięci, leży w schowku, tylko troche drogie.
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Post autor: ChaosVego »

Tak jak kolega wyżej mówi.
Pod aux można podpiąć sygnał dźwiękowy czy to z telefonu, mp3, tablet, walkman, discman itd.
Jeśli telefon jest jakiś w miarę dobry można z telefonu puszczać muzykę. Sam czasem tak robię jeśli chce posłuchać coś z YouTube. Z tym, że właśnie zależy jaki sygnał daje telefon. U mnie z samsunga s2 słychać dość fajnie, jakbym z pendrive słuchał. U brata natomiast z nokii lumii sygnał jest bardzo słaby.

Wracając jeszcze do tej przejściówki. Może gdzie indziej się sprawdzi ale na pewno nie służy do podłączenia pendrive pod aux. Najprościej tłumacząc, to tak samo jakbyś podłączył mikrofon w komputerze pod wyjście audio. Podłączyć można bez problemu ale ani nie usłyszysz dźwięku z mikrofonu ani komputer nie wykryje mikrofonu aby z niego korzystać. :-)
f
franz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: franz »

Fajnym sposobem żeby takie wejście zagospodarować jest zdobycie odtwarzacza MP3 - np. iPoda, o dużej pojemności. Odtwarzacze MP3 tanieją z dnia na dzień, bo w tym momencie wszyscy słuchają muzyki z telefonów.
Obrazek
Ślesin 2015 (86C Coupe Fox LA5Y) - 2 miejsce - najniższe 86C/2F
Ślesin 2016
Ślesin 2017 (86C Coupe Fox LY3D ABU)
Awatar użytkownika
BadBoyKamil
Newbie
Newbie

Post autor: BadBoyKamil »

Witam
CAN masz na wyjściu zegarów auta - i teraz tak jest ich kilka
zielona wtyczka zegarów - pin 19 kolor pomarańczowo/czarny - CAN high (Wejście)
pin 20 kolor pomarańczowo/brązowy -CAN low (Wejście)
pin 8 kolor pomarańczowo/zielony - CAN High (wyjście)
pin 9 kolor pomarańczowo/brązowy - CAN low (wyjście)
pin 27 kolor kolor pomarańczowo/czarny diagnostyka CAN high
pin 28 kolor pomarańczowo/brązowy diagnostyka CAN low

A jak ogarniesz szpary w konsoli bo z tego co wiem RCD 300 jest owalne a polo 9n pułki sa kantowe ja założyłem RCD200 MP3 pasuje idealnie
z tego co wiem ramki pod rcd300 do kantowych półek nie idzie dostac ewentualnie szpachla i malowanie konsoli
c
czarny_tdi
Newbie
Newbie

Post autor: czarny_tdi »

Witam wszystkich.
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem polo 2010r 1.6 tdi i na pokładzie mam niestety RCD 210. Pomoze ktoś dobrać coś lepszego? Czy jest możliwy montaż Composition Touch z wersji po lifcie ewentualnie coś innego? Nie mam w moim komputera a zalezy mi żeby chociaż coś widzieć , a tym z wersji poliftowej niby sa takie funkcje.
Awatar użytkownika
listek2000
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: listek2000 »

witam, tez podepnę się pod temat, bo ciekawi mnie co teraz podejdzie do polo od polowy roku 2014?
bowiem jest teraz taka ramka zachodząca na dolna cześć radia i jakikolwiek ZENEC Z-E2015 czy Kenwood DNX-525DAB nie podejdzie :(
czy jakaś firma robi ramki do tego modelu aby można było zamontować inne radio?

dzięki i pozdr.

poniżej fotki radia 6C0035869

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

znalazłem coś takiego ale obniża strasznie estetykę całego wnętrza :(

CT23VW13
CT23VW14
VW Polo 1.4 TDI 75 BlueMotion 2015
D
Dejvv90
Newbie
Newbie

Post autor: Dejvv90 »

Cześć mam taki problem w Polo 6n0 ( chcę wymienić głośniki z przodu) - nie wiem za bardzo jak pociągnąć kabel od radia do głośników w drzwiach (którędy). Może po prostu podłączyć je starymi kablami ?
k
kibi1910
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kibi1910 »

zależy jakie głośniki chcesz założyć. Dopytaj się w sklepie gdzie kupujesz głośniki o to jakie kable powinny być podpięte.
Awatar użytkownika
Craft
Newbie
Newbie

Post autor: Craft »

Ja jak montowałem głośniki w boczkach to po prostu pociągnąłem z kabli od głośników w podszybiu do zwrotnicy, a ze zwrotnicy spowrotem na podszybie i boczek :) tak mi było łatwiej , nie chciałem nic rozbierać ani grzebać bo taka plątanina do radia była że masakra :D co do tego którędy no to przez plastikową rurkę przy drzwiach :D
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,najłatwiej ci kolego będzie wykorzystać fabryczną instalację pod radio,czyli podpiąć się pod kable fabryczne głośników w drzwiach.
Nowe kable od radia do głośników można pociągnąć tylko po co,chyba że chcesz zamontować radio i głośniki z najwyższej półki to wtedy jest sens wymieniać kable na nowe jakieś lepszej klasy.
Więc jeśli jednak chcesz wymieniać instalację do głośników to ona zapewne idzie od radia we wiązce kabli pod spodem kokpitu (deski rozdzielczej) aż do słupków gdzie wchodzą w przelotkę gumową do drzwi. :)
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Post autor: ChaosVego »

Dokładnie jak kolega wyżej napisał.
Dodatkowo dodam, że jeśli chcesz podpiąć głośniki pod radio to czy to będą głośniki za 300 zł czy za 1500zł to nie warto bawić się w zmianę instalacji.
Bo to tylko radio. Zmiana kabli i prowadzenie nowych jest potrzebne gdy chcesz zestaw podłączyć pod wzmacniacz :)
F
Fikssu2
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Fikssu2 »

Panowie jest problem bo kupiłem powerbass s-60c i w środku jest krótki kabel (nie wiem może z pół metra) do przymocowania do głośnika a druga końcówka jest jakaś taka dziwna jakby splaszczona ale domyślam się ,że trzeba ją podłączyć pod widełki które były w zestawie by potem to podłączyć do zwrotnicy (tweetery mają już widełki) ale to za cholery tam nie wchodzi oraz zamiast "gumy" na widełkach jest plastik jak to panowie zamontować? Dokupiłem kable do głośników ale te widełki mi się nie widzą ,musiałbym dokupować je? Mogę wstawić zdjęcia jak ktoś by chciał :)
S
Sanchez77
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Sanchez77 »

Mógłby mi ktoś napisać, którędy przeciągnąć kabel zasilający od akumulatora do wnętrza w Polo 9N ? Przeszukałem pół internetu i na angielskich forach piszą, że ciągnie się to przez taki wąski otwór w podszybiu od strony pasażera. Włożyłem tam z metr kabla, wyciągałem, ruszałem, ale nigdzie go nie widać. Dłoń już całą rozwaliłem grzebiąc na oślep między plastikami (kokpitu) od strony pasażera, a tego cholerstwa ani śladu. Ogólnie to miejsce do jego przeprowadzenia wydaje mi się dość dziwne i mam wrażenia, że kabel zamiast iść do środka to uderza o przedni błotnik.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”